Het Belang van Limburg

Stuyven doet ook Limburgse harten

-

ZIJN JEUGD- EN TRAININGSM­AKKER, JORNE CAROLUS

“Enorm gerespecte­erd

als patron van de ploeg”

Als 12-jarige jeugdrenne­r leerde Alkenaar Jorne Carolus Jasper Stuyven kennen. Ze kwamen elkaar koers na koers tegen en toen ze samen voor de ploeg Avia uitkwamen werden ze vrienden. “Ik volg elke koers van Jasper, uiteraard. Ons gemeenscha­ppelijk verleden wis je zomaar niet uit, dus je kan je wel voorstelle­n hoe trots ik ben op deze prestatie. Ik had niet meteen verwacht dat hij Milaan Sanremo zou meepikken als monument en dat het hem eerder zou lukken in de Ronde van Vlaanderen. Of Parijs-Roubaix, want dat is zijn absolute droomkoers. Nu, hij zal er absoluut niet om huilen dat La Primevera op zijn erelijst staat. Hij heeft dat enorm koelbloedi­g gedaan, met alle koersintel­lect en koerservar­ing die hij bezit. Het is hem al vaker overkomen dat hij te vroeg aanging. Denk bijvoorbee­ld aan die rit in de Tour, waar hij nog net wordt geremontee­rd. Wel, van die pechmoment­en heeft hij geleerd om zijn koerstacti­ek steeds meer aan te scherpen en wel het juiste moment uit te pikken. Hij weet perfect wat hij wel kan, wat hij niet kan en hoe hij dat moet gebruiken. Wat me trouwens ook opviel is zijn positie in de ploeg. Het gebeurt niet vaak dat ploegmaten je podiumcere­monie afwachten, maar zag je ze staan op tv? Jasper stond op het hoogste schavotje te blinken, terwijl zij stonden toe te kijken. Dat betekent enorm veel: hij is de patron en wordt enorm gerespecte­erd.”

ZIJN BUURMAN, TIM WELLENS

“Zijn grote sterkte?

Hij durft verliezen”

Voor vriend, buurman maar ook rivaal Tim Wellens was het hinken op twee gedachten. Zijn ijzersterk­e ploegmaat Caleb Ewan peddelde en volgde als een volleerde puncher over de Poggio. Zonder Jasper Stuyven zou hij deze Sanremo mogelijk gewonnen hebben. Tim Wellens: “Dat denk ik inderdaad. Als er nog één extra ploegmaat van Lotto Soudal in de kopgroep zit, heeft Jasper het zitten. Want dan werd het gat gedicht. Daar verliest Caleb de winst en grijpt Jasper zijn kans. Fantastisc­h natuurlijk dat mijn goede kameraad en buurman wint. Nauwe buur trouwens, want we wonen in hetzelfde gebouw in Monaco. We hadden vóór zijn overwinnin­g al afgesproke­n dat we zondagocht­end om 8.30 uur zouden gaan losrijden. Ik vroeg me even af of hij nog op pad wilde met mensen die geen monument gewonnen hebben (lacht). Maar die twijfel bleek ongegrond. Jasper was trouw op post. De grote sterkte van Jasper is dat hij durft te verliezen. Hij speelde alles of niets omdat hij met een ereplaats weinig

 ??  ??
 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Jasper Stuyven, Tim Wellens, Sean De Bie en Louis Vervaecke ten tijde van het tv-programma ‘Jonge benen’.
FOTO KRIS VAN EXEL Jasper Stuyven, Tim Wellens, Sean De Bie en Louis Vervaecke ten tijde van het tv-programma ‘Jonge benen’.
 ?? FOTO MVH ?? Jasper Stuyven naast Jorne Carolus.
FOTO MVH Jasper Stuyven naast Jorne Carolus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium