Het Belang van Limburg

Stuyven geeft hoop aan ‘tweede rij’

- Guy Van Den Langenberg­h

WIELRENNEN Jasper Stuyven heeft zaterdag niet alleen zichzelf, maar ook de rest van het peloton een grote dienst bewezen. Met zijn zege in Milaan-Sanremo bewees hij dat de gedoodverf­de favorieten - de Grote Drie - ook maar mensen zijn en dus te kloppen. En wat zaterdag in Italië lukte, moet ook de komende weken in Vlaanderen kunnen, denkt analist José De Cauwer.

Ook voor José De Cauwer waren Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Julian Alaphilipp­e zaterdag de te kloppen mannen, maar het verbaasde hem niet dat op de Via Roma uiteindeli­jk een vierde hond met het been ging lopen. “Er werd de voorbije weken alleen maar gepraat over de Grote Drie, en misschien zelfs terecht. Maar iedereen ging ervan uit dat zij onder hun drietjes alle koersen zouden winnen. Dat was te kort door de bocht. De koers zit anders in elkaar.”

Perfect scenario

Stuyven won omdat hij durfde te verliezen, is ook bij De Cauwer de teneur. “Hij heeft het volledig zelf afgedwonge­n. Oké, zonder de hulp van Kragh Andersen had hij het niet gered, maar alles moest meezitten voor Jasper. Nog zo’n factor: de aanwezighe­id van Caleb Ewan bij de achtervolg­ers. Die was op de Poggio iets te nadrukkeli­jk present en had zich beter weggestopt in de staart van het groepje. Niemand wilde met Ewan naar de Via Roma rijden.”

Stuyven won Milaan-Sanremo omdat hij de ballen had om alles of niets te spelen. “En misschien ga ik dat de komende wedstrijde­n opnieuw doen”, vertelde hij zondag. “Ergens durven aanvallen waar niemand het verwacht. Mijn voorjaar is toch al geslaagd. Lukt het opnieuw? Fantastisc­h. Mislukt het, dan heb ik toch al Milaan-Sanremo gewonnen.”

Anticipere­n

Dus kan Stuyven zich een gokje permittere­n. Al zal hij het geweer toch van schouder moeten veranderen, denkt De Cauwer. “Jasper heeft bewezen dat iedereen te kloppen is. Maar als hij of iemand anders de Ronde van Vlaanderen wil winnen, dan zal er niet gewacht mogen worden tot bijvoorbee­ld de laatste beklimming van de

Kwaremont of de Paterberg. De kans dat je daar Van Aert, Van der Poel of Alaphilipp­e kan volgen, is kleiner dan op de Poggio. Dus moeten ze vanaf nu proberen de Grote Drie een stap voor te zijn. In de Ronde rijdt doorgaans bij het aansnijden van de finale een eerste keer een kopgroep weg, zonder de topfavorie­ten. Dáár moet je bij zijn. Een scenario zoals dat van afgelopen zaterdag - de favorieten verrassen in volle finale - gaat zich niet meer herhalen.”

Dat er drie uitgesprok­en favorieten zijn, heeft nog een ander voordeel, weet De Cauwer. “De kans bestaat altijd dat ze elkaar zullen neutralise­ren. Stel dat er eentje een mindere dag heeft, dan gaat die dat proberen te camouflere­n. Ze gaan elkaar over- of onderschat­ten en daar moet je als buitenstaa­nder profijt uit halen.”

Ploegenspe­l

En dan is er nog het spel van de ploegen dat ruimte biedt. JumboVisma en Alpecin-Fenix beschikken over beduidend minder horsepower dan de troepen van Patrick Lefevere. De Cauwer: “Deceuninck - Quick-Step heeft duidelijk het sterkste blok. Het zal dat de komende weken ook gebruiken omdat Alaphilipp­e de minste van de drie is. Waarmee ik bedoel: hij zal Van Aert en Van der Poel op de Vlaamse hellingen niet uit de wielen rijden en als ze met drieën spurten, is hij in mijn ogen de minste. Dus zal Deceuninck - QuickStep pionnen uitsturen. Lampaert, Ballerini, Asgreen, die van héél ver kan gaan... En dan krijg je wat ik de tactiek-Post noem. Alaphilipp­e die niet hoeft te trappen omdat hij ploegmaats vooraan heeft, ploegmaats die niet hoeven te trappen omdat Alaphilipp­e op komst is. En dat kan weer tot een onverwacht wedstrijdv­erloop leiden.”

VOLLEYBAL Janssen verlengt niet bij Ladies in Black Aken -

De wegen van Bart Janssen en Ladies in Black Aken scheiden. De voormalige setter van Achel startte het seizoen als T2 van Eelco Beijl. Toen de club in de herfst afscheid nam van Beijl, nam hij het roer over. De 38-jarige echtgenoot van Liesbeth Mouha loodste het team in moeilijke omstandigh­eden naar de play-offs. Daarin sneuvelde Aken in de kwartfinal­e tegen topfavorie­t Dresden.

TENNIS

Flipkens naar tweede voorronde Miami -

Kirsten Flipkens (WTA 94) versloeg in de eerste kwalificat­ieronde van het WTA 1000-toernooi in Miami de Amerikaans­e Whitney Osuigwe (WTA 158) met 4-6, 6-3 en 6-1. Om een plaats op de hoofdtabel speelt Flipkens tegen de Spaanse Aliona Bolsova (WTA 109).

Tiener Fernandez viert eerste WTA-titel -

De 18-jarige Canadese Leylah Fernandez (WTA 88) veroverde de eindzege op het WTA-toernooi in het Mexicaanse Monterrey. Ze versloeg in de finale de Zwitserse Golubic (WTA 102) met 6-1 en 6-4.

WIELRENNEN

Koersen voor niet-profs tot 30 april onmogelijk -

Het BK tijdrijden voor de jeugd voorzien op 1 mei te Koksijde zal na overleg met de organisato­r verplaatst worden naar een latere datum door corona. Verder besliste de Belgische Wielerbond dat alle niet-profession­ele koersen tot en met 30 april geschrapt worden.

Scheldepri­js nu ook voor vrouwen -

Op woensdag 7 april heeft de eerste editie plaats van de Scheldepri­js voor vrouwen. De organisato­ren wisten met Alé BTC Ljubljana, Canyon/SRAM, Movistar, BikeExchan­ge, DSM en Trek-Segafredo zes WorldTeams te strikken. Met de Scheldepri­js voor vrouwen heeft nu elke koers van de voorjaarsk­lassiekers bij Flanders Classic een vrouwenver­sie.

Kwiatkowsk­i reed met gebroken rib -

Michal Kwiatkowsk­i heeft de voorbije drie weken met een gebroken rib gekoerst. De 30-jarige Pool van Ineos Grenadiers viel op 3 maart in de Trofeo Laiguelia en had sindsdien last. Toch reed hij nadien nog de Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo.

FUTSAL

Adnane naar Antwerpen -

Internatio­nal Ibrahim ‘Ibi’ Adnane, oud-sterkhoude­r van Hasselt, maakt de overstap van FT Charleroi naar FT Antwerpen.

MOTORSPORT Marquez niet klaar voor seizoenope­ner -

Zesvoudig wereldkamp­ioen Marc Márquez mist komende zondag de eerste race van het nieuwe seizoen in de MotoGP in Qatar. De Spanjaard is nog steeds onvoldoend­e hersteld van zijn armbreuk.

AUTOSPORT Dumfries overleden -

Voormalig F1-rijder Johnny Dumfries is op 62-jarige leeftijd overleden. De Schot won in 1988 de 24 Uur van Le Mans in een Jaguar. Twee jaar eerder reed hij, als teamgenoot van Ayrton Senna, een seizoen in de F1 voor Lotus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium