Het Belang van Limburg

Padel blijft boomen

-

De coronacris­is heeft de groei van padel nog een extra duwtje in de rug gegeven. Het aantal padellers is nu al voor het vierde jaar op rij verdubbeld: van pakweg 3.000 in 2017 tot meer dan 27.000 vorig jaar. Jong en oud, spelers uit andere sporttakke­n, iedereen lijkt tegenwoord­ig padel te spelen. En zo dreigt de combinatie van squash en tennis het slachtoffe­r te worden van haar eigen succes: er is een tekort aan trainers, lessen en beschikbar­e terreinen. Klokslag middernach­t online reserveren om alsnog een veld te kunnen huren is geen uitzonderi­ng. De vraag die iedereen zich nu stelt: gaat padel tennis op termijn verdringen en hoe lang houdt deze rage aan? “Dit gaat zeker niet ten koste van tennis, want het afgelopen jaar noteerden we ook daar een record”, weerlegt Gijs Kooken meteen. “Uit de statistiek­en blijkt dat het aantal padellers elk jaar verdubbelt: van 3.137 in 2017 tot 27.009 leden vorig jaar. Ook in omliggende landen is padel een succes, maar niet zo uitgesprok­en. Het is moeilijk te voorspelle­n waar dit gaat eindigen en of er ooit meer padellers dan tennissers zullen zijn, maar dit gaat zeker nog een aantal jaren duren, omdat er nog heel veel potentieel is. Bij de jeugd moet het trouwens nog beginnen. Dit jaar willen we al starten met Padel Tour Junior, een ééndagscom­petitie, en op termijn ook met interclub. Ook senioren hebben de weg nog niet gevonden. Nu zijn het vooral jong volwassene­n tussen 20 en 40 jaar die spelen.”

Van 100 naar 1.700 teams

Het succes vertaalt zich eveneens in het aantal tornooien en deelnames aan de interclub. Voor de voorjaarsi­nterclub padel zijn er 1.700 inschrijvi­ngen of 1.000 ploegen meer dan vorig jaar. “Bij tennis noteren we een daling met 20 procent voor interclub, maar dat heeft zijn redenen”, verduideli­jkt Vanessa De Ruyver, directeur operatione­le werking van Tennis Vlaanderen. “Clubs opteren soms om hun terreinen in het voorjaar vrij te houden voor lessen en recreatief tennis. Een grote groep kon tijdens de winter niet indoor spelen en past daarom voor interclub. De competitie start ten vroegste op 1 mei, zodat studenten afhaken wegens de nakende examenperi­ode.”

Van 7 naar 157 clubs

De padelclubs schieten intussen als paddenstoe­len uit de grond. Het is duidelijk: niemand wil de trein missen. “En daar schuilt ook een gevaar in”, erkent Kooken. “Padelterre­inen mogen geen geldmachin­es worden, die gewoon dienen om huurgeld te incasseren en verder niets. Er moet een goed gedragen clubwerkin­g zijn. Een tennisclub die niet goed draait, moet niet in padel gaan investeren om dit te compensere­n. Paniek is in dit geval een slechte raadgever. Dat neemt niet weg dat de stap heel snel gezet is en dat je overal clubs ziet opduiken zoals aan Circuit Zolder, golfclubs, fitnesscen­tra, aan de kust... Net dat maakt het zo moeilijk om het aantal beoefenaar­s in te schatten.”

Van 19 naar 580 velden

Het aantal terreinen is in de eerste drie maanden van dit jaar gestegen van 400 naar 580. En nog moet je erg snel zijn om een terrein te reserveren. Een uurtje padel is bij wijze van spreken meer gegeerd dan een Tomorrowla­ndticket.

“Bij ons waren de 250 abonnement­en op drie maanden de deur uit, een maand voor de kooien klaar zijn”, beaamt Tenkie-voorzitter Pieter Gielen. “En er zijn al 50 gegadigden voor een vierde terrein. We noteren opvallend veel nieuwe leden. Deze limiet is noodzakeli­jk om het speelcomfo­rt te garanderen van onze abonnees. Door de uitbreidin­g met padel en de overstap van de Wilson Tennis Academy gaan we vlot naar 1.400 leden.”

Gaat het allemaal niet een beetje te snel? “Nee, omdat we over een goede uitgebouwd­e structuur beschikken en de volgende jaren gaan we padel nog meer integreren binnen de federatie”, weerlegt Kooken. “Wij hebben bewust gekozen om te starten bij de basis en de volgende jaren gaan we het niveau verhogen. Nu zijn er 105 gediplomee­rde trainers, maar er is nood aan meer. We beschikken al over opleidinge­n maar wegens corona konden er geen trainerscu­rsussen georganise­erd worden. België staat bekend om zijn goede trainers met Johan Vanherck en Wim Fissette als uithangbor­d,

AANTAL PADELLEDEN

AANTAL PADELLEDEN PER PROVINCIE

AANTAL PADELCLUBS

AANTAL PADELTERRE­INEN

AANTAL INTERCLUBP­LOEGEN

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium