Het Belang van Limburg

HEUSDENZOL­DER

- Zahra Boufker

Danny Wendelen, Tony Lespoix en Guido Sleypen, allemaal lid van de Gemeenteli­jke Adviesraad voor Toegankeli­jkheid en Aanpasbaar Bouwen (GATAB), vinden het bijzonder jammer dat, ondanks hun meldingen bij het lokaal bestuur, nog steeds geen parkeerpla­atsen zijn voorbehoud­en voor mindervali­den. “Winkelcent­rum Muitenberg is eind 2018 opengegaan. Dat betekent dat mindervali­den al meer dan twee jaar niet kunnen parkeren”, aldus bestuursli­d Danny Wendelen. “Volgens de parkeernot­a zouden er in totaal 200 parkeerpla­atsen komen, waarvan 18 plaatsen voor mindervali­den. Die zijn er nog steeds niet. We hebben dat al meermaals aangekaart bij het lokaal bestuur en tijdens de overlegmom­enten met de architect van het project, maar we worden van het kastje naar de muur gestuurd. Onlangs zagen we al hoe iemand in een rolstoel aan het einde van de inrit van het winkelcent­rum moest parkeren om toch maar de rolstoel uit de wagen te krijgen. Mensen met een fysieke beperking kunnen hier niet winkelen. Dit is onwettig. Daarom roepen we de betrokken partijen op om dit zo snel mogelijk in orde te brengen en vragen we aan het lokaal bestuur om de nodige controles uit te voeren. Want indien dit was gebeurd, moesten wij niet achter de feiten aanhollen”, aldus Wendelen. Hij neemt ons mee naar de parking.

Rondrijden

Lucien De Neyer (81) en zijn partner Marie-Jeanne (77) uit Heusden hebben net een plaatsje gevonden. Lucien is mindervali­de en heeft daarom een parkeerkaa­rt voor mensen met een beperking. “Maar voor wij hier kunnen parkeren moeten wij eerst een aantal rondjes maken tot we een parkeerpla­ats vinden waarlangs nog een parkeerpla­ats vrij is want het is hier heel compact. Gelukkig komt mijn vrouw altijd mee”, aldus De Neyer.

Ook An Vandeloo, die een fysieke beperking heeft, waagt zich op de parking. “Met mijn officiële parkeerkaa­rt kan ik hier niets”, zucht ze. “Dat maakt het winkelen voor mij nog moeilijker. Ik kan bijvoorbee­ld nooit op een druk moment komen winkelen omdat ik niet zo ver kan stappen. Dus kom ik op een maandag. En dan moet ik nog mijn rollator in- en uitladen. Ik heb het al een aantal keren vriendelij­k gemeld, maar er komt geen veranderin­g in.”

Excuses

Burgemeest­er Mario Borremans (GOED) zegt dat hij intussen wel de projectont­wikkelaar heeft aangeschre­ven met de vraag om de voorziene toegankeli­jke parkeerpla­atsen in orde te brengen. Projectont­wikkelaar Bart Cresens: “Ik wil mij vooral uitvoerig excuseren en benadrukke­n dat het hier gaat om een misverstan­d. Wellicht is dat een vergetelhe­id van één van onze aannemers. Iedereen is welkom in het winkelcent­rum, ook minder mobiele mensen. Natuurlijk moeten ook zij kunnen parkeren. Wij gaan die parkeerpla­atsen heel snel in orde brengen.”

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? An Vandeloo komt speciaal op maandag winkelen omdat het dan minder druk is op de parking. Guido Sleypen, Tony Lespoix en Danny Wendelen klagen het parkeerpro­bleem aan.
FOTO ZAHRA BOUFKER An Vandeloo komt speciaal op maandag winkelen omdat het dan minder druk is op de parking. Guido Sleypen, Tony Lespoix en Danny Wendelen klagen het parkeerpro­bleem aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium