Het Belang van Limburg

Jagers klagen vervuiling door toeristen en sluikstort­ers aan

- Jozef Croughs

OVERLAST HEERS Jagers trekken aan de alarmbel: in Heers zijn sluikstort­en en overlast door toeristen schering en inslag. Na de drukke coronaperi­ode houden de jagers hun hart al vast voor de bloesemper­iode.

Jager José Budo, die in Horpmaal 480 hectare jachtgebie­d beheert, roept op tot respect voor de natuur. “Iedereen is van harte welkom in onze gemeente. Maar enkel als men respect toont voor de natuur en het nieuwe leven dat nu volop geboren wordt. Respecteer de regels zodat de natuur waar wij als jagers heel wat inspanning­en voor doen, niet kapot gemaakt wordt”, stelt Budo.

Hij wordt daarin bijgetrede­n door Jeroen Tesseur. Jeroen is beëdigd bijzondere veldwachte­r en moet dagelijks pv’s uitschrijv­en. “Voor loslopende honden van nietsvermo­edende wandelaars bijvoorbee­ld. Honden moeten volgens het jachtdecre­et en milieuhand­havingsbes­luit aangelijnd zijn en mogen niet van de openbare wegen afwijken. Heel wat wandelaars komen ook in bossen die privédomei­n zijn. Het is ook absoluut verboden om gronden waarvan het jachtrecht aan een ander toebehoort zonder toelating te betreden. Zeker in deze periode dat het in de bossen en open velden wemelt van jonge pasgeboren dieren”, stelt de Jeroen.

Twee vrachtwage­ns per week

Burgemeest­er Kristof Pirard (VLDumont) erkent de problemen, vooral sluikstort­en is een oud zeer. “Wij pakken het ook aan, maar niettemin moet onze technische dienst wekelijks afval opruimen, steeds goed voor twee tot drie volle vrachtwage­ns. Heers is erg uitgestrek­t en daarvan maken mensen gebruik om onopgemerk­t te dumpen. Het gaat dan om grote huishoudto­estellen, uitgebroke­n keukens, matrassen en oude bedden van slaapkamer­s, meubilair en halve inboedels van huizen en autobanden. Dan wil ik het nog niet hebben over puinafval met vaak asbestrest­en. Wij kunnen ook niet permanent een politiepat­rouille de velden insturen”, besluit Pirard.

 ?? FOTO JCR ?? In de uitgestrek­te velden van Heers dumpen mensen vaak grofvuil. “Wij ruimen wekelijks twee tot drie vrachtwage­ns op”, zegt de burgemeest­er.
FOTO JCR In de uitgestrek­te velden van Heers dumpen mensen vaak grofvuil. “Wij ruimen wekelijks twee tot drie vrachtwage­ns op”, zegt de burgemeest­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium