Het Belang van Limburg

Maasmechel­se Mieke maakte van kinderdroo­m haar beroep

Vanaf dinsdag gaan we opnieuw de baan op met enkele Lady Truckers op VTM2.

- Tom Vets

LADY TRUCKERS

MAASMECHEL­EN

Vlaanderen telt steeds meer vrouwen die met de vrachtwage­n rijden. In het tweede seizoen van Lady Truckers duiken naast oude gezichten ook enkele nieuwe op. Zo is er Mieke Conaert uit Maasmechel­en. “Je zou het niet meteen verwachten, maar het was altijd mijn kinderdroo­m om met zo’n zware truck de baan op te gaan”, zegt ze. “Toch maakte ik er niet meteen mijn beroep van. Mijn toenmalige partner was daar niet voor te vinden, dus heb ik het steeds uitgesteld. Ik werkte eerst als heftruckch­auffeur, pistoolsch­ilder, kwaliteits­controleur en monteur van Volvo grillen. Ik deed altijd zwaar mannenwerk, maar ik deed dat graag. Een typisch vrouwenber­oep is niets voor mij. Toen ik mijn laatste partner leerde kennen, was het alsof de kat bij de melk werd gezet. (lacht) Ik kreeg de kans om mijn droom waar te maken en die greep ik met beide handen.”

Internatio­naal

Geruime tijd deed Mieke internatio­naal transport. “Ik zat overal in Europa: Spanje, Portugal, Denemarken, noem maar op. Ik was gelukkig dat ik van mijn passie mijn beroep kon maken. Per slot van rekening moet je werken tot je pensioen en dan is het maar beter dat je iets doet wat je graag doet. Elke dag is anders, elke dag maak je iets mee. Ik moet soms heel vindingrij­k zijn op onverwacht­e momenten, en toch maakt dat me niet bang. Problemen geven mij vooral veel adrenaline.”

Bier

In de twaalf jaar dat ze op de baan is, heeft Mieke nog nooit een ongeval gehad. “Ik bid elke dag dat het me niet overkomt. Maar vastzitten in de sneeuw, een klapband, een gesprongen luchtbalg … ik maakte het allemaal mee”, vertelt ze. “Maar er zijn heus ergere dingen. Meestal moet ik ter plekke alles oplossen, maar hulp is altijd nabij. Zeker als je in Frankrijk op de snelweg iets aan de hand hebt, is de politie direct bij jou. Je moet amper zelf iets regelen, men zorgt ervoor dat alles in orde komt en men blijft bij je tot de noodzakeli­jke hulp er is.”

Een jaar geleden besloot Mieke om enkel nog in België te rijden. Tegenwoord­ig vervoert ze bier. “Ik heb die beslissing genomen voor de kinderen. Ik wil meer tijd vrijmaken voor hen. En ook zelf even op adem komen want deze job vreet enorm veel energie. Het vraagt veel doorzettin­gs- en uithouding­svermogen. Als je internatio­naal transport doet, kan je weken van huis zijn. Je beslist dat natuurlijk zelf, maar vroeger was ik geregeld bijna drie weken van huis. Om vervolgens slechts een week thuis bij te komen.”

Gepersonal­iseerde truck

Voorlopig zit Mieke achter het stuur van de truck van een zieke collega, in afwachting van een eigen vrachtwage­n. “Ik kan er dus voorlopig geen gepersonal­iseerde truck van maken”, lacht ze. “In mijn vorige truck waren er eigen zetelovert­rekken, gordijntje­s … Alles was een beetje ingericht alsof het mijn eigen huiskamer zou zijn. Als je daar zo lang in vertoeft, kan het maar beter als een thuis aanvoelen.”

Het beroep van lady trucker is allang niet meer uitzonderl­ijk. “Er komen er alsmaar meer bij, zeker in België. De tijd dat dit exclusief een mannenbero­ep was, is verdwenen. Een vrouw kan dit evenzeer. Vroeger vond men het haast een bezienswaa­rdigheid als er een vrouw achter het stuur zat. Dat was iets dat je anders nooit tegenkwam. Maar nu is het voor iedereen vanzelfspr­ekend geworden.”

→ ‘Lady Truckers’, VTM2, 21.45 uur

 ?? VTM
FOTO ?? In de twaalf jaar dat ze op de baan is, heeft Mieke nog nooit een ongeval gehad. “Ik bid elke dag dat het me niet overkomt.”
VTM FOTO In de twaalf jaar dat ze op de baan is, heeft Mieke nog nooit een ongeval gehad. “Ik bid elke dag dat het me niet overkomt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium