Het Belang van Limburg

Andy Peelman stak op school de juf in brand

Acteur en politieman Andy Peelman keert vanavond in ‘Later als Ik Groot Ben’ terug

- Jo De Ruyck

LATER ALS IK GROOT BEN

VTM

Hij mag dan geen primus zijn geweest, in lichamelij­ke opvoeding was Andy Peelman (37) niet te kloppen. Dat herinnert zijn turnjuf Regine zich alsof het gisteren was: “De manier waarop Andy zich inzette, was heel mooi. Hij staat in mijn top vijf van favoriete leerlingen.” Zoveel wierook strooien de andere leraren van gemeentesc­hool De Puzzel in Lebbeke niet uit over kleine Andy. “Behalve turnen was er geen enkel vak dat mij kon boeien”, zegt Peelman. Dat beaamt zijn moeder, Lisette. “Als het maar amuseren was bij Andy, in plaats van leren. Ik moest altijd naar het ouderconta­ct, maar het was nooit goed.”

Kattenkwaa­d

Amuseren betekende voor Andy ook kattenkwaa­d uithalen. Zoals die keer dat de juf in brand vloog. “We hadden naast haar bureau een grote kaars doen branden. Juf Van de Moortel zette zich aan het bureau en haar kleed begon plots te smeulen. We hebben moeten ingrijpen, want anders … Zo’n apenkuren haalden wij uit.”

Andy Peelmans onderstree­pt dat hij met een goed gevoel terugkijkt op zijn schooltijd. Evident was die voor zijn ouders nochtans niet. Het gezin had het financieel niet breed. “Ik had geen boekentas van Kipling en mijn Buffalo’s waren fake. Als kind was ik me daar zeker van bewust. Maar ik had nooit het gevoel dat ik niet mee kon. Want ik hád het wel, weliswaar van de witte producten. Dat heeft er zeker toe geleid dat mijn moeder en ik één en ondeelbaar zijn.”

Voor en na tv

En zo’n droom van een moeder, die zou je natuurlijk nooit een boete aansmeren. Dat kostte Peelman zijn eerste poging om toegelaten te worden tot de politiesch­ool. “Ze vroegen of hij zijn mama zou beboeten mocht die fout geparkeerd staan”, vertelt Lisette. “Hij was toen nog te eerlijk.”

Maar uiteindeli­jk lukte de politiesch­ool toch. Andy Peelman is dus niet alleen in De Buurtpolit­ie agent. “Mijn stok achter de deur”, aldus Peelman. “Ik had een leven vóór tv en zal een leven hebben ná tv.”

→ ‘Later als Ik Groot Ben’, VTM, 20.40 uur

 ?? FOTO VTM ?? Andy Peelman wordt emotioneel als het over mama Lisette gaat.
FOTO VTM Andy Peelman wordt emotioneel als het over mama Lisette gaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium