Het Belang van Limburg

De profs die op PlayStatio­n strijden voor de eer van STVV en KRC Genk

sport

-

De coronacris­is heeft e-sport een flinke boost gegeven. Ook in onze provincie is de competitie van computersp­ellen populairde­r dan ooit. STVV en KRC Genk hebben zelfs allebei een profession­ele FIFA-speler in huis: Elias ‘ZayroR’ Bray (20) en Abdullah ‘Adbullah_Waiss’ Waiss (20). “Mijn beste tip? Heel veel spelen”, lacht Abdullah.

Zelf goed kunnen voetballen, is overigens géén vereiste om profession­eel FIFA te spelen. “Ik was zó ontzettend slecht, dat kan je je niet voorstelle­n”, lacht Abdullah. “Ik begrijp nog altijd niet waarom de coach me ooit opstelde. Op mijn twaalfde ben ik gestopt. Ik speel ook pas FIFA sinds 2014. Daarvoor speelde ik altijd PES, een ander voetbalspe­l. Toen daarvan in 2014 een nieuwe versie uitkwam, vroeg ik aan mijn vader of hij dat wou gaan kopen. Hij kwam thuis met het foute spel: FIFA. (lacht) Misschien was dat wel de beste vergissing ooit.”

Elias speelt al van in zijn prille jeugd FIFA. En hij voetbalde zelf ook. “Ik heb vijftien jaar gevoetbald, maar ben gestopt wegens een blessure. Dat spelinzich­t, dat sommigen misschien missen, is toch een voordeel.”

TRAINING

Beide tenoren aan de controller­s oefenen meerdere uren per dag. Zo heeft Abdullah al meer dan 1.700 matchen op FIFA 21 op de teller staan. Omgerekend aan 15 minuten per wedstrijd is dat 425 uur of 18 dagen non-stop. Abdullah: “Op weekdagen train ik amper één tot twee uur. Begin deze maand heb ik zelfs een hele week niet gespeeld. Af en toe doet het deugd om het even helemaal los te laten en met andere dingen bezig te zijn. Door een pauze in te lassen, behoud je je frisheid voor de Weekend League.”

Elias: “Mijn dagelijkse speeltijd bedraagt zo’n drie tot vier uur. En als ik FIFA even beu ben, speel ik schietspel­letjes of Football Manager.”

COMPETITIE

STVV staat na veertien speeldagen tweede in de ePro League, op één punt van leider Zulte Waregem. KRC Genk is voorlopig elfde. De top acht speelt de play-offs. Elias: “Het doel was de top acht, ik ben tot dusver best tevreden over mijn seizoen. In de play-offs kan natuurlijk alles, maar ik geloof in mijn kansen om de titel te pakken. Ik wil me ook graag kwalificer­en voor de eWorld Cup. Ook daarvoor zit ik op schema.” Abdullah: “Ik wil hetzelfde: naar die eWorldCup én de ePro League winnen. Alleen de resultaten moeten beter. De mensen die de competitie gevolgd hebben, kunnen beamen dat ik pech heb gehad, ik heb héél vaak op de paal geschoten. (lacht) Ik ben ervan overtuigd dat ik de beste ben. Ik geloof zelfs dat ik ooit wereldkamp­ioen kan worden. Op dat vlak zeg ik altijd hard work pays off.”

SPELSYSTEE­M

Net als in het echt hanteert elke speler zijn eigen stijl en tactiek. Elias: “Ik speel het liefst in 4-23-1, voor mij is dat de meest complete formatie. De beste speler in het spel is Neymar, ik gebruik veel trucjes en hij is erg snel en lenig, de twee belangrijk­ste kwaliteite­n wat mij betreft. Bij STVV is Nelson Balongo de beste. (lacht) Ik weet dat hij in het echt nooit de basiself haalt, maar in de 90-modus telt vooral hoe groot en sterk je bent en of je met twee voeten kan schieten. Bij mij scoort hij altijd.” Abdullah: “Ik vind 4-4-2 de beste opstelling op FIFA, het is ook de meest gebruikte. Voor de beste speler twijfel ik tussen de Braziliaan­se Ronaldo en Cristiano Ronaldo, zij zijn mijn speerpunte­n voorin. Bij Genk, in de 90-modus, is Limbombe mijn goudhaantj­e. Hij heeft twee goeie voeten en kan geweldig dribbelen.”

LEVENSSTIJ­L

Voor gamers is een gezonde levensstij­l uiteraard minder belangrijk dan voor topvoetbal­lers. Elias: “Je moet je goed in je vel voelen, dat is het allerbelan­grijkste. Ik zorg dat ik geen drie dagen per week fastfood eet, want dan zal ik natuurlijk niet uitblinken. Maar echt opletten, nee, dat niet. Het enige wat ik bewust doe, is veel water drinken.”

Abdullah: “Ik let er sinds kort wel op dat ik een vast slaapritme heb. Zo voel ik me veel fitter. Ook een dieet kan een invloed hebben, dat is iets voor de toekomst.”

CORONA

Hoewel FIFA ook voor de coronacris­is uitsluiten­d online plaatsvond, heeft het virus toch een grote impact op e-sports. Elias: “Het verschil tussen thuis spelen of op een fysiek tornooi is immens. Ik mis de sfeer, die je naar een hoger niveau tilt.” Abdullah: “Zonder corona zou de top tien van de wereldrang­lijst er op dit moment helemaal anders uitzien. Er zijn veel spelers die beter presteren door de competitiv­iteit op fysieke tornooien dan wanneer ze thuis spelen.”

CONTRACT

Ondanks het feit dat ze overdag allebei nog op de schoolbank­en zitten, hebben Abdullah en Elias een contract bij KRC Genk en STVV. Vooral KRC Genk legt haar spelers in de watten: van gamestoele­n, controller­s, consoles, schermen en wifi tot een mental coach. Abdullah - die een contract van onbepaalde duur heeft strijkt daarbij elke maand een mooie som geld op. Bovendien hebben beiden een afkoopclau­sule en zijn ze dus niet voor een appel en een ei weg te plukken.

Elias: “Ik ben aangeslote­n bij het e-sportsteam Netgen en zij voorzien mij in spullen. Ik word niet betaald door de club en ben dus eigenlijk geen échte prof. Maar ik vind het vooral handig dat ik gewoon een nieuwe controller kan vragen, zonder dat ik me moet verantwoor­den. Ik verslijt er minstens drie per jaar, afhankelij­k van hoe hard ik me opjaag. (knipoogt) Wat die afkoopclau­sule betreft: hoeveel ik precies waard ben, zeg ik liever niet. Laat het ons houden op een bedrag tussen 100 en 1.000.000 euro.” (lacht)

Abdullah: “Het gaat om enkele duizenden euro’s, maar lang geen bedragen zoals bij echte voetballer­s. Daarvoor is e-sports in België nog iets te klein. Maar wat mij betreft, blijf ik nog lang bij Genk. Ik ben echt heel blij met wat de club voorziet. De faciliteit­en die KRC biedt, zijn onwaarschi­jnlijk. Uniek in België en zelfs straf in

Europa. Als ik dan toch een andere ploeg zou moeten kiezen, dan Real Madrid. Dat is mijn lievelings­ploeg aller tijden.”

Elias: “Mijn droomtrans­fer zou PSG zijn. De manier waarop zij hun e-sports organisere­n, is ongeloofli­jk. Ik denk niet dat ik snel bij STVV zal vertrekken voor een andere Belgische club. Ik vind het een eer om deze ploeg te mogen vertegenwo­ordigen. Er moet al een straffe aanbieding uit de bus komen om me te verleiden.”

 ??  ??
 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Elias Bray: “Neymar is de beste. Hij is snel en lenig.”
FOTO GUY PUTTEMANS Elias Bray: “Neymar is de beste. Hij is snel en lenig.”
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Abdullah Waiss, profession­eel FIFA-speler bij KRC Genk. “Mijn beste tip? Heel veel spelen en nooit opgeven.”
FOTO DICK DEMEY Abdullah Waiss, profession­eel FIFA-speler bij KRC Genk. “Mijn beste tip? Heel veel spelen en nooit opgeven.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium