Het Belang van Limburg

Verplichte sneltesten in bedrijven die coronarege­ls overtreden

-

Bedrijven die de coronarege­ls onvoldoend­e naleven, kunnen voortaan door de overheid worden verplicht om gedurende een bepaalde periode “repetitiev­e sneltesten” te organisere­n voor het personeel dat op de werkvloer aanwezig is.

Dat er verplichte sneltesten komen in bepaalde bedrijven, blijkt onder meer uit documenten die minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) en de FOD Werk gisteren vrijgaven. Volgens Dermagne kan de doorgedrev­en testcampag­ne in bedrijven waar telewerk onmogelijk is – vorige week aangekondi­gd door premier De Croo (Open VLD) – morgen al van start gaan. De regering hoopt onder meer daarmee het stijgend aantal besmetting­en een halte toe te roepen.

Familiehul­p

Concreet wordt er gestart met bedrijven in de regio’s Oost-Vlaanderen, Brussel, Henegouwen en Namen omdat daar de besmetting­en het snelst stijgen. De tests kunnen zowel gebeuren in bedrijven waar een uitbraak is als in bedrijven die een hoog risico lopen op een uitbraak, doordat werknemers bijvoorbee­ld veel wisselende contacten hebben. Denk bijvoorbee­ld aan organisati­es zoals Familiehul­p.

Dermagne – die de nodige sneltesten ter beschikkin­g stelt van de bedrijven – beklemtoon­t dat de testing moet gebeuren onder toezicht van de arbeidsgen­eesheer. En dat werknemers hun “vrijwillig­e toestemmin­g” moeten geven. In het kader van de privacy mogen werkgevers overigens niet weten welke werknemer positief testte.

 ?? FOTO ROBIANUTRE­CHT ?? Er wordt gestart in Oost-Vlaanderen, Brussel, Henegouwen en Namen omdat daar de besmetting­en het snelst stijgen.
FOTO ROBIANUTRE­CHT Er wordt gestart in Oost-Vlaanderen, Brussel, Henegouwen en Namen omdat daar de besmetting­en het snelst stijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium