Het Belang van Limburg

Dreigende lockdown doet drukte bij kappers toenemen

- Geert Houben

CONTACTBER­OEPEN SINT-TRUIDEN/LOMMEL Nu een nieuwe lockdown om de hoek loert, willen mensen nog snel langs bij de kapper. “Er is toch wat paniek bij de klanten”, klinkt het. “De laatste plaatsen voor deze week zijn al ingevuld.”

“Als we de kapsalons openen, dan zal het voorgoed zijn. We willen geen jojobewegi­ngen.” De woorden van premier Alexander De Croo (Open Vld) zijn nog geen twee maanden oud of donkere wolken pakken zich alweer samen boven de kappers en andere contactber­oepen. “Nochtans hebben wij sinds de heropening begin maart geen enkele van onze 125 salons moeten sluiten door een besmetting”, zegt Philippe Heesterbee­k van kappersket­en Kreatos. “Geen enkele zaak is aangewezen als infectiebr­on. Wel is een aantal mensen in quarantain­e gegaan, maar alleen omdat er een besmetting in hun omgeving was.”

Niets te vieren

Bij Visa Versa, goed voor twaalf kapsalons, merken ze dat klanten rekening houden met een nieuwe opgelegde sluiting. “Sinds maandag merken we een toename in het aantal boekingen. Niet dat het een stormloop is, maar het valt op dat er klanten zijn die hun afspraak willen vervroegen”, zegt zaakvoerde­r Robby Reuten. De toename volgt op twee heel rustige weken. “Toen de kappers heropenden, was iedereen enthousias­t. Dat is vrij snel weer stilgevall­en. Er zijn geen communiefe­esten, geen trouwparti­jen, niemand gaat uit eten... Een kappersbez­oek sneuvelt al snel als er geen reden is om te feesten. Ik vraag me dan ook af waarom ze weer naar ons wijzen als een risicoplek. Ook wij hebben geen enkel salon moeten sluiten. Bovendien nemen wij erg veel veiligheid­smaatregel­en, terwijl dat in veel andere sectoren niet zo is. En wij krijgen daar geen vergoeding voor. Na elke klant zijn we hier wel tien minuten bezig om alles te ontsmetten. Als je dan negen klanten op een dag hebt, verlies je anderhalf uur.”

Zaak gesloten

Bij Equipe Haircare in Sint-Truiden bleven de deuren begin deze maand wel voor tien dagen dicht na een coronabesm­etting bij een medewerkst­er. “We zijn meteen in quarantain­e gegaan en hebben de opgelegde procedure gevolgd”, zegt Jean-Paul Vandersmis­sen. “Het gaat intussen beter met haar, maar ze heeft wel serieus afgezien. Nadat de andere medewerker­s en ik twee keer negatief hadden getest, zijn we herbegonne­n. Ik vermoed dus dat de medewerkst­er de besmetting hier niet heeft opgelopen. We doen ook alles wat mogelijk is: we dragen FFP2-maskers, de deur staat de hele tijd open, we houden afstand, ik heb vier stoelen minder in gebruik, en nog zoveel meer.” Ook in de Truiense zaak komen er nu meer klanten langs. “De laatste gaatjes in de agenda zijn gevuld”, zegt Vandersmis­sen. “Wat ik ervan vind als we weer moeten sluiten? Dat is voor niemand leuk, maar ik heb niets te vinden hé.”

Ook bij Zen-Joy in Lommel staat de telefoon roodgloeie­nd. “Je merkt dat er paniek is”, beaamt zaakvoerst­er Veerle Van Broekhoven. “Leuk is dat niet. Heel wat klanten willen deze week nog een afspraak boeken. Niet eenvoudig, want door de maatregele­n kunnen wij niet zoveel klanten helpen als vroeger. Maar als we dan toch opnieuw in lockdown gaan, dan hopelijk iedereen en niet alleen de kapsalons. De cijfers zijn niet goed en ik begrijp dat het zo niet verder kan. Maar alleen naar de horeca en de kappers wijzen, is niet correct. Een melding van een besmette klant heb ik nog niet ontvangen.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? “De laatste gaatjes in onze agenda zijn gevuld”, zegt Jean-Paul Vandersmis­sen van Equipe Haircare in Sint-Truiden.
FOTO KAREL HEMERIJCKX “De laatste gaatjes in onze agenda zijn gevuld”, zegt Jean-Paul Vandersmis­sen van Equipe Haircare in Sint-Truiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium