Het Belang van Limburg

Aanmelden als reserve voor vaccin? Limburgse centra hebben elk eigen systeem

- VACCINATIE­CAMPAGNE HASSELT Thomas Jansen

In de ene Limburgse gemeente kan iedereen zich melden als reserve voor een vaccin, in de andere niemand. En terwijl sommige politieage­nten al gevaccinee­rd zijn, staan anderen niet eens op de reservelij­st. Elk centrum hanteert immers een eigen systeem, ondanks de richtlijne­n.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) heeft een richtlijn om onverwacht­e gaten in het vaccinatie­rooster op te vangen. Kort samengevat luidt die: maak twee reservelij­sten. Een eerste met 65-plussers, een tweede met prioritair­e beroepsgro­epen. Dat zijn politie, kleuterlei­ders en personeel in de kinderopva­ng. Wanneer iemand niet opdaagt, moet de voorkeur gaan naar iemand op de eerste lijst. Pas als dat echt niet lukt, komen de beroepsgro­epen in aanmerking. De overheid werkt momenteel nog aan een tool waarmee mensen zich kunnen aanmelden als reserve. Tot die er is, kunnen de centra dat zelf organisere­n. In praktijk zet dat echter de deur open om ook de richtlijne­n vrij te interprete­ren. Alle centra zeggen die te volgen, maar ze doen dat allemaal op een andere manier. Een overzicht.

Bilzen en Tongeren (ZOLim)

De centra in Bilzen en Tongeren hebben geen reservelij­st, maar bellen zelf mensen op per leeftijd. Vorige week waren dat bijvoorbee­ld de 74-jarigen, daarna volgen de 73-jarigen. Over de tweede reservelij­st is er geen consensus. In Bilzen, Hoeselt en Riemst staan daar ook leerkracht­en en onthaalmoe­ders op, maar die beslissing volgen Tongeren en Voeren niet.

Hasselt (Herkenrode)

In Hasselt worden de spuitjes pas opengetrok­ken wanneer iemand opdaagt. In het slechtste geval moet er ’s avonds nog een AstraZenec­a-flacon opengedaan worden voor één prik, terwijl een flacon elf tot twaalf vaccins bevat. Die gaan dan naar zorgverlen­ers die nog geen vaccin kregen of vrijwillig­ers in het centrum. Er is nog geen algemene reservelij­st, daarvoor wordt er gewacht op de algemene tool van de overheid.

Maasmechel­en en Maaseik (Maasland)

Ook in eerstelijn­szone Maasland maakt men de spuitjes pas klaar zodra de bestemmeli­ng zich aanmeldt. Voor de eventueel beperkte overschot aan het einde van de dag is er een ‘bellijst’. Daarop staan de zorgkundig­en die nog niet gevaccinee­rd werden bovenaan, gevolgd door de nieuwe medewerker­s van het vaccinatie­centrum en pas dan de prioritair­e be

roepsgroep­en van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Lommel en Peer (Noord-Limburg)

Inwoners van zone Noord-Limburg kunnen zich online aanmelden voor een plek op de reservelij­st. Zelfs een kind van vijf jaar, al zal die geen telefoon krijgen. Een tool ordent de kandidaten immers op prioriteit volgens de regels van het AZG. “We willen binnen enkele weken niet achter de feiten aanlopen”, zegt coördinato­r Maarten Mulkers. “Nu kennen we de reserves al voor de volgende doelgroepe­n.” De zogenoemde eerste en tweede lijst zijn in dit systeem dus tot één lijst verweven.

Genk en Bree (Kemp en Duin)

Op de eerste reservelij­st staan 65plussers die zich online hebben aangemeld. Via de huisartsen wordt die lijst aangevuld met hoogrisico­patiënten die dringend een vaccin nodig hebben. Maar wanneer het echt snel moet gaan, bijvoorbee­ld wanneer er ’s avonds mensen gezocht worden om meteen naar het centrum te komen, wordt er naar de tweede lijst gegrepen. Daarop staan politie en brandweer bovenaan, daarna kleuterlei­ders en personeel uit de kinderopva­ng en tot slot leerkracht­en lager onderwijs.

Leopoldsbu­rg en Beringen (West-Limburg)

In Leopoldsbu­rg werd er een reservelij­st opgesteld met 65-plussers. Daarop staan nu 850 mensen. “Dat is ruim voldoende”, zegt centrumman­ager Dany Punie. “Daarom is er ook nog geen tweede reservelij­st met bijvoorbee­ld politieage­nten, maar we hebben die gegevens wel al opgevraagd.” Op de reservelij­st van Be-Mine in Beringen staan alle 65-plussers, de zorgverlen­ers die nog geen vaccin kregen, en enkele risicopati­ënten. Als die uitgeput is, komen de politie, de brandweer en de vrijwillig­ers van het centrum die geen zorgtaak uitoefenen, in aanmerking. “Het brede publiek kan zich pas aanmelden als de tool van de overheid er is”, zegt communicat­ieverantwo­ordelijke Valerie Claes.

Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder (Midwest Lim)

Inwoners van HouthalenH­elchteren die ouder zijn dan 65 kunnen zich sinds dinsdag online aanmelden als reserve. Voorheen gingen de overgeblev­en prikjes naar zorgkundig­en die nog geen vaccin kregen. Een tweede lijst met beroepsgro­epen is nog niet aan de orde. Ook voor 65-plussers uit Heusden-Zolder en Lummen is er online een inschrijvi­ngsformuli­er als reserve. Daarnaast wordt er ook nog een lijst met zorgkundig­en en eentje met prioritair­e beroepsgro­epen gehanteerd. “Maar we proberen de overschot te beperken door twee dagen na elkaar te vaccineren”, zegt centrumman­ager Jan Vanvelk. “Zelfs een opengetrok­ken spuitje van AstraZenec­a kan je nog 48 uur bewaren in de koelkast.”

Sint-Truiden en Borgloon (Haspengouw)

In eerstelijn­szone Haspengouw kunnen burgers zich nog niet aanmelden als reserve. De vaccins van personen die niet opdagen, gaan naar zorgverlen­ers, kinderverz­orgers en politieage­nten. Ook vrijwillig­ers in het vaccinatie­centrum die op dat moment aanwezig zijn en nog niet gevaccinee­rd zijn, kunnen ad hoc gevraagd worden of zij zich willen laten prikken.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium