Het Belang van Limburg

N-VA trekt debat opvolger F-35 al op gang

- DEFENSIE BRUSSEL Peter De Lobel

Terwijl de eerste Belgische F-35 pas over een paar jaar geleverd wordt, wil N-VA dat er al nagedacht wordt over de Europese opvolger.

“De ontwikkeli­ng van nieuwe Europese gevechtsvl­iegtuigen is een trein die we niet mogen missen”, zegt N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge. De aankoop van de F-35 werd in 2018 afgerond door Steven Vandeput (N-VA), toen minister van Defensie. Buysrogge herinnert nu aan de 369,2 miljoen euro die de regering toen overhield door een korting die Lockheed Martin gaf op de F-35, en waarvan ze beloofde die te gebruiken als instapsom om mee aan te sluiten bij de ontwikkeli­ng van een nieuw Europees gevechtsvl­iegtuig van de ‘zesde generatie’. “Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) heeft een team aangesteld om mee na te denken over de actualiser­ing van de Strategisc­he Visie. Daar moet dit onderdeel van uitmaken”, zegt Buysrogge. “Niet alleen op militair vlak is het erg belangrijk om van in het begin betrokken te zijn, maar ook voor de gunstige neveneffec­ten op onze economie en als stimulans voor innovatie.” N-VA wil dat de zaak ook aan bod komt in het parlement.

Pas in 2025 komen er F-35’s naar België en het is de bedoeling dat daar tot 2058 mee gevlogen wordt. Politiek gezien is dat nog lichtjaren ver weg. Is het zinvol om er nu al engagement­en over aan te gaan? Hebben we dan überhaupt nog wel nood aan gevechtsvl­iegtuigen? Volgens sommige partijen, ook binnen de meerderhei­d, is dat nu al niet meer het geval.

 ?? FOTO ADRIAN WYLD/BLG ?? De eerste F-35’s komen pas in 2025 naar België.
FOTO ADRIAN WYLD/BLG De eerste F-35’s komen pas in 2025 naar België.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium