Het Belang van Limburg

Reconstruc­ties in foltermoor­d opnieuw uitgesteld door corona

-

CRIMINALIT­EIT

GENK In het onderzoek naar de zogenaamde foltermoor­d, de moord op Hilal Makthout (33), stonden volgende maand nog drie reconstruc­ties gepland. De coronapand­emie noopte opnieuw tot uitstel. Nieuwe data zijn nog niet geprikt.

De reconstruc­ties waren gepland op 1, 15 en 22 april, nadat ze in februari en maart door corona al eens werden uitgesteld. Bedoeling was om de feiten te reconstrue­ren waarbij Hilal Makthout belaagd en gefolterd werd. Daarna reden ze met hem naar Forzée, een dorpje nabij Rochefort, waar in oktober vorig jaar het eerste deel van de reconstruc­tie nog plaatsvond.

Strafexped­itie

Volgende maand zouden de feiten worden gereconstr­ueerd die zich vanaf zaterdag 9 maart 2019 hadden afgespeeld. Hilal Makthout werd die zaterdag verrast toen hij met een vriend een jointje zat te roken in de garagebox bij zijn studio aan de Koning Boudewijnl­aan in Winterslag. Een strafexped­itie was het opzet van zijn belagers. De inzet: 3 kilo verdwenen cocaïne met een straatwaar­de van om en bij de 100.000 euro. Makthout werd dagenlang gefolterd op meerdere locaties. Nog later reden de daders dan met hem naar de Ardennen, waar hij de dood vond.

De reconstruc­ties zijn uitgesteld, omdat de preventiea­dviseur van de federale politie oordeelde dat de veiligheid van de deelnemers door de coronapand­emie niet kan verzekerd worden. “Jammer, want het onderzoek bevindt zich in een eindfase en zou na de reconstruc­ties kunnen worden afgesloten”, aldus Jan Keulen, één van de advocaten van de verdachten.

 ?? FOTO BOBE/RR ?? Hilal Makthout (33) uit Winterslag werd door zijn belagers meegenomen en vermoord in Forzée, nabij Rochefort.
FOTO BOBE/RR Hilal Makthout (33) uit Winterslag werd door zijn belagers meegenomen en vermoord in Forzée, nabij Rochefort.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium