Het Belang van Limburg

Euroscepti­ci profiteren (nog) niet van vaccinatie-debacle

Aan de vooravond van de Europese top donderdag en vrijdag hangt weer een parfum de crise rond de Europese Unie. Maar voorlopig wijst niets erop dat euroscepti­sche partijen profiteren van de vaccinatie­problemen.

- VACCINATIE­CAMPAGNE Bart Beirlant

Terwijl het in de strijd tegen Covid-19 de goede richting uitgaat in de VS en het Verenigd Koninkrijk, kampt Europa met een trage vaccinatie­campagne en nieuwe lockdowns, onder meer in Duitsland. Wie peilt hoe de stemming in de hoofdstede­n is, krijgt sombere beelden en adjectieve­n te horen. “Covid doet Europa overkomen als zwak.” “De chefs voelen zich opgejaagd, het draagvlak bij de bevolking verdwijnt.” “De landen zijn radeloos en het beleid schiet alle kanten uit.” De tijdelijke opschortin­g, vorige week, van de toediening van het AstraZenec­avaccin in verscheide­ne lidstaten was een voorbeeld van dat laatste. Vooral in die landen waar verkiezing­en voor de deur staan, zoals Duitsland, is de zenuwachti­gheid tastbaar. Maar ook in het Elysée maken ze zich zorgen: de jongste peiling zegt dat president Emmanuel Macron nog slechts een marge van 6 procent heeft tegenover Marine Le Pen van het rechtse Rassemblem­ent National, tegen wie hij het vrijwel zeker volgend voorjaar zal moeten opnemen in de tweede ronde van de Franse presidents­verkiezing­en. Hongarije telde de voorbije week het meeste aantal doden per inwonersaa­ntal, ondanks de levering van Russische en Chinese vaccins. Het kan premier Viktor Orban zuur opbreken wanneer hij het volgend jaar moet opnemen tegen een verenigd oppositief­ront.

Vaccinoorl­og

Diplomaten die al een tijdje meedraaien in Brussel, zien parallelle­n met de vorige crisissen. Het gebrek aan eenheid van commando en de complexe structuur leiden tot een trage reactie. Telkens lopen de interne spanningen op, waarbij de Europese leiders – Orban op kop – Brussel met de vinger wijzen en de Commissie de bal terugkaats­t naar de lidstaten die ook nog eens onderling in de clinch gaan. “Maar dit is veel ongrijpbaa­rder dan de eurocrisis, die onder controle gebracht werd toen toenmalig ECB-voorzitter Mario Draghi zei dat hij alles zou doen om de euro te redden en Angela Merkel na lang aarzelen besloot Griekenlan­d aan boord te houden”, zegt een bron. “Nu hebben ze de sleutel niet in handen. Het komt erop aan de productiec­apaciteit van vaccins op te voeren. Al de rest zijn kleine maatregele­n, maar geen gamechange­rs.” Een voorbeeld daarvan is het exportverb­od van vaccins waarmee Commissiev­oorzitster Ursula von der Leyen mogelijk vandaag uitpakt, volgens sommigen onder druk van de regering in Berlijn. Von der Leyen beklemtoon­t dat zo’n verbod bedoeld is om AstraZenec­a te dwingen het contract met de EU na te komen, maar het zet de relaties met het Verenigd Koninkrijk verder onder druk en kan leiden tot een ‘vaccinoorl­og’. De vraag is of de winst in de vorm van enkele miljoenen vaccins extra opweegt tegen de reputaties­chade voor het ondernemin­gsklimaat in de Unie. De onmacht blijkt ook uit de ontwerpcon­clusies voor de Europese top van donderdag en vrijdag: “De versnellin­g van de productie en de levering van vaccins blijft essentieel om deze crisis te boven te komen. Inspanning­en daartoe moeten verder geïntensiv­eerd worden”, luidt het.

De ‘bazaar’ van Kurz

De Oostenrijk­se kanselier Sebastian Kurz is er zelfs in geslaagd de Europese solidarite­it bij de bestelling van de vaccins ter discussie te stellen. Met grafieken in de hand klaagde hij aan dat Oostenrijk minder vaccins krijgt dan het kleine Malta. Volgens Kurz is er een soort “bazaar” waar lidstaten heimelijk deals sluiten voor de levering van vaccins. Hij slaagde erin onder meer Bulgarije, Tsjechië en

Kroatië achter zich te scharen. De Commissie wees Kurz erop dat zijn eigen regering minder vaccins van Pfizer opnam dan Oostenrijk toekwam op basis van het bevolkings­aantal, omdat het vooral had ingezet op het goedkopere vaccin van AstraZenec­a. De doses die Oostenrijk niet had opgenomen, werden herverdeel­d onder andere lidstaten die wel het duurdere Pfizer-vaccin wilden bestellen. Alles was verlopen volgens de afgesproke­n methode, Kurz heeft zijn achterstan­d te danken aan beslissing­en van zijn eigen regering.

Nu eist de Oostenrijk­se premier dat de andere landen op de Europese top alsnog instemmen met een correctiem­echanisme. Maar onder anderen Merkel is woedend op haar Oostenrijk­se collega, die verkeerd gegokt heeft en het nu doet uitschijne­n alsof er allerlei schimmige deals zijn afgesloten.

Quatorze juillet

De affaire toont hoe groot de paniek is, ook al blijft de Commissie bezweren dat de toestand snel zal verbeteren. In het tweede kwartaal kunnen de lidstaten volgens Von der Leyen 360 miljoen doses verwachten tegenover 100 miljoen in het eerste kwartaal – ook al levert AstraZenec­a maar 70 in plaats van de beloofde 180 miljoen doses. Omdat er maar één inenting nodig is met het vaccin van Johnson & Johnson, zouden eind juni 250 miljoen Europeanen ingeënt kunnen zijn. Thierry Breton, de Franse eurocommis­saris die elke ochtend om 5 uur belt met de topman van AstraZenec­a die in Australië zijn winter doorbrengt, kondigde zelfs aan dat “het rijk der vrijheid” eraan komt op … 14 juli. Tegen dan moet ook het herstelfon­ds van 750 miljoen euro in de steigers staan om de Europese economie te stimuleren.

Uit de mode

Voorlopig blijkt ook niet dat euroscepti­sche partijen garen spinnen bij de zwakke Europese aanpak. Bij twee deelstaatv­erkiezinge­n in Duitsland kreeg niet alleen de CDU van Merkel klappen, maar ging ook de AfD erop achteruit. In Nederland profiteerd­e het Forum voor Democratie van de coronamoeh­eid, maar wonnen ook de VVD van premier Mark Rutte en het pro-Europese D66. Europa was zelfs de grote afwezige in de debatten.

Meer nog, er is een opvallende evolutie aan de gang bij sommige euroscepti­sche partijen. Het Rassemblem­ent National van Marine Le Pen rept niet meer over een uitstap uit de euro of een Frexit. “Le Pen heeft gezien dat ze te radicaal was om het in 2017 in de tweede ronde te halen”, is te horen. Nog opvallende­r is de evolutie bij de Lega van Matteo Salvini, waar een vleugel probeert de partij richting centrum te sturen. “Het euroscepti­cisme in zijn hardste vorm is uit de mode”, noteerde The Economist. “Ik zie geen heroplevin­g van de extremen, wellicht omdat ze geen beter alternatie­f hebben”, zegt een goed geplaatste bron in het Europees Parlement.

 ?? FOTO REUTERS ?? Het exportverb­od voor vaccins waarmee Commissiev­oorzitster Ursula von der Leyen mogelijk vandaag uitpakt, zet de relaties met het Verenigd Koninkrijk verder onder druk en kan leiden tot een ‘vaccinoorl­og’.
FOTO REUTERS Het exportverb­od voor vaccins waarmee Commissiev­oorzitster Ursula von der Leyen mogelijk vandaag uitpakt, zet de relaties met het Verenigd Koninkrijk verder onder druk en kan leiden tot een ‘vaccinoorl­og’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium