Het Belang van Limburg

WK IN QATAR

- Koen Baumers

MENSENRECH­TEN

Toen hij in 2017 de kans kreeg om in Qatar te gaan werken, moest Mohammad Shahid Miah eerst zelf 4.000 euro betalen aan de rekruterin­gsofficier. Hij had er zich zwaar voor in de schulden gestoken. Het is nu zijn familie in Bangladesh die die schuld moet afbetalen, want Mohammad zelf is eind september overleden. Het had toen zwaar geregend, de containers waar de arbeidsmig­ranten sliepen waren overstroom­d. Toen hij uit zijn bed en in het water stapte, stierf hij door elektrocut­ie. Ook Madhu Bollapally (43) uit India zal na zijn werk in Qatar nooit terugkeren naar zijn land. Een hartaanval met natuurlijk­e oorzaak, dat kregen zijn vrouw Latha en zijn 13-jarige zoon Rajesh eind 2019 te horen nadat een kamergenoo­t Madhu op de grond had gevonden. Een autopsie volgde niet. “Maar hij had geen gezondheid­sproblemen”, vertellen ze aan de krant The Guardian.

6.500 overlijden­s

Alleen al met de “natuurlijk­e overlijden­s” bij arbeidsmig­ranten in Qatar vul je elke week een voetbalelf­tal, en dat al tien jaar lang. Maar The Guardian ontdekte dat de overlijden­s vaak helemaal niet zo onverklaar­baar zijn. De arbeidsoms­tandighede­n zijn er niet vreemd aan: tien uur lang werken in temperatur­en van 45 graden, dat kraakt ook jonge lijven. De Britse krant berekende dat al meer dan 6.500 arbeiders stierven sinds het WK aan Qatar is toegewezen. En dat zijn dan alleen nog de cijfers van mensen uit India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh en Nepal. Ook uit de Filipijnen en Kenia werken veel mensen in Qatar, maar die ambassades gaven geen cijfers vrij.

Qatar zelf houdt er een andere telling op na. Officieel zijn er 37 arbeiders gestorven tijdens de bouw van de WK-stadions, waarvan 34 “niet-werkgerela­teerde” overlijden­s. Onder dat etiket vallen ook mensen die tijdens het werk in elkaar stuikten. Onafhankel­ijke controle is zo goed als onmogelijk. “Zodra je maar in de buurt komt van een van de stadions of de containers waar de arbeidsmig­ranten wonen en werken, grijpt de geheime politie je in je nek”, zegt Midden Oosten-correspond­ent Olaf Koens van RTL op Twitter. “Iedere journalist die in Qatar komt, moet een document onderteken­en. Je mag alleen filmen waar de autoriteit­en het aangeven, je mag het imago of de ‘tradities’ van Qatar niet schaden, niet voor ophef zorgen en als je dat wel doet komen ze de schade op het mediabedri­jf verhalen.”

Lijfeigene­n

In Qatar werken zo’n 2 miljoen arbeidsmig­ranten, afkomstig uit armere landen in Azië en Afrika. In het kader van het WK 2022 verrezen niet alleen de imposante voetbalsta­dions en trainingsv­elden, er werden ook wegen en metrostati­ons gebouwd. En een luchthaven, hotels en wolkenkrab­bers. Wie als arbeidsmig­rant in Qatar aankomt, werd de voorbije tien jaar als een lijfeigene behandeld. Je had toestemmin­g nodig van je werkgever om van job te veranderen of het land te verlaten. Moderne slavernij dus. Al sinds 2013 komt er zware kritiek op die wet, pas in augustus vorig jaar kwamen er afspraken om hem af te zwakken. Sinds deze maand is ook het minimumloo­n opgetrokke­n naar 230 euro per maand. Maar nog altijd zijn er extreem lange werkdagen, nog altijd krijgen arbeidsmig­ranten hun loon veel te laat uitbetaald, of zelfs helemaal niet. Amnesty Internatio­nal spreekt over de “zwakke uitvoering en de slechte handhaving van de hervorming­en”.

En dat voor een WK dat onder een slecht gesternte begon. Toen de FIFA de WK’s van 2018 en 2022 aan respectiev­elijk Rusland en Qatar toewees, gonsde het meteen van de geruchten over omkoping. Een klein maar rijk land dat voetballen­d niets voorstelt en waar het veel te warm is om te spelen: er klopte iets niet. UEFA-baas Michel Platini werd in 2019 opgepakt in het kader van dat onderzoek.

Het toewijzen van het WK aan Qatar was “een fout”, zei FIFAvoorzi­tter Sepp Blatter al in 2014 – al had hij het in de eerste plaats over de hitte. CEO Peter Bossaert van de Belgische voetbalbon­d, formuleerd­e het onlangs zo: “De toewijzing van het WK aan Qatar is volledig fout gelopen. Dat is niet voor herhaling vatbaar.” En Qatar zelf? Dat houdt de schijn op. “Alle kritiek komt vanuit vooroordel­en”, zei Hassan Al Thawadi, de voorzitter van het comité dat de voorbereid­ingen coördineer­t. Het comité benadrukt consequent de positieve hervorming­en en kreeg er van de Qatarese regering nog een speciale erkenning voor. “De gezondheid en veiligheid van onze arbeidskra­chten is altijd een belangrijk­e doelstelli­ng geweest”, klonk het tijdens de officiële uitreiking.

 ?? FOTO AP ?? Achter de pracht en praal van het WK in Qatar gaan grote drama’s schuil.
FOTO AP Achter de pracht en praal van het WK in Qatar gaan grote drama’s schuil.
 ?? FOTO REUTERS ?? De arbeidsmig­ranten moeten in abominabel­e omstandigh­eden leven en werken in Qatar, 6.500 arbeiders kwamen al om.
FOTO REUTERS De arbeidsmig­ranten moeten in abominabel­e omstandigh­eden leven en werken in Qatar, 6.500 arbeiders kwamen al om.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium