Het Belang van Limburg

Boycotten of niet, dat is de vraag

-

Door alle ellende in Qatar gaan er stemmen op om het WK voetbal te boycotten. Maar België is dat niet van plan.

“Mensenrech­tenorganis­aties vinden een boycot geen goede oplossing: de arbeiders zouden het voornaamst­e slachtoffe­r zijn”, zegt de Belgische voetbalbon­d. “Ze zouden hun inkomen verliezen en allicht moeten terugkeren naar hun land van herkomst. Het opvoeren van internatio­nale druk levert daarentege­n wel resultaat op. De KBVB wil de deelname van de Rode Duivels aan het WK maximaal benutten om hervorming­en af te dwingen.” In Nederland zijn wel al beslissing­en genomen. Het parlement stemde een motie om de regering en de koning weg te houden van de ceremonies en de wedstrijde­n. De voetballer­s zelf zullen wel gaan als de ploeg zich kwalificee­rt – “sinds de

Tweede Wereldoorl­og is geen enkel WK-eindtoerno­oi door een land geboycot om politieke redenen”, zegt de Nederlands­e voetbalbon­d.

In Noorwegen klinkt de kritiek nog luider. Vijf Noorse clubs, waaronder Rosenborg, pleiten voor een boycot. Een beslissing is nog niet genomen. In Denemarken loopt tot 8 juni een petitie om het WK te boycotten. Als die 50.000 handtekeni­ngen haalt, moet het parlement erover debatteren.

Voor de FIFA is een boycot “niet de juiste benadering”. Ook Amnesty Internatio­nal is geen voorstande­r maar vraagt de FIFA wel om druk uit te oefenen. “Toen de FIFA Qatar aanwees als gastland voor het WK 2022 wist het – of had het kunnen weten – dat er veel mis is in het land. De FIFA organiseer­t het WK en heeft de verantwoor­delijkheid om mensenrech­tenrisico’s die verbonden zijn aan het toernooi, te beperken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium