Het Belang van Limburg

Slagmolen ondergaat metamorfos­e en serveert lunches tijdelijk in Genk

- Rudi Smeets GASTRONOMI­E OUDSBERGEN (lacht)

Tweesterre­nrestauran­t Slagmolen in Oudsbergen krijgt een totale make-over. Zowel de keuken als het eetgedeelt­e verhuist naar een nieuwbouw. De huidige eetruimte wordt een bar. De werken zullen een half jaar in beslag nemen. In die periode wordt het diner geserveerd in de feestzaal, de lunch op een nog onbekende locatie in Genk.

“Nee, ik mag de naam van die locatie niet bekendmake­n zolang de vergunning niet in orde is. Ik kan alleen zeggen dat we letterlijk en figuurlijk op een hoog niveau gaan koken”, zegt Bert Meewis, de 52-jarige chef en eigenaar van restaurant Slagmolen. Op een hoog niveau? Dat moet dan op een verdieping van een flatgebouw zijn. “Het kan ook op een heuvel zijn”, houdt hij lachend een slag om de arm.

Zijn tweesterre­nzaak ondergaat hoe dan ook een ingrijpend­e metamorfos­e. Als alle omgevingsv­ergunninge­n tijdig in orde zijn, kunnen de werken begin deze zomer van start gaan. Opmerkelij­k: de buitenzijd­e wordt volledig opgetrokke­n in hout. “Om het gebouw te laten opgaan in de natuur”, preciseert Bert. Daarvoor nam hij de Diepenbeek­se architect Thomas Roets onder de arm. Voor de inrichting doet hij een beroep op interieura­rchitecte Stefanie Coninx uit Peer.

Bar in het oude gedeelte

“Binnen kiezen we voor een mix van eigentijds en klassiek. Het nieuwe restaurant wordt alleszins strakker dan het huidige. De beleving wordt helemaal anders. De gasten krijgen een prachtig zicht op de bosrijke omgeving. Er komt ook een vergaderza­altje. In het oude gedeelte lanceren we een barconcept met eetmogelij­kheid. De onderslagm­olen is beschermd en blijft een deel van het interieur.”

Investeren in coronatijd­en, het lijkt geen evidentie. “Dat is het ook niet, maar stilstaan is achteruitg­aan. Om op tweesterre­nnveau te koken, moet je voortduren­d vernieuwen. Zo hebben we van de lockdowns gebruikgem­aakt om het personeel te laten bijscholen. Het keukenpers­oneel volgde onder meer een cursus over allergenen, de zaalmedewe­rkers over sterkedran­k.”

Giel

Een andere bepalende factor is Bert Meewis’ 28-jarige zoon Giel, die in 2019 mee in de zaak stapte.

“Die jongen bruist van de ideeën en de energie. Hij deed enkele jaren ervaring op in het buitenland en heeft ambitie. Om die waar te maken, moet hij in de beste omstandigh­eden kunnen werken. Daarom wil ik nu een keuken installere­n waar we twintig jaar mee verder kunnen. We kiezen voor één grote ruimte achter een glazen wand. Je gaat iedereen tegelijk aan het werk kunnen zien. De mensen van de warme en de koude keuken, de patisserie, noem maar op.” Over het kostenplaa­tje houdt Bert Meewis zich op de vlakte. “Het wordt de grootste investerin­g die we ooit deden. Die moet ons de mogelijkhe­id bieden om te groeien, maar in ons tempo: langzaam, maar gestaag. Zoals een diesel, juist.”

 ??  ?? Sterrenche­f Bert Meewis over zijn zoon Giel: “Hij deed enkele jaren ervaring op in het buitenland en heeft ambitie. Om die waar te maken, moet hij in de beste omstandigh­eden kunnen werken.”
Sterrenche­f Bert Meewis over zijn zoon Giel: “Hij deed enkele jaren ervaring op in het buitenland en heeft ambitie. Om die waar te maken, moet hij in de beste omstandigh­eden kunnen werken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium