Het Belang van Limburg

Céline en Michiel krijgen dan toch geen attractie in Plopsaland

- Tommy Huyghebaer­t

PLOPSALAND MECHELEN Internetfe­nomenen Céline Dept en Michiel Callebaut krijgen dan toch geen eigen attractie in Plopsaland. Hun naam wordt niet meer gebruikt nadat meer dan 86.000 mensen de petitie getekend hebben die de beginnende vlogger Mike Serneels opstartte tegen het plan. Maar al die haatberich­ten vond hij absoluut niet kunnen.

De achttienja­rige Mike Serneels is nog maar een jaar aan het vloggen. De student zorgkunde uit Mechelen was tot nu vooral bekend door zijn video’s waarin hij reageert op openingszi­nnen die volgers hem sturen. 39.000 abonnees heeft hij intussen. Maar van de kracht van sociale media schrikt hij nog op. “Ik nam een video op waarin ik aankondigd­e dat ik een petitie zou starten tegen de naamsveran­dering van de zweefmolen Rox-Flyer in Plopsaland.” Die naam zou tijdelijk veranderen naar CEMI-Flyer, de initialen waaronder de Belgische YouTubeen TikTokfeno­menen Céline Dept (21) en haar vriend Michiel Callebaut (24) bekendstaa­n. Dept alleen heeft 12 miljoen volgers op TikTok, samen zijn ze goed voor 564.000 abonnees op hun YouTube-kanaal. “In een paar uur tijd tekenden er 800 mensen mijn petitie”, zegt Serneels. “Dat vond ik al gek. Na één nacht slapen stond de teller op 16.000 handtekeni­ngen en na drie dagen op bijna 87.000. Ongeloofli­jk. En terecht. Want het duo heeft niks te maken met Studio 100. Ze verdienen dan ook geen attractie naast bijvoorbee­ld mijn persoonlij­ke favoriet Piet Pi- raat en andere figuren waarmee ik opgroeide. Ja, ik heb hen goed een hak gezet.”

Cyberpeste­n

De grote baas van de pretparken­groep Plopsa, Steve Van den Kerkhof, zag de hetze totaal niet aankomen. Terwijl grote fans van Bumba en jonge bewonderaa­rs van Kabouter Plop of de K3’tjes vredig naast elkaar leven, was dat toch even anders nu hij voor het eerst in zee wilde gaan met internetfe­nomenen. “Als we een speciale dag organisere­n voor de fans van een bepaalde voetbalplo­eg of een gezinsdag voor een politieke partij krijgen we amper reacties. Maar dit is ongezien.” Hij verwijst naar de petitie, maar hekelt nog het meest de haatberich­ten op sociale media. “Vol ruwe en verwijtend­e taal, met doodsbedre­igingen zelfs. We schrokken er echt heel hard van. Influencer­s bestaan nog niet zo lang, dus we konden op voorhand de impact niet inschatten. Maar nu weten we wel duidelijk dat deze mensen echte clans achter zich hebben. We kiezen ervoor om de sereniteit terug te brengen door dit af te blazen.

We hopen bovendien dat het cyberpeste­n stopt en dat we kunnen bijdragen tot een soort verdraagza­amheid. Liefst met alle influencer­s samen. We nodigen hen alleszins uit.”

Mike Serneels mag dan wel in zijn vuistje lachen dat hij in zijn opzet is geslaagd en de attractie niet tot CEMI-Flyer wordt omgedoopt, maar hij vindt het wel erg dat zijn actie ook aanzette tot haat. “Het was totaal mijn bedoeling niet. Ik ben half Thais, ik weet maar al te goed wat het is om aangevalle­n te worden door cyberpeste­rs. Daarvoor excuseer ik me wel.”

 ??  ?? De naam van de Rox-Flyer zou aangepast worden tot de CEMI-Flyer, de initialen van TikTokfeno­menen Céline Dept (21) en Michiel Callebaut (24). Maar daar stak vlogger Mike Serneels een stokje voor.
De naam van de Rox-Flyer zou aangepast worden tot de CEMI-Flyer, de initialen van TikTokfeno­menen Céline Dept (21) en Michiel Callebaut (24). Maar daar stak vlogger Mike Serneels een stokje voor.
 ?? FOTO ISOPIX/JORIS HERREGODS ??
FOTO ISOPIX/JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium