Het Belang van Limburg

Ratten teisteren Riemsts kerkhof

Op de gemeenteli­jke begraafpla­ats aan de Eyckendael­weg in Riemst-centrum rennen volgens bezoekers ratten tussen de graven. De gemeenteli­jke milieudien­st staat machteloos.

- RIEMST Eddy Vandoren

Brigitte Liket (62) bezoekt twee tot drie keer per week het graf van haar ouders op het kerkhof in het centrum. Maar sinds een paar maanden wordt de rust daar verstoord door ratten. “Ik heb het al meerdere keren gesignalee­rd”, aldus Brigitte. “Maar het probleem van de ratten houdt aan. Erger nog: het neemt toe heb ik de indruk.” Vooral in de middelste vakken van de begraafpla­ats houden de beestjes zich blijkbaar schuil. Langs tientallen grafstenen bevinden zich duidelijk zichtbaar diepe kruipgaten. “Op sommige dagen zie je er geen enkele, andere dagen zie je drie, vier ratten achter elkaar onder een grafsteen duiken. Het is een enge gedachte te weten dat ze in de graven geraken”, zucht Liket. En ze is niet de enige die klaagt over de rattenplaa­g. De vriendinne­n Hélène en Hilda - die ook geregeld het kerkhof bezoeken - treden haar bij, samen met tal van andere Riemstenar­en, want in een reactie op haar melding op Facebook blijkt dat het rattenprob­leem zich stelt op meerdere plekken in de gemeente. In een mum van tijd verschenen er meerdere getuigenis­sen uit diverse deelgemeen­ten.

Prei

“Vandaag merk ik voor het eerst dat er iemand een doosje met rattengif geplaatst heeft tussen twee graven”, zegt Brigitte. “Is het er door de gemeente gezet of heeft de familie van een overledene het gedaan?” In ieder geval neemt het aantal holen overduidel­ijk toe. Ook in de onmiddelli­jke buurt wemelt het van de ratten. “In de ‘Samentuin’ van het Sociaal Huis bijvoorbee­ld heerst er net als hier ook een rattenplaa­g. Daar heeft één van de tuinders slechts vijf stammen winterprei van de 450 planten kunnen oogsten. En ook de rabarberpl­ant werd afgevreten. Vermoedeli­jk wonen de beestjes onder de aangrenzen­de containerk­lassen. Ik wil er niet bij zijn, wanneer die ooit weggehaald worden”, zegt Brigitte.

Gif

“Na elke klacht verwittige­n wij meteen onze rattenvang­er”, zegt de gemeenteli­jke milieudien­st in een reactie. “Die gaat dan ter plaatse en legt gif. Geregeld keert hij terug of laat hij gif achter bij de betrokken inwoners. Uiteraard verdwijnt het ongedierte niet meteen, zeker niet wanneer er veel ratten zijn en er voedsel te vinden is. In ieder geval nemen we de klachten ernstig. Wat het kerkhof betreft zullen we zo snel mogelijk de nodige maatregele­n treffen.”

“Soms zie je ze met drie, vier achter elkaar onder een grafsteen duiken”

Brigitte Liket

 ?? FOTO EVA ?? Brigitte, Hélène en Hilda merken dat er steeds meer ratten bijkomen.
FOTO EVA Brigitte, Hélène en Hilda merken dat er steeds meer ratten bijkomen.
 ?? FOTO EVA ?? De ratten maken holen onder de grafstenen.
FOTO EVA De ratten maken holen onder de grafstenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium