Het Belang van Limburg

Vlaamse koersen vrezen lockdown

- WIELRENNEN CORONACRIS­IS Guy Fransen en Wim Vos

Dit weekend staan de E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem op de kalender, negen dagen later al gevolgd door de Ronde van Vlaanderen. Dreigen de lenteklass­iekers opnieuw niet te

kunnen doorgaan? Bij Ronde-organisato­r Flanders Classics hopen ze vurig dat het zover niet komt: “Naar de koers kijken kan de mensen net doen thuisblijv­en.”

Parijs-Roubaix hangt al enkele dagen aan een zijden draadje. In het noorden van Frankrijk heerst sinds vorige week een strenge lockdown. Een definitiev­e beslissing laat nog op zich wachten, maar de prefect van de regio Hauts-de-France liet al verstaan zeer pessimisti­sch te zijn of Parijs-Roubaix in die omstandigh­eden zal kunnen doorgaan.

Maar inmiddels houden ze ook in Vlaanderen meer en meer hun hart vast. Door de alarmerend­e coronacijf­ers neemt de roep om een nieuwe, harde lockdown toe. Uitgereken­d nu vrijdag staat de E3 Harelbeke opnieuw op de kalender, heel snel gevolgd door Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen en de Scheldepri­js. Vrezen ze opnieuw voor een afgelastin­g? “Uiteraard maakt ons dit zeer ongerust”, zegt Jacques Coussens van de E3 Saxo Bank Classic. “Maar ik blijf ervan uitgaan dat de koers gereden zal worden. We hebben alle mogelijke veiligheid­smaatregel­en genomen. In plaats van podiummiss­en zetten we zelfs robots in.” De koers laten doorgaan, zo maken ze zich bij E3 Harelbeke sterk, kan zelfs goed zijn voor het mentale welzijn van de bevolking. “De mensen maken zich op voor de belangrijk­ste weken van de koers in Vlaanderen. Gun hen dat”, klinkt het. Gelijkaard­ige geluiden horen we bij Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen. Ze wijzen daarbij ook naar het voorbije najaar. “We hebben in oktober getoond dat je heel veilig een koers kan organisere­n”, zegt Tomas Van Den Spiegel van Flanders Classics. “Dat de mensen de koers op tv kunnen volgen, zal hen bovendien net aanmoedige­n om thuis te blijven.” Griet Langedock van Gent-Wevelgem beaamt dat hun organisati­e open-top coronaproo­f is: “Er is al geen publiek en we hebben een protocol van hier tot in Tokio. Dus aan ons kan het niet liggen. Aan de andere kant: het is ook maar koers. Je kan niet argumenter­en dat heel het land plat moet, maar de koers wel zal doorgaan.”

Viroloog Steven Van Gucht steekt de sector alvast een hart onder de riem. “Het wielrennen is in tegenstell­ing tot het voetbal geen contactspo­rt”, is hij relatief optimistis­ch. “Puur als sport zie ik daar dus minder problemen. Wel moeten we oppassen met het randgebeur­en. Er zijn altijd contacten met begeleider­s en masseurs, daar moet je toch voorzorgen nemen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium