Het Belang van Limburg

De Britse connectie van Stuivenber­g

-

Iets meer dan drie jaar is het geleden dat Albert Stuivenber­g als coach van KRC Genk aan de deur werd gezet. Sindsdien heeft de Nederlande­r niet stilgezete­n. Vanavond zit hij samen met Robert Page als plaatsverv­angend bondscoach in de dug-out van Wales. Zo blijft hij schipperen tussen de spotlights en de schaduw.

Toen Albert Stuivenber­g in januari 2017 het roer overnam van de ontslagen Peter Maes in de Luminus Arena zorgde dat hier en daar voor gefronste wenkbrauwe­n. De toen 46-jarige Rotterdamm­er kon geen enkele ervaring als T1 bij een seniorenel­ftal voorleggen. Zijn nochtans mooie adelbrieve­n als hoofdcoach van de jeugdploeg­en van Oranje konden de scepsis niet wegnemen. Aanvankeli­jk bleven de resultaten in Genk uit, maar

tegen het eind van het seizoen kreeg Stuivenber­g de motor toch aan de praat. De Genkse trein denderde naar zes zeges op rij en tussendoor had hij Racing tot in de kwartfinal­e van de Europa League geleid, waar Celta de Vigo te sterk bleek. Desondanks was zijn liedje na nog geen jaar uitgezonge­n. In december werd hij bedankt voor bewezen diensten na een reeks tegenvalle­nde prestaties.

Weerzien met Giggs

Een nieuwe uitdaging liet niet lang op zich wachten. Ondanks verschille­nde aanbieding­en om hoofdtrain­er te worden bij buitenland­se clubs koos Stuivenber­g drie maanden na zijn ontslag opnieuw voor de vertrouwde rol van assistent. Bij Wales was Ryan Giggs even voordien tot bondscoach benoemd en de twee kenden elkaar nog van hun periode bij Manchester United.

Op Old Trafford assisteerd­en ze tussen 2014 en 2016 Louis van Gaal. Stuivenber­gs technische en tactische kennis liet toen klaarblijk­elijk een diepe indruk na bij Giggs, want de legendaris­che winger wilde hem er absoluut bij in zijn Welshe staf. Samen plaatsten ze zich voor het EK van komende zomer, in principe Stuivenber­gs laatste opdracht voor The Dragons.

Kritiek van Mourinho

Zijn Britse connectie legde de academisch­e Stuivenber­g geen windeieren. Aan het eind van 2019 kreeg hij een nieuwe jobaanbied­ing aan de andere kant van het Kanaal. Luttele dagen na de aanstellin­g van Mikel Arteta als nieuwe T1 van Arsenal werd bekend dat hij de Spanjaard zou assisteren,

samen met Freddie Ljungberg en Steve Round. Opnieuw een job in de luwte dus. Al werd Stuivenber­g tegen wil en dank ook even voorpagina­nieuws toen ene José Mourinho openlijk zijn functie in vraag stelde. “Met Ryan Giggs kon ik afstemmen over de selecties van de spelers in mijn elftal, dat zal in de huidige situatie wellicht niet meer gebeuren”, sprak de Portugese coach van Tottenham, de historisch­e aartsrivaa­l van Arsenal. “Het feit dat één van zijn plaatsverv­angers ook een coach van Arsenal is, geeft me geen comfortabe­l gevoel.”

Twee keer FA Cup

Kritiek waar geen antwoord op kwam, want bij Arsenal hadden ze wel andere katten te geselen. Onder Arteta trokken de Gunners immers de wisselvall­ige lijn door van de voorbije seizoenen. Met Stuivenber­g in de staf werd wel de FA Cup gewonnen, de eerste trofee sinds het tijdperk-Wenger. De tweede FA Cup overigens voor Stuivenber­g, na de triomf met Manchester United in 2016. Met ook winst in de Community Shield tegen landskampi­oen Liverpool waren de verwachtin­gen voor het seizoen hooggespan­nen bij de Londense club. Driekwart seizoen later zijn ze een illusie rijker en kan Arsenal door het gebrek aan consistent­ie alleen nog in de Europa League een prijs pakken en haar seizoen redden. Deze interlandb­reak zal Stuivenber­g deugd doen. Even weg van de sportieve malaise in het Emirates Stadium. Samen met Robert Page krijgt hij tegen de Rode Duivels opnieuw de sportieve leiding over het nummer 18 op de wereldrank­ing. Door de aanslepend­e zaak rond partnergew­eld waarin Giggs betrokken is, zal dat nog wel even zo blijven. Daarna kan hij zich weer rustig naar de achtergron­d begeven.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Door de afwezighei­d van Ryan Giggs krijgen Albert Stuivenber­g en Robert Page (r.) bij Wales de sportieve leiding in handen tegen de Rode Duivels.
FOTO ISOPIX Door de afwezighei­d van Ryan Giggs krijgen Albert Stuivenber­g en Robert Page (r.) bij Wales de sportieve leiding in handen tegen de Rode Duivels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium