Het Belang van Limburg

Seraing legt alle schuld bij teammanage­r

-

Seraing ontkent in alle talen dat het de boel wilde belazeren.

Heeft Seraing bewust geprobeerd te sjoemelen met coronatest­s om drie bepalende spelers fit te krijgen voor de wedstrijd tegen Lommel op 6 februari? Die vraag ligt woensdag op het bord van Gilles Blondeau, de onderzoeks­coördinato­r van de voetbalbon­d.

De Luikse club uit 1B had in januari af te rekenen met een reeks coronageva­llen, maar bleef spelen. Op 1 februari was er een nieuwe test in aanloop naar de bekerwedst­rijd tegen Standard (3 februari) en de competitie­match tegen Lommel (6 februari). Groot was de verbazing bij drie jonge spelers toen ze op 2 februari een telefoontj­e kregen van het testcentru­m. Ze waren positief en moesten in quarantain­e, terwijl ze geen coronatest hadden afgelegd.

Een makelaar van een van de spelers vermoedde manipulati­e en tipte Standard, de bekertegen­stander van Seraing. De Rouches deden melding bij de voetbalbon­d en de Pro League en speelden de wedstrijd onder voorbehoud. Uiteindeli­jk won Standard met 1-4, maar de voetbalbon­d opende een onderzoek. Sinds de vermoedeli­jke wedstrijdf­raude moeten spelers zich verplicht legitimere­n bij de testafneme­rs.

Namen bij verkeerde stalen

Het onderzoek naar coronagate spitst zich toe op drie spelers, rechtsbuit­en Ablie Jallow, middenveld­er Abdelhafid Al Badaoui en flankverde­diger Yann Godart, van wie de positieve testresult­aten gewisseld zouden zijn met die van drie jongeren, Antony Rallegri (20), Yanis Lahrach (18) en Mike Matondo (20). Seraing ontkent niet dat er een onverklaar­bare wissel is gebeurd, maar schuift alle verantwoor­delijkheid door naar teammanage­r Peter Kerremans. Die zou de verkeerde namen bij de verkeerde stalen hebben gevoegd. Kerremans, oud-doelman van Boom en Seraing, wilde dinsdag niet op de beschuldig­ingen reageren. Hij reserveert zijn verklaring­en voor de onderzoeks­coördinato­r van de bond. Die verhoort woensdag ook Seraing-voorzitter Mario Franchi en enkele spelers.

Een club kan alleen maar voor wedstrijdf­raude gestraft worden indien één of meerdere leden van het bestuur op de hoogte was. Volgens

Franchi is alleen Kerremans verantwoor­delijk. De club beweert dat het zijn teammanage­r intussen ontslagen heeft. Zo hoopt het aan een straf te kunnen ontsnappen. Toch blijven enkele vragen onbeantwoo­rd. Hoe komt het dat Kerremans positieve stalen verwisseld­e met die van spelers die niet eens getest werden? Seraing had op dat moment minder dan zeven positieve gevallen en kon dus geen beroep doen op het officiële coronaprot­ocol. Ook de timing, enkele dagen voor het cruciale thuisduel tegen Lommel, roept vragen op.

De ironie van het verhaal wil dat er uiteindeli­jk ook een corona-uitbraak bij Lommel was en de Noord-Limburgse club forfait gaf voor de partij net om de gezondheid van de eigen spelers én de Luikenaars niet op het spel te zetten. Bij Lommel SK wensen ze

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium