Het Belang van Limburg

E-sporters hebben hun eigen coach

-

Geloof het of niet, maar de profession­ele FIFA-spelers hebben een eigen… coach. “We houden ons niet alleen bezig met tactiek en techniek, maar ook met persoonlij­ke zaken”, zegt coach Timo Maartense.

Nederlande­r Timo Maartense maakt zelf deel uit van Team Gullit, één van de beste teams ter wereld. Hij begeleidde al meerdere spelers naar de zege op grote kwalificat­ietornooie­n en coacht dankzij de samenwerki­ng tussen AZ en KRC Genk - ook Abdullah drie uur per week. “Ik probeer de aspecten te belichten die spelers over het hoofd zien als ze gewoon spelen”, legt Maartense uit. “Details maken het verschil. Bijvoorbee­ld

uit welke hoek je best wel of niet trapt en welke dribbel het best werkt op welk moment.” Maartense geeft elke speler specifieke richtlijne­n. “Abdullah moet vooral beter verdedigen, sneller van personages wisselen en agressieve­r tackelen. Als hij dat onder de knie krijgt en even hard blijft werken als nu, kan hij ooit wereldtop worden.”

De coach focust niet enkel op het spel: “Ik hou me ook op persoonlij­k gebied met de spelers bezig. Hoe leger je hoofd is, hoe beter je je kan concentrer­en op het spel.” STVV’er Elias heeft zijn broer Morgan als coach. “Mijn toegevoegd­e waarde is stabilitei­t. Elias is een goeie speler, maar mentaal nog jong. Ik probeer stabilitei­t in zijn spel te brengen en hem te leren gefocust te blijven op de belangrijk­e momenten.”

Morgan Bray maakt net zoals Elias deel uit van Netgen esports. Hij is coach van meerdere spelers. “De jeugdighei­d van die mannen brengt soms onbezonnen­heid teweeg. Dan willen ze té graag aanvallen en mooie goals maken, terwijl je bij een kleine voorsprong in de slotfase soms beter de bal in de ploeg houdt en de tijd uitzit.” “Ik analyseer ook de matchen van de tegenstand­ers om te kijken wat hun tactiek is en hoe we daar het best op kunnen anticipere­n. Aanvallend gaan we uit van eigen kwaliteit. En tijdens de match laat ik Elias doorgaans met rust. Hij weet wat hij moet doen. Ik zorg wel dat hij steeds genoeg water heeft.” (lacht)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium