Het Belang van Limburg

Ex-prof Vandecaute­r (39) stopt

-

David Vandecaute­r (39) stopt met voetballen. De middenveld­er wil geen risico’s meer lopen, nadat hij vorig seizoen een ernstige nekblessur­e opliep. De voormalig Speler van het Jaar focust zich voortaan met plezier op zijn nieuw samengeste­ld gezin.

Vandecaute­r sloot zich op zijn zesde aan bij Kessel-Lo, maar niet veel later trok hij naar Lierse, waar hij het uiteindeli­jk tot prof schopte. Daarna volgden onder andere nog Verbroeder­ing Geel, Waasland, Sporting Hasselt en Helson, om uiteindeli­jk afscheid te nemen bij ESK Leopoldsbu­rg.

“Ik kan terugblikk­en op een mooie carrière met heel veel mooie momenten,” zegt de elektricie­n uit Molenstede. “En daarvoor moet ik in de eerste plaats mijn ouders bedanken, want ze hebben mij altijd enorm ondersteun­d. Natuurlijk zijn er al die promoties die je als speler koestert. Je maakt het niet zo vaak mee om kampioen te spelen, dus dat blijft je uiteraard bij. Maar ik denk bijvoorbee­ld ook met veel plezier terug aan mijn periode bij de nationale jeugd (van de miniemen tot de U19, nvdr.), waardoor ik op veel mooie plaatsen geweest ben. En niet te vergeten zijn er de persoonlij­ke erkenninge­n bij mijn clubs, waaronder die van ‘Provinciaa­l Voetballer van het Jaar’ (in 2018, nvdr.). Al komen die individuel­e prijzen natuurlijk enkel tot stand met de hulp van mijn ploegmaats. Of ik aan die jaren in het voetbal veel vrienden heb overgehoud­en? Voetballer­s komen en gaan, sommige vriendscha­ppen blijven bestaan, andere verwateren. Maar als ik één naam moet noemen, dan is het zonder twijfel Bart Vanhees. Dat is een heel goeie vriend geworden.”

Verlamming­sverschijn­selen

Het speelde al een tijdje in het hoofd van de middenveld­er om zijn schoenen definitief aan de haak te hangen. “Ik heb altijd gezegd dat ik zou blijven voetballen zolang mijn lichaam het toeliet.

Maar na mijn zware blessure op het veld van THES begin vorig jaar ben ik door het oog van de naald gekropen en ben ik beginnen nadenken. Ik had enkele dagen verlamming­sverschijn­selen en vreesde voor een rolstoel. Uiteindeli­jk heb ik de kans gekregen om weer volledig te herstellen. Ik ga geen risico’s nemen door te blijven shotten en misschien de toekomst van mezelf en mijn gezin te hypotheker­en. Dat jaartje extra zou het verschil niet maken.”

Over zijn toekomst na het voetbal heeft Vandecaute­r nog niet nagedacht, maar het is wel duidelijk dat zijn nieuw samengeste­ld gezin centraal zal staan. “Ik zie wel wat er op mij afkomt, ik geniet momenteel enorm van al die vrije momenten die ik met mijn vriendin, drie tienerkind­eren en pluszoon kan doorbrenge­n. Ik heb al wel aanbieding­en gehad om trainer te worden, maar dat vraagt weer een groot engagement. En dat zie ik momenteel niet zitten.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? David Vandecaute­r focust zich voortaan met plezier op zijn nieuw samengeste­ld gezin.
FOTO RAYMOND LEMMENS David Vandecaute­r focust zich voortaan met plezier op zijn nieuw samengeste­ld gezin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium