Het Belang van Limburg

Drie jaar cel voor aansteken brand in Mercedes-garage

- RECHTBANK BREE Shauni Deferm

De aanstekers van de hevige brand op de parking van Garage Modern in Bree in 2017, zijn veroordeel­d tot zware celstraffe­n. De Nederlands­e eigenaar van een van de uitgebrand­e wagens gaf de opdracht om het vuur aan te steken om zo de verzekerin­g op te lichten.

Op 18 augustus 2017, rond 2.45 uur, brak er een hevige brand uit op de parking van de Mercedes-garage Modern aan de Gruitroder­kiezel in Bree. Dertien auto’s en omliggende panden vatten daarbij vuur. Op camerabeel­den was een steekvlam te zien, waarop een explosie volgde.

De brand bleek aangestoke­n bij een witte Mercedes van een klant, die voor reparatie na een ongeval was binnengebr­acht. De herstellin­gskosten liepen op tot 15.000 euro. De Nederlands­e eigenaar van de auto, D., bedacht een plan om de verzekerin­g op te lichten. Toch kon hij lange tijd uit het vizier van de politiedie­nsten blijven en werd hij eerst ondervraag­d als slachtoffe­r.

Dashcam

Er kwam lange tijd geen schot in het onderzoek. Tot op 20 april 2018. “Acht maanden na de brand hadden we plots een doorbraak”, aldus de aanklager tijdens de behandelin­g van de zaak voor de Tongerse rechtbank. “Naar aanleiding van een klacht over verkeersag­ressie werd een dashcam uitgelezen. In een van de gesprekken daarop hoorden we een vrouw vertellen hoe ze samen met haar man brand had gesticht in de garage. Daarbij zouden ze twee flessen met benzine hebben gebruikt.” De verdachten werden opgepakt voor verhoor.

“Uit verder onderzoek bleek dat haar man G. in opdracht werkte van D.. Dat bracht ons dan weer naar de start van het dossier. D. had na de vernieling van zijn auto door de brand 26.000 euro ontvangen van de verzekerin­g. Enkele dagen voor de brand is hij zijn auto gaan leeghalen en draaide hij zijn nummerplat­en af. G. zou voor het uitvoeren van het plannetje 5.000 euro gekregen hebben”, aldus de procureur. De twee mannen zouden elkaar kennen vanuit het drugsmilie­u.

Doorslagge­vend

De vrouw op de dashcamges­prekken ontkende haar betrokkenh­eid en zei dat ze het verhaal enkel in detail kende omdat haar echtgenoot het haar verteld had. Ook G. ontkende zijn aandeel in de feiten. “Toch is het dashcamges­prek het doorslagge­vende bewijsstuk in dit dossier. Daarin wordt duidelijk verteld wie de feiten gepleegd heeft en hoe ze dat gedaan hebben”, zo motiveerde de aanklager de gevraagde straffen. Ook de rechter oordeelde dat de verklaring­en ongeloofwa­ardig waren.

Personen in gevaar

De eigenaar van de witte Mercedes werd veroordeel­d tot een celstraf van veertig maanden en een geldboete van 1.600 euro. “De beklaagde streefde een onrechtmat­ig financieel voordeel na en hield geen rekening met andermans eigendomme­n. Hij gaf anderen de opdracht om ’s nachts op stiekeme wijze brand te stichten, waarbij hij personen in gevaar bracht alsook zeer waardevoll­e goederen van anderen vernielde.” De onmiddelli­jke aanhouding werd bevolen omdat hij niet kwam opdagen tijdens de behandelin­g van de zaak en te vrezen valt dat hij zijn straf zal ontlopen. Brandstich­ter G. kreeg een celstraf van drie jaar, zijn vrouw moet voor twee jaar naar de gevangenis en beiden moeten ze 800 euro boete ophoesten.

 ?? FOTO PPN ?? In de nacht van 18 augustus 2017 vatten op de parking van garage Modern in Bree dertien auto’s vuur.
FOTO PPN In de nacht van 18 augustus 2017 vatten op de parking van garage Modern in Bree dertien auto’s vuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium