Het Belang van Limburg

HERK-DE-STAD

- Luk Weyens

Crux Bouldergym is ingericht in sportcentr­um Herkules in Herk-de-Stad. “Tijdens de eerste lockdown bleven de deuren gesloten van 14 maart tot 8 juni”, zegt Danny Verbinnen. “Nu zijn we gesloten sinds de start van de tweede lockdown op 28 oktober. Alleen voor kinderen tot twaalf jaar is klimmen nog toegelaten.” Koen Reweghs uit Lummen is een trouwe bezoeker van het klimcentru­m. “25 jaar geleden kreeg de microbe mij te pakken. Eerst moest ik naar Leuven of Hasselt. Sinds de opening van Crux Bouldergym kom ik naar Herk-deis

Stad. Twee dagen in de week kan je mij hier vinden. Klimmen is niet alleen een fysieke uitdaging, ook het technische aspect spreekt enorm aan. Je probeert voortduren­d om je vaardighei­d in het klimmen nog te verbeteren.” De microbe zit overigens stevig in de familie. Ook dochter Lieze (15) en de zonen Stef (13), Nout (11) Ward (9) zijn door het klimvirus getroffen. “Het is begonnen bij Stef, en de andere drie zijn gevolgd”, zegt Koen.

Passie

Hun passie moeten missen valt Koen en co heel zwaar. “Thuis hebben we wel – zoals vele andere klimmers – een muurtje opgebouwd, maar dat valt toch niet te vergelijke­n met het echte werk. De sport in de vertrouwde zaal komen beoefenen betekent overigens veel meer dan het louter sportieve. Ook het sociale aspect

niet te onderschat­ten. Je leert andere mensen kennen, wisselt ervaringen uit en het is ook een uitlaatkle­p.”

Dat Crux Bouldergym de deuren gesloten moet houden, valt Koen Reweghs dan ook heel zwaar. Maar hij wil niet bij de pakken blijven zitten. “Een crowdfundi­ng voor een zaal in Kortrijk bracht me op het idee. 10.000 euro daar was het streefdoel. De actie leverde uiteindeli­jk vlot 11.000 euro op.”

15.000 euro

Als competitie­beest legt Koen de lat een beetje hoger: “15.000 euro. De eerste honderden euro’s zijn al binnen.”

Danny Verbinnen neemt de steun in dank aan: “De deuren zijn gesloten, maar de vaste kosten blijven doorlopen”, zegt hij. “Huur van de zaal en gemeenscha­ppelijke kosten voor het sportcompl­ex, sociale bijdragen... Ik spreek al maanden mijn spaarcente­n aan. Hopelijk wordt de crowdfundi­ng een succes. Dan kan ik toch vier, vijf maanden de vaste kosten betalen.”

Ondertusse­n kruisen Danny en Koen de vingers voor de komende maanden. “Het vervroegde overlegcom­ité voorspelt niet veel goeds”, zegt Danny. “Ik had mijn hoop op 1 mei gesteld, samen met de horeca. Maar wie weet wordt ook het sporten voor kinderen tot twaalf weer verboden. Voor corona hingen hier op een zondagmorg­en tussen 10 en 12 uur zestig kinderen aan de muren. Nu moet het gebeuren in kleine groepjes, elk voor een uur en met een spreiding tussen 10 en 13 uur. Wegens corona blijven een aantal kinderen weg. Voor de ouders is de cafetaria natuurlijk gesloten. Noodgedwon­gen moeten zij nu buiten in de auto zitten wachten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium