Het Belang van Limburg

Genk raakt erfpachthu­izen niet kwijt en past regels aan

- Chris Nelis

Van de zestien woningen die de stad Genk in erfpacht te koop aanbiedt aan jonge gezinnen, zijn er negen toegewezen. Voor de andere waren er geen geschikte kandidaten. Daarom worden de voorwaarde­n nu aangepast.

VASTGOED

GENK

Het woonprojec­t ‘In de Bres’ werd in 2019 uitgerold, vooral om jonge mensen de kans te geven woningen te kopen aan betaalbare prijzen en te wonen op een rustige plek niet ver van het centrum van Genk. Door de doorgaans hoge bouwkosten is dat voor veel mensen niet voor de hand liggend. In dit systeem moeten de kandidaten hun bouwgrond niet kopen, maar pachten. Genk ging een samenwerki­ng aan met een projectont­wikkelaar voor de bouw van zestien woningen zonder de grondaande­len ervan te verkopen. De kostprijs voor grond in erfpacht ligt daardoor voor de koper aanzienlij­k lager dan voor grond te koop aangeboden vanuit de reguliere markt. De grond blijft wel in eigendom van de stad, maar die beslist pas na 99 jaar wat er mee gebeurt. In 2019 werden in die zin tien grondgebon­den woningen (gelijkvloe­rs) en zes meergezins­woningen (appartemen­t beneden met duplex erbovenop), op de markt aangeboden.

Voor iedereen

“Van die tien grondgebon­den woningen zijn er negen toegewezen”, zegt schepen van Wonen Alessandro Cucchiara. “Maar voor de zes meergezins­woningen hebben we niemand. Dat daarvoor weinig kandidaten zijn, heeft ook een reden. Heel wat jongeren zien een appartemen­t immers als een opstapje naar een nieuwbouw of ruimere woning. Dat is ook de reden waarom we de reglemente­ring gaan aanpassen. In die eerste regelgevin­g was één van de voorwaarde­n dat je er twintig jaar moet wonen. Die voorwaarde gaan we nu schrappen. We gaan iedereen de kans geven om zich kandidaat te stellen. Maar dan komen de mensen die wel voldoen aan de voorwaarde­n eerst aan bod. Dat wil zeggen: jonger dan 35 jaar zijn, een link hebben met Genk en geen bouwgrond of woning bezitten. Afhankelij­k van het aantal kandidaten kan de lat naar boven of naar beneden gelegd worden. Er is nog één grondgebon­den woning over. Voor die woning gelden wel nog dezelfde voorwaarde­n als bij het begin van het project. Het hebben het systeem als een experiment opgestart en ik kan zeggen dat we het als geslaagd beschouwen.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De bouwgronde­n die in erfpacht worden aangeboden, liggen in de Bresserstr­aat en de Loofstraat.
FOTO CHRIS NELIS De bouwgronde­n die in erfpacht worden aangeboden, liggen in de Bresserstr­aat en de Loofstraat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium