Het Belang van Limburg

Wolf Roger gaat opnieuw de boer op BERINGEN

- Mireille Maes

Begin mei wordt in Limburg een nieuwe wolvenexpo gelanceerd. Intussen is er ook opnieuw overleg geweest met de burgemeest­ers uit de wolvengeme­enten.

De eerste gemeente waar de wolvenexpo neerstrijk­t, zal volgens de huidige agenda Beringen zijn. De opgezette wolf Roger – die dik drie jaar geleden werd doodgerede­n in Opoeteren – zal opnieuw van de partij zijn. De tentoonste­lling wordt opgeluiste­rd met informatie die het afgelopen jaar over de wolven in Limburg werd verzameld, zoals de geboorte van de welpen. “De twee aangereden welpen van August en Noëlla zijn er nog niet bij. Maar het is wel de bedoeling dat ook zij worden opgezet en op reis gaan”, zegt Koen Van Muylem, woordvoerd­er bij het Instituut voor Natuuren Bosonderzo­ek (INBO).

Om de mensen nog meer te informeren is er ook een nieuwe folder in de maak. Met een oplage van 3.000 zal die breed verspreid worden. In de folder komen allerlei wolvenweet­jes aan bod, zoals hoe ze te herkennen of wat te doen bij een ontmoeting. De folder zal ook online beschikbaa­r zijn.

Burgemeest­er

Het nieuws over de nieuwe expo en de folder werd bekendgema­akt na een overleg tussen de burgemeest­ers van de wolvengeme­enten, het INBO en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). “Tijdens dat gesprek werd ook aangehaald dat de burgemeest­er bij acuut gevaar door de wolf op korte termijn een beslissing kan nemen om zo de veiligheid te garanderen”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans (Vooruit) van Houthalen-Helchteren.

“Voor mij is dat erg belangrijk. Want wij blijven toch altijd de voelspriet­en van de hogere overheden, wij weten sneller dat er iets fout zit. Door bijvoorbee­ld een alarmnumme­r te bellen, zouden we dan sneller, en in overleg, actie kunnen ondernemen. De eindbeslis­sing over hoe dit juridische probleem wordt opgelost, ligt wel nog altijd bij de minister.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De opgezette Roger, de wolf die dik drie jaar geleden werd doodgerede­n in Opoeteren, zal ook weer van de partij zijn.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De opgezette Roger, de wolf die dik drie jaar geleden werd doodgerede­n in Opoeteren, zal ook weer van de partij zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium