Het Belang van Limburg

Unieke boom met kap bedreigd

- KAPVERGUNN­ING WELLEN Toon Royackers

Wellen heeft een kapvergunn­ing afgeleverd voor een unieke zilverwilg in de Ilveldstra­at. Dat is niet naar de zin van oppositiep­artij VAW en lokale natuurvere­niging ’t Bokje. De eigenaar heeft intussen aangeboden om de boom en een stukje plantage errond te verkopen.

In de Ilveldstra­at hangt sinds begin deze maand de kapvergunn­ing uit. Maar tegen de aanvraag kan wel nog bezwaar worden ingediend bij de provincie. En bezwaren heeft oppositiep­artij Voor Alle Wellenaren (VAW) alleszins. De vergunning komt morgen ook ter sprake op de gemeentera­ad. “De onderstam van deze boom heeft een omtrek van meer dan 8 meter”, zegt oppositier­aadslid Benny Maes. “De boom in kwestie is effectief een natuurlijk monument. De storm van enkel jaren geleden heeft nauwelijks een impact gehad. De boom is heel sterk en de schors is gaaf en gezond.” Maes vergelijkt de boom met de bekende Onze-Lieve-Hereboom uit buurgemeen­te Kortessem. Die eeuwenoude boom is in 2009 weliswaar gesneuveld door een storm, en er staat vandaag alleen nog een klein stukje stam van overeind. “Maar denk je dat het gemeentebe­stuur van Kortessem het ooit zou overwogen hebben om zo’n unieke boom te kappen? Bovendien wonen er nog spechten in de Wellense boom. Die moeten we toch ook beschermen?” Schepen van Leefmilieu Kristien Treunen (CD&V) wijst erop dat het Agentschap Natuur en Bos (ANB) een voorwaarde­lijke gunstig advies gegeven heeft: “De boom mag, samen met een andere eik, gekapt worden. Maar er moeten wel twee nieuwe bomen voor in de plaats komen.” Volgens ANB is het hout van de zilverwilg al heel zwak.

Witte abeel

“Toch vermoed ik dat er iets mis is gelopen bij deze vergunning­saanvraag”, zegt Jan Nuijens namens natuurvere­niging ’t Bokje, dat mee instaat voor het beheer van het omliggende gebied de Grote Beemd. “De aanvraag gaat verkeerdel­ijk over een zilverwilg, eigenlijk is dit een oude witte abeel. Door zijn vorm, leeftijd en soort is dit wel degelijk een uniek exemplaar. De boom is geen eeuwen oud, maar toch wel zo’n honderd jaar vermoed ik. Samen met de eik en de oude meidoornha­ag is dit een waardevol geheel, dat eerder de nodige beschermin­g verdient in plaats van een kapping. De boom staat vlak naast een fruitplant­age. Er zitten waarschijn­lijk ook vleermuize­n, hommels en bijen in. En die zijn net ideaal voor een fruitboer. Het is een heel mooi natuurlijk geheel, en voor zijn leeftijd is de boom zeker nog in prima conditie. In de toekomst willen we de buurtweg Ilveldstra­at graag weer open hebben en er een wandelrout­e uitstippel­en. Dus het zou zonde zijn om deze mooie combinatie om te hakken. Wij gaan als natuurvere­niging een bezwaar indienen bij de provincie Limburg.” De boom staat op een perceel van fruitboer Luc Jacques. Die is erg verrast door het extra punt op de gemeentera­ad en de hele heisa. “Beweren ze dat die boom eeuwenoud is? Dat kan niet, want ik weet nog heel goed dat het ooit een klein takje was. Ik heb er nog tussen gekropen als klein ventje. Deze soort groeit gewoon heel snel. Mijn familie heeft hem ooit geplant op de scheiding van twee percelen. Eerst werd hij regelmatig geknot, maar dat is de laatste vijftig jaar niet meer gebeurd. Resultaat: het is inderdaad een kanjer van een boom geworden. De takken scheuren voortduren­d af, met schade aan mijn fruitplant­age tot gevolg. Ik heb al beloofd een nieuwe boom te planten, maar kennelijk willen ze nu deze oude bewaren? Ach, geen probleem. Ik stel dan wel voor dat ze de grond en een stukje van mijn plantage overkopen. Dan is toch iedereen tevreden?”

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? De zilverwilg, eigenlijk een witte abeel, in de Ilveldstra­at beroert de gemoederen in Wellen.
FOTO TOON ROYACKERS De zilverwilg, eigenlijk een witte abeel, in de Ilveldstra­at beroert de gemoederen in Wellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium