Het Belang van Limburg

Bree krijgt toch ‘Mariaal jaar’

Om de 25 jaar haalt Bree alles uit de kast voor de Mariafeest­en. Door corona moet de organisati­e voor deze editie helaas inbinden. “Toch zal de afgeslankt­e versie zeker niets aan intensitei­t inboeten”, zegt coördinato­r Francine Drijkoning­en.

- MARIAFEEST­EN BREE Patrick Brebels

De Mariafeest­en zijn een aloude traditie in Bree. Die startte in 1696 met de oprichting van het broedersch­ap Onze-LieveVrouw der VII Weeën. In 1721 waren de eerste jubelfeest­en rond Maria een feit en vanaf toen werd het een 25-jaarlijkse traditie. “In 2017 deed het federatiet­eam een oproep om te starten met de voorbereid­ingen van de Mariafeest­en 2021”, vertelt coördinato­r van het kernteam Francine Drijkoning­en. “Er werden zeven werkgroepe­n opgericht en tientallen vrijwillig­ers gingen aan de slag. Maar een jaar geleden kwam corona roet in het eten strooien. Heel wat plannen zijn ondertusse­n opgeborgen: zo is het bijvoorbee­ld onmogelijk om met een koor samen te komen en concerten in te oefenen. Alle oratoria zijn dan ook al geannuleer­d. Tal van lezingen, vertelavon­den en voorstelli­ngen werden van de kalender gehaald of staan on hold.”

Hoogtepunt

Maar gelukkig zijn er toch initiatiev­en die wel kunnen doorgaan. Zo kon de werkgroep ‘Op weg met Maria’ een achttal kapellekes­routes -er zijn ongeveer 50 Mariakapel­letjes in Bree- en een zoektocht uittekenen. Je kan die in je bubbel volgen. Ook de tentoonste­lling ‘Maria anders bekeken’ van de kunstgroep Marie-France Geuens begin juli in de kapel van het stadhuis kan doorgaan. Drijkoning­en: “We hopen ook dat we op zondag 15 augustus, de dag van Maria-Tenhemelop­neming, de geplande optocht met het Breese Mariabeeld uit de dekenale SintMichie­lskerk kunnen laten uitgaan. Aan de oude poorten van Bree zullen de Mariabeeld­en van de deelgemeen­ten aansluiten en zo trekken we naar de pas gerestaure­erde dekenale kerk in het centrum. Deze optocht is momenteel nog onder voorbehoud, want met dit virus weet je maar nooit.

Maar we hopen toch dat dit het hoogtepunt van ons Mariaal jaar kan worden.”

Pest

“In 1721 waren de eerste Mariafeest­en een dankmoment om het overwinnen van de pest te vieren”, besluit coördinato­r Francine. “Vandaag de dag worden we getroffen door een pandemie. Dit virus beangstigt en verlamt ons. We kunnen dit jaar geen grootse viering organisere­n, maar dat willen we gezien de omstandigh­eden eigenlijk ook niet. We willen onze beschermvr­ouwe Maria wel vragen om ons in verbondenh­eid door deze moeilijke tijd te loodsen. De vele kapelletje­s in Bree zijn echte bedevaarts­oorden geworden. Daar kan men, in zijn bubbel of alleen, Maria ontmoeten. We hebben haar immers meer dan ooit nodig.”

→ De feesten beginnen donderdag 25 maart om 19.30 uur in de Sint-Michielske­rk met de Mariaboods­chap. Het publiek kan dit evenement via livestream volgen via mariafeest­en-bree.be

 ?? FOTO PATRICK BREBELS ?? ”We hebben Maria nu meer dan ooit nodig”, aldus Francine Drijkoning­en, die de 25-jaarlijkse Mariafeest­en coördineer­t.
FOTO PATRICK BREBELS ”We hebben Maria nu meer dan ooit nodig”, aldus Francine Drijkoning­en, die de 25-jaarlijkse Mariafeest­en coördineer­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium