Het Belang van Limburg

‘The Falcon and the Winter Soldier’ kaart raciale problemati­ek aan

Marvel-fans kunnen, verspreid over zes weken, de miniserie The Falcon and the Winter Soldier volgen op Disney+. Dit vervolg op Endgame belooft volgens de makers meer dan superhelde­npulp te worden.

- Chris Craps

Enkele maanden na de gebeurteni­ssen in Avengers: Endgame heeft Sam Wilson/Falcon (Anthony Mackie) besloten om het schild van Captain America over te laten aan een museum. Hij voelt zich te onzeker om de fakkel over te nemen. Intussen kampt de Winter Soldier, Bucky Barnes (Sebastian Stan), met zijn verleden als gebrainwas­hte moordenaar. Deze superhelde­n zullen nu samen moeten werken om een nieuwe dreiging af te wenden. Dit klinkt als een klassiek Marvel-verhaal, maar er werden toch inspanning­en geleverd om The Falcon and the Winter Soldier op alle vlakken relevanter te maken voor het hedendaags­e Amerika. Als regisseur werd de Canadese Kari Skogland - een vrouw - ingehuurd en voor het script mocht de Afro-Amerikaans­e scenarist Malcolm Spellman de nadruk leggen op de raciale problemati­ek. “Malcolm en ik hebben vooral naar de klassieker­s van de jaren 80 gekeken”, vertelt Skogland. “We zagen buddy movies zoals Lethal Weapon en 48 Hrs, maar haalden ook inspiratie uit Midnight Cowboy en de epische films van David Lean. Toch zijn boeiende personages essentieel. Zo wil Bucky, een 106-jarige met PTSS, na een leven als krijger niet meer vechten en moet hij naar een nieuwe identiteit zoeken. Falcon op zijn beurt mag als Avenger dan wel de wereld hebben gered, hij is als Afro-Amerikaan niet eens in staat om zijn eigen familie te redden. In films heb je geen tijd om dat allemaal te exploreren, maar in zo’n miniserie kan dat wel.”

Afro-Amerikaan uit het zuiden

The Falcon and the Winter Soldier mag dan nooit de bioscoop halen, voor Skogland is dit geen televisies­erie. “Wij hebben altijd een zes uur durende film voor ogen gehad en ik heb er geen moment aan gedacht om mijzelf beperkinge­n op te leggen. Tegenwoord­ig verwacht het publiek een filmisch kaliber, zeker van een Marvel-film. Het maakt dus niet meer uit of je die nu thuis ziet of in de bioscoop.” Skogland vond het echter belangrijk om dat spektakel te verzoenen met een politieke lading. “Het iconische rood-wit-blauwe Captain America-schild wordt door Amerikanen heel verschille­nd geïnterpre­teerd, dus wat betekent het als we dat schild in de handen van een Afro-Amerikaan stoppen? Maar we presentere­n die vraag wel meer als een debat, niet als een antwoord.”

“Die raciale problemati­ek is de reden waarom ik zo hard gevochten heb om deze job te krijgen”, zegt Malcolm Spellman. “Met dank aan Black Panther. Die film heeft voor een revolutie gezorgd. Hij bewees dat kleurlinge­n en mensen uit marginale milieus internatio­nale helden konden worden. Eindelijk werd een zwarte held door de wereld omhelsd. Maar hij was wel een Afrikaan en royalty. Dat zorgde voor een specifiek verhaal. In The Falcon and the Winter Soldier hebben we een heel andere situatie. Sam Wilson/Falcon is geen Afrikaan met koninklijk bloed, maar een Afro-Amerikaan uit het zuiden van de VS. Zijn situatie leidt tot een heel ander verhaal. Wanneer zo iemand dan gevraagd wordt om voor de Amerikaans­e vlag te salueren, staat hij niet meteen te springen om dat te doen.” De eerste aflevering van The Falcon and the Winter Soldier staat momenteel op nummer één van de meest bekeken premières van het nog jonge Disney+.

→ De eerste aflevering van The Falcon and the Winter Soldier is te bekijken op Disney+. De volgende vijf aflevering­en zijn telkens te zien op vrijdag.

 ?? FOTO DISNEY+ ?? Anthony Mackie en Sebastian Stan brengen ‘Lethal Weapon’ naar ’The Falcon and the Winter Soldier’.
FOTO DISNEY+ Anthony Mackie en Sebastian Stan brengen ‘Lethal Weapon’ naar ’The Falcon and the Winter Soldier’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium