Het Belang van Limburg

“Ik heb nergens spijt van. Behalve dat ik nog altijd niet kan zwemmen”

-

Op zijn veertiende bouwde Fons Oerlemans (82) zijn eerste vlot. In de jaren 70 stak hij er de oceaan mee over en in 2006 maakte hij samen met zijn vrouw Kee in een levensgrot­e fles de oversteek naar Barbados. In Don’t worry be

happy blikt hij terug op zijn bijzondere leven.

“Kijk, je praat met een tevreden mens. Dat klinkt banaal, maar het is belangrijk. Veel mensen kunnen dat niet zeggen. Maar ik heb héél veel plezier gehad. Ik heb héél veel gevaar gelopen. Ik ben aan de dood ontsnapt. Maar ik heb zoveel avontuurli­jke dingen gedaan, en zoveel mensen ontmoet. Ik ben nu 82 jaar en ik ben gelukkig. En pas op, mijn leven is nog niet voorbij, hé. Ik heb nog tal van projecten waar ik van droom.”

Fons Oerlemans vertelt het allemaal zeer oprecht in zijn klein appartemen­tje op het Antwerpse Zuid. Zijn vrouw Kee Arens (75) – gezellig speciaal met opvallende Pippi Langkous-staartjes – zit naast hem te glunderen. In het tvprogramm­a Don’t worry be happy op Play4 vertelt de Vlaamse avonturier hoe hij zijn Nederlands­e liefde leerde kennen. Zij was stewardess bij KLM en miste sensatie in haar leven. Hij was 39 jaar toen hij als wereldreiz­iger een “eerlijke en intelligen­te” reisgenote zocht.

Klachten van feministen

Kee toont de advertenti­e die Fons destijds in een Nederlands­e krant liet publiceren. “Ik was dus op zoek naar een vriendin van maximaal 36 jaar oud. Ik kreeg toen al klachten van feministen. Hier in Vlaanderen was ik ook al op zoek geweest naar een vrouw, maar dat lukte me niet. Vlaamse vrouwen zijn conservati­ever dan de Nederlands­e. Na die advertenti­e kreeg ik zestig brieven van vrouwen toegestuur­d. Dat was ook geen goed idee natuurlijk. Ik heb dan maar het kortste briefje gekozen. Dat kwam van Kee. En kijk, meer dan veertig jaar later zijn we nog steeds samen.” Samen met Kee reisde Fons Oerlemans de wereld rond. Op zijn veertiende zei hij al aan zijn vader dat hij met een vlot de oceaan zou oversteken. “Ik heb uiteindeli­jk een paar jaar gewacht. Maar samen met Kee heb ik een van mijn gevaarlijk­ste tochten gemaakt. Met een vrachtwage­n op een vlot van New York tot Lissabon de Atlantisch­e Oceaan over. Zéér gevaarlijk en koud. Zelfs de Amerikanen zeiden: ‘Dat lukt je nooit’. Maar ik zei: ‘Het moét lukken’. Het heeft ons veel moeite en vermoeidhe­id gekost, maar we zijn er wel geraakt.”

Dromen waarmaken

Recenter, in 2006, werden Fons en Kee opnieuw wereldbero­emd toen ze met hun blauwe flesboot – een niet-convention­eel vaartuig, noemt Fons het nadrukkeli­jk – de oceaan overstaken van Gran Canaria via de Kaapverdis­che eilanden tot in Barbados. “Onze tijd op de flesboot was heel plezant”, zegt Fons daar vandaag over. “Dat was ons klein huisje, met een toilet, een keukentje en een lekker bedje.” Meer hadden ze ook nooit nodig, zegt Kee. Na die wereldreis hebben ze nog bijna dertien jaar op hun aangemeerd­e flesboot gewoond, tot ze anderhalf jaar geleden alsnog besloten om het water voor een klein appartemen­tje in te ruilen. “Heel ons leven zat in die boot”, zegt Kee. “We hadden niets anders van spullen. Alles wat nu in ons appartemen­t staat, hebben we gekregen van andere mensen.”“Ik heb nooit in mijn leven het gevoel gehad dat ik meer moest hebben”, vult Fons aan. “Ik ben ook nooit bezig geweest met rijk worden. Daar wordt een mens niet gelukkig van. Ik wilde alleen maar dromen waarmaken. Zoals een kind. En dat is me ge

 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ?? Fons en zijn vrouw Kee ruilden hun flesboot recent in voor een klein appartemen­tje.
FOTO ROBIN FASSEUR Fons en zijn vrouw Kee ruilden hun flesboot recent in voor een klein appartemen­tje.
 ?? FOTO FONS OERLEMANS ?? In 2006 staken Fons en Kee met hun blauwe flesboot de oceaan over van Gran Canaria tot in Barbados.
FOTO FONS OERLEMANS In 2006 staken Fons en Kee met hun blauwe flesboot de oceaan over van Gran Canaria tot in Barbados.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium