Het Belang van Limburg

De Bruyne is er klaar voor: “Ik zal de jongere spelers helpen”

- WK-KWALIFICAT­IE - VANAVOND 20.45 UUR Ludo Vandewalle

Romelu Lukaku loopt altijd in de kijker, al was het maar door zijn imposante postuur. Eden Hazard ook, maar die is er vanavond tegen Wales niet bij. Dus rekenen de Duivels, Lukaku in de eerste plaats, op de aanvoer van Kevin De Bruyne (29). Die loopt altijd meer in de kijker als Eden Hazard er niet bij is.

We zullen hier geen polemiek starten: Kevin De Bruyne en Eden Hazard kunnen het uitstekend met elkaar vinden en doen dat ook op het veld. Het is al van november 2014 geleden dat de discussie werd gevoerd dat de ene de andere zou afremmen als ze samen op het veld staan. Maar het zijn twee schitteren­de spelers en dus horen ze ook samen op het veld te staan.

Feit is wel dat het spel van de Rode Duivels veel meer op Hazard is afgestemd dan op de sterspeler van Manchester City. De nu geblesseer­de aanvoerder van de Rode Duivels is een breekijzer als het op slot zit en bezit een trukendoos om wedstrijde­n in een paar seconden in een beslissend­e plooi te leggen. De Bruyne is een even fijnbesnaa­rde technicus, maar meer de man die een ploeg laat draaien en daarna pas beslissend­e acties toevoegt, meestal in de vorm van assists. De Bruyne laat de decoratie achterwege. Hij kiest voor de simpelste, beste of meest efficiënte oplossing. Die simpele oplossing is niet noodzakeli­jk de makkelijks­te, maar hij heeft de klasse om uit te pakken met iets extra’s.

Meer druk dan bij City

We denken terug aan die EK-interland van dik anderhalf jaar geleden in Schotland. De Rode Duivels wonnen met 0-4. Drie assists van De Bruyne, de vierde goal maakte hij zelf. Eden Hazard was er toen niet bij. De Duivels zijn nochtans op hun best wanneer ze samen op het veld staan, maar De Bruyne schuwt niet zijn verant

woordelijk­heid te nemen als Hazard verstek moet geven. “Om eerlijk te zijn ben ik in Engeland niet zo bezig geweest met de blessure van Eden”, zegt De Bruyne. “Ik heb niet het gevoel dat zijn afwezighei­d voor mij iets verandert. Ik zit lang genoeg bij de Rode Duivels om te weten welke druk er op mijn schouders rust. Die druk is soms zelfs hoger dan bij City, maar dat is normaal als je voor je land speelt. Natuurlijk zullen we Eden missen en hopelijk is hij over enkele maanden fit en top voor het EK. Maar ik ben klaar om mijn verantwoor­delijkheid te nemen. Op en naast het veld. Ik zal de jongere spelers helpen. En ik zal dat niet alleen doen.”

Afstandsbe­diening

De Bruyne schittert de jongste tijd weer bij City. Aanvoerder, vier goals in drie matchen en met veertien punten voorsprong op weg naar de titel. City speelt de finale van de League Cup, zit in de halve finales van de FA Cup en in de kwartfinal­es van de Champions League. Hij is in supervorm. Elk balcontact klopt. Elke actie verraadt spelintell­igentie. Hij kreeg als aanvoerder van trainer Pep Guardiola de afstandsbe­diening in handen om de ploeg te sturen.

“Je hebt zo’n speler nodig”, zegt ook bondscoach Roberto Martinez. “Hij kan meer doen, zoals de jongeren sturen. Niet alleen hij. Ook Lukaku, Alderweire­ld, Vertonghen, Mertens... We hebben in het verleden ook al getoond dat Kevin zijn verantwoor­delijkheid kan nemen. Maar we zullen het allemaal samen moeten doen.”

Knop omgedraaid

De Bruyne speelde sinds juni vorig jaar al 48 wedstrijde­n, maar lag tussen 20 januari en 17 februari bijna een maand stil wegens een hamstringb­lessure. Het heeft er ongetwijfe­ld mee te maken dat hij nu wat frisser voor de dag komt en ook op het EK mogelijk nog wat frisser is dan de rest. Toch? IJdele hoop, denkt hij met nog mogelijk achttien wedstrijde­n alvorens op 11 juni het EK begint.

“Het is een zwaar programma”, aldus De Bruyne. “En het is al anderhalf jaar geleden dat ik vakantie heb gehad. Bovendien denken jullie dat geblesseer­d zijn rust inhoudt. Dat is niet zo. Dat is nog harder werken om zo snel mogelijk opnieuw fit te geraken. Ik weet dat ik weleens klaagde over het aantal matchen. Maar nu heb ik me er - met behulp van fysieke en psychologi­sche begeleidin­g bij City - overheen gezet. De knop is omgedraaid en ik ben me er heel goed van bewust dat het nog tot en met het EK zal duren alvorens ik rust kan nemen. Ik ben er klaar voor.”

“Ik zit lang genoeg bij de Rode Duivels om te weten welke druk er op mijn schouders rust”

Kevin De Bruyne

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium