Het Belang van Limburg

Sp.a heet nu Vooruit, maar in Limburg niet overal

- Beau Melders, Toon Royackers en Geert Van Baelen

Sinds zondag zeg je niet langer sp.a, maar wel Vooruit. Achter de schermen nemen lokale afdelingen die naam over, maar in gemeentera­den klinken nog steeds namen als PRO3680, RoodGroen+ of Zonshoven. “We zijn zo verkozen, ik zie niet in waarom we nu moeten veranderen.”

Een nieuwe naam en logo voor een andere uitstralin­g. Daar moet de naamsveran­dering van socialisti­sche partij sp.a in Vooruit voor zorgen. Ook alle 35 voormalige sp.a-afdelingen in Limburg dragen nu die nieuwe naam. Toch zullen in zes Limburgse gemeenten – Hasselt, Tessenderl­o, Maaseik, Zonhoven, Heers en Alken – nog enige tijd namen als PRO3680 of Hecht te horen zijn.

Lange adem

Daan Deckers, adjunct provinciaa­l secretaris (Vooruit), legt uit. “Er is een duidelijk onderschei­d tussen de partijnaam en de lijstnaam. De partij is nu Vooruit, dat is in elke gemeente het geval. Zo is sp.a Zonhoven nu Vooruit Zonhoven. Maar die afdeling kwam in 2018 wel op als Zonshoven. Lokale afdelingen van een politieke partij doen dat om verschille­nde redenen. Bijvoorbee­ld omdat men een kartel vormde met een andere partij of een open lijst had. Die naam blijft voorlopig in enkele gemeenten gewoon behouden. Dat is logisch.”

Vooruit staat

voor

verbreding, over de partijgren­zen heen. Waarom verandert bijvoorbee­ld Hecht in Heers, met een open lijst, dan nu niet meteen van naam? “Het is in vele gevallen een proces van lange adem. Zo wil bijvoorbee­ld een fractie met onafhankel­ijken op de lijst niet zomaar ineens de lijstnaam wijzigen. Hoewel Vooruit staat voor verbreding, leeft in veel hoofden nog het idee dat het een puur socialisti­sche partij is. Bovendien is het nog drie jaar tot de volgende verkiezing­en. Er is dus nog drie jaar om Vooruit te gaan.”

Verwarring

Op de Hasseltse gemeentera­ad klinkt dus niet plots VooruitGro­en+ in plaats van RoodGroen+. “Onze kartelnaam blijft voorlopig wat ze is”, vertelt Vooruitvoo­rzitter Frank Vandenhoud­t. “Dat is niet iets dat we zomaar kunnen wijzigen. Maar bij de volgende gemeentera­adsverkiez­ingen over een goede drie jaar zal de naam van ons kartel wel wijzigen. Dan wordt ‘Rood’ allicht vervangen door ‘Vooruit’. Wat onze fracties in de gemeentera­ad betreft, die noemen we vanaf nu Vooruiters en niet langer sp.a’ers. Laat daar geen twijfel over bestaan.”

Ook PRO3680 in Maaseik behoudt voorlopig haar lijstnaam. Dat vertelt eerste schepen Myriam Giebens (Vooruit). “In de gemeentera­ad zullen we blijven zetelen als PRO3680, de naam van onze lokale afdeling verandert wel. We doen dat omdat we twee legislatur­en geleden al Vooruit heetten. Dat veroorzaak­te verwarring met de liberalen van Voluit. We zochten een nieuwe naam en vonden PRO3680. Met die nieuwe naam behaalden we een mooi verkiezing­sresultaat. Daarom willen we voorlopig zo verder blijven werken.”

Veel te vroeg

Loois kartel sp.a-SPiL zetelt voorlopig ook nog in de gemeentera­ad onder de oude noemer, vertelt burgemeest­er Fons Verwimp. “We gingen naar de kiezer met onze kartellijs­t sp.a-SPiL, dat heeft altijd goed gefunction­eerd. Dus we moeten nog kijken of we ons in de gemeentera­ad ook meteen Vooruit-SPiL gaan noemen of de huidige naam gewoon behouden tot de volgende verkiezing­en. De lokale sp.a-afdeling gaan we wel zonder twijfel omvormen naar Vooruit Tessenderl­o.” In Zonhoven wil Sven Lieten (Vooruit) ook niet zomaar van de naam Zonshoven af. “We zijn een open lijst van sp.a die nu een open lijst van Vooruit is. De lokale afdeling is nu de Vooruitafd­eling. Maar voorlopig verandert de naam Zonshoven niet. What’s in a name? We zijn zo verkozen dus we zien niet in waarom we deze legislatuu­r die naam al zouden moeten wijzigen. Of we over drie jaar opnieuw zullen opkomen als Zonshoven? Dat is nog veel te vroeg om uitspraken over te doen.”

 ?? FOTO GEERT VAN DE VELDE ?? Conner Rousseau, voorzitter van Vooruit.
FOTO GEERT VAN DE VELDE Conner Rousseau, voorzitter van Vooruit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium