Het Belang van Limburg

Kind en Gezin zegt nu al: “Alleen kinderopva­ng in noodsituat­ies”

- Olivier Simons

De Limburgse buitenscho­olse kinderopva­ngen vragen aan ouders om hun kinderen zoveel mogelijk thuis te houden tot de paasvakant­ie. Kind en Gezin stuurde een richtlijn uit waarin de maatregele­n uit het onderwijs worden doorgetrok­ken naar de opvang.

Nele Wouters

Kind en Gezin verspreidd­e de richtlijn naar aanleiding van de nieuwe maatregele­n in het onderwijs. “We trekken die maatregele­n door naar de buitenscho­olse opvang”, zegt woordvoerd­er Nele Wouters. “We roepen op om de kinderen zoveel mogelijk buiten te laten spelen. Leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar moeten een mondmasker dragen, net als alle begeleider­s. We vragen ten slotte aan ouders om hun kinderen tot aan de paasvakant­ie zo weinig mogelijk naar de buitenscho­olse opvang te sturen. We weten dat iedereen op zijn tandvlees zit, maar als thuiswerk mogelijk is, vragen we om de kinderen zelf op te vangen. Al zal niemand geweigerd worden in de opvang.”

Burgerzin

De Limburgse buitenscho­olse opvangen communicer­en deze nieuwe maatregele­n nu ook met de ouders. “We hebben al onze gezinnen een berichtje gestuurd met de richtlijn van Kind en Gezin”, zegt Laura Salvatore, hoofdcoörd­inator van vzw De Petteflet in Beringen. “Daarin vragen we hen dus ook om kinderen zoveel mogelijk thuis te houden. Al gaan we dat niet controlere­n en rekenen we vooral op hun burgerzin. We hebben ook een lijst van de kwetsbare gezinnen en kinderen met speciale zorgbehoef­tes. Zij mogen wel nog komen.”

KIND EN GEZIN BERINGEN/DIEPENBEEK

Woordvoerd­er Kind en Gezin

Thuiswerk

Ook in Diepenbeek werd een mail rondgestuu­rd naar de ouders. “De laatste weken en maanden merken we al dat ouders hun kinderen minder naar de opvang sturen, dus een dikke chapeau”, zegt Raoul Moubax, hoofdcoörd­inator van de buitenscho­olse opvang in Diepenbeek. “We roepen hen nu op om dat te blijven doen tot aan de paasvakant­ie. Wat er daarna zal gebeuren, hangt af van de instructie­s van Kind en Gezin en een eventuele nieuwe lockdown. Het is alleszins mogelijk dat we dan het werkgevers­attest vragen, om te kijken of ouders inderdaad niet mogen thuiswerke­n. Al is dat voorlopig nog niet aan de orde.” Ook bij vzw Familia in Genk vragen ze voorlopig geen werkgevers­attest. “We hebben het bericht van Kind en Gezin wel gedeeld in Facebookgr­oepen met ouders”, zegt algemeen directeur Elke Van Damme. “We roepen op om thuis te werken en kinderen daar op te vangen, ook al weten we dat dat niet gemakkelij­k is. Mocht het toch tot een lockdown komen, zullen we enkel kwetsbare gezinnen en prioritair­e groepen kunnen toelaten.”

“We weten dat iedereen op zijn tandvlees zit, maar

als thuiswerk mogelijk is, vragen we om de kinderen zelf op te vangen”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? “We vragen ouders om hun kinderen zo weinig mogelijk naar de opvang te sturen, en rekenen daarbij op hun burgerzin”, zegt Laura Salvatore van De Petteflet.
FOTO RAYMOND LEMMENS “We vragen ouders om hun kinderen zo weinig mogelijk naar de opvang te sturen, en rekenen daarbij op hun burgerzin”, zegt Laura Salvatore van De Petteflet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium