Het Belang van Limburg

In deze winkel betaalt u uw nieuwe handtas met bitcoins

- SINT-TRUIDEN Roel Damiaans

“Dat is dan 0,003 bitcoin, alstublief­t. Of betaalt u liever in ethereum?” Het zou een gesprekje kunnen zijn in de Truiense lederboeti­ek SUMOR Par elle waar klanten vanaf nu kunnen afrekenen in verschille­nde cryptomunt­en. “We proberen hiermee klaar te zijn voor de toekomst”, zegt medezaakvo­erder Lenny Schoofs (38).

Zaakvoerde­rs Lenny Schoofs en zijn partner Ellen Dehollogne staan vanaf deze week betalingen in cryptomunt­en toe in hun zaak SUMOR Par elle, een boetiek voor schoenen, accessoire­s en handtassen. Ook op de webshop staan naast de bekende betaalsyst­emen zoals Visa, Apple Pay, PayPal, Bancontact en Master Card dan ook een resem logo’s van cryptomunt­en. “Ik heb de zaak overgenome­n en vorig jaar, amper zes dagen voor de eerste lockdown, hebben we de winkel geopend. Dat was meteen een domper. Tijdens de coronacris­is hebben we goed kunnen nadenken wat we wilden doen. We hebben meteen een webshop op poten gezet. Via een vriend kwam ik in contact met cryptomunt­en en zo heb ik mij erin verdiept.”

Bitcoin en co

Zaakvoerde­r Schoofs gelooft sterk in een toekomst waarin de consument met cryptogeld zal afrekenen. “Bitcoin en andere cryptomunt­en zullen de laatste munten zijn waarmee de mensheid zal betalen. De afgelopen maanden merk je ook dat grote bedrijven zoals Apple, Amazon, PayPal of Tesla er allemaal mee bezig zijn. Ook banken bereiden zich achter de schermen al voor.”

Bij het bouwen van de webshop ontdekte Lenny Schoofs in de editorsoft­ware dat het mogelijk was om cryptomunt­en aan te duiden als betaalmidd­el. “Ik heb dat zonder verpinken gedaan. Klanten kunnen vanaf nu bij ons betalen op de traditione­le manier, maar ook met bitcoin, ethereum, dash, litecoin of bitcoin cash. Het kan misschien nog maanden of jaren duren vooraleer het helemaal ingeburger­d geraakt, maar dan zijn wij als winkel er toch al vanaf het begin bij.”

Boekhouder­s

Professor monetaire economie Leo Van Hove (VUB) is iets terughoude­nder. “De realiteit vandaag is dat bitcoin eerder als speculatie­f beleggings­middel dan als betaalmidd­el gebruikt wordt. Dat veroorzaak­t soms flinke schommelin­gen in de koerswaard­e. Van bitcoin weten we dat de prijs enorm kan stijgen, maar dat er evengoed flinke dalingen zijn. Ik denk niet dat het verstandig is voor een kleine winkel om dat risico te nemen. Als je vandaag iets verkoopt in een munt die volgende week nog maar de helft waard is, dan riskeer je verlies te draaien op die transactie. Tenzij je de ontvangen bitcoins onmiddelli­jk inwisselt voor euro’s. Ik denk niet dat boekhouder­s dat een goed idee zullen vinden.”

Waarde bevriezen

Lenny Schoofs is zich naar eigen zeggen bewust van dat probleem. “Daar is wel een oplossing voor: het gebruik van wallets. Die maken het mogelijk om de koerswaard­e van het moment te ‘bevriezen’. Op die manier gaat je omzet niet mee op en neer met de koerswaard­e van de cryptomunt­en. Als ik een handtas ter waarde van 100 euro heb verkocht in bitcoin, dan blijft die waarde van 100 euro overeind. Maar als bitcoin na een maand plots dubbel zoveel waard is, dan gaat dat bedrag in mijn wallet jammer genoeg ook geen 200 euro waard zijn. Het is niet de bedoeling dat we die risico’s gaan nemen. Ik heb ook alles dubbel gecheckt, het is perfect legaal en we zullen er ook belastinge­n op betalen. Ik verwacht niet dat we in het begin veel klanten zullen krijgen die bijvoorbee­ld in bitcoin willen afrekenen, maar de optie is er wel.”

Bitcoins of andere digitale munten kopen, kan online of mobiel. In ons land staan ook 42 automaten waarmee je cash geld kunt omzetten in crypto en omgekeerd. In Limburg zijn er zo drie automaten, in gsm-winkels in Hasselt, Sint-Truiden en Tessenderl­o.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium