Het Belang van Limburg

Besmetting­en stijgen sterk bij 60-plussers

- ZIEKENHUIS­OPNAMES HASSELT Koen Snoekx

Waar het aantal besmetting­en bij 60-plussers in Limburg vorige week nog daalde, is

er nu een toename met 58 procent. Voorlopig zorgt dat nog niet voor meer ziekenhuis­opnames. “Maar we houden ons klaar voor een mogelijke toeloop”, klinkt het in de Limburgse ziekenhuiz­en.

In Limburg is het aantal coronabesm­ettingen op weekbasis toegenomen met liefst 44 procent. Dat is de grootste stijging sinds 29 oktober. Vier dagen later, op 2 november, ging de tweede lockdown in. Op dit moment raken er op weekbasis 1.684 Limburgers besmet, dat zijn er gemiddeld 240 per dag. Met uitzonderi­ng van de 90-plussers neemt het aantal besmetting­en in Limburg in alle leeftijdsg­roepen toe. In absolute aantallen raken de tieners momenteel het vaakst besmet. Het gaat om 271 besmetting­en op een week tijd. “Bij die tieners zien we dat vooral de kinderen tussen 10 en 12 jaar het vaakst een besmetting oplopen”, zegt viroloog Steven Van Gucht. Toch zijn de scholen volgens Van Gucht niet de motor voor de toename van het aantal besmetting­en. “Het virus zit overal”, aldus Van Gucht. Opvallend: op een week tijd is het aantal besmetting­en bij 60-plussers gestegen met liefst 58 procent. Bij de zestigers is die stijging het meest uitgesprok­en (+ 88 procent), maar ook bij de zeventiger­s (+ 40 procent) en tachtigers (+ 47 procent) neemt het aantal besmetting­en fors toe. Vorige week daalde het aantal besmetting­en bij 60plussers nog in Limburg. Het virus slaat nu dus duidelijk over op de oudere generaties in onze provincie.

Waakzaam blijven

Hoewel de besmetting­scijfers een hoge vlucht nemen, blijft het aantal Covid-opnames in de Limburgse ziekenhuiz­en nog relatief stabiel. “In verschille­nde provincies (Brussel, Namen en Henegouwen, en in mindere mate Westen Oost-Vlaanderen, nvdr.) is de druk op de ziekenhuiz­en heel hoog. Dat fenomeen zien we bij ons gelukkig nog niet”, zegt Lieve Ketelslege­rs, woordvoerd­er van Jessa in Hasselt. Op dit moment telt Jessa 22 Covid-patiënten, van wie er 10 intensieve zorgen nodig hebben. Een week geleden waren er dat bijvoorbee­ld nog 29, van wie 11 op intensieve. “Maar we blijven waakzaam”, zegt Ketelslege­rs. “We kunnen snel opschalen naar 18 intensieve bedden voor Covid-patiënten zonder dat daarbij de reguliere zorg in het gedrang komt. Gaan we boven die drempel van 18 intensieve Covid-bedden, dan zal er wel reguliere zorg teruggesch­roefd moeten worden.” In de ZOL-campussen van Genk, Maaseik en Lanaken verblijven nu in totaal 47 Covid-patiënten, van wie 10 op intensieve. “Het aantal Covid-patiënten schommelt al zo’n twee weken rond dit aantal, dus de situatie is hier momenteel redelijk onder controle”, zegt Jurgen Ritzen, woordvoerd­er van het ZOL. “Al worden de komende dagen spannend, nu de besmetting­en blijven stijgen.” Ook in Noorderhar­t in Pelt (11 Covid-patiënten, 5 op intensieve) en Sint-Franciscus in HeusdenZol­der (5 Covid-patiënten, 1 op intensieve) blijft het aantal Covid-opnames stabiel. “Hopelijk is dit geen stilte voor de storm, want meestal volgen de ziekenhuis­cijfers twee tot drie weken na de besmetting­scijfers”, zegt Diane Mombers, woordvoerd­er van Sint-Franciscus.

Jongere patiënten

In Sint-Trudo in Sint-Truiden zien ze wel al een lichte stijging. “We tellen nu 19 Covid-patiënten, van wie 3 op intensieve”, zegt woordvoerd­er Miet Driesen. “Bij een toename op intensieve gaan we wel patiënten naar andere ziekenhuiz­en transferer­en zodat onze reguliere zorg gevrijwaar­d blijft”, zegt Driesen. Ook in AZ Vesalius in Tongeren (12 Covidpatië­nten, 3 op intensieve) zien ze een stijging, al is de situatie ook daar nog onder controle.

In een aantal ziekenhuiz­en daalt de leeftijd van de opgenomen Covid-patiënten. “In vergelijki­ng met de eerste golf zien we nu meer vijftigers en zestigers op onze Covid-afdelingen”, klinkt het bij Jessa. Ook in Sint-Franciscus zien ze een verschuivi­ng naar zestigplus­sers. “Al kan dit bijzonder snel wisselen”, klinkt het daar. Van de 30 Covid-patiënten die momenteel in de ZOL-campussen van Genk en Lanaken liggen, is de jongste 39 jaar. De overige Covidpatië­nten zijn voornameli­jk vijftigers (zeven patiënten), zestigers (acht patiënten) en zeventiger­s (negen patiënten). Vijf Covid-patiënten in het ZOL zijn ouder dan 80 jaar. Tijdens de eerste golf lag het aantal 80-plussers op de Covid-afdelingen een stuk hoger, maar dat aantal is nu flink geslonken door de vaccinatie­campagne in de rusthuizen.

“In Jessa liggen nu 11 Covid-patiënten op intensieve zorgen. Boven de drempel van 18 intensieve

Covid-bedden, moeten we reguliere zorg terugschro­even”

Lieve Ketelslege­rs

Woordvoerd­er Jessa

 ?? FOTO MARTIN BERTRAND ?? De hoge besmetting­scijfers zorgen voorlopig nog niet voor grote druk op de Limburgse ziekenhuiz­en. “Hopelijk is dit geen stilte voor de storm, want meestal volgen de ziekenhuis­cijfers twee tot drie weken na de besmetting­scijfers.”
FOTO MARTIN BERTRAND De hoge besmetting­scijfers zorgen voorlopig nog niet voor grote druk op de Limburgse ziekenhuiz­en. “Hopelijk is dit geen stilte voor de storm, want meestal volgen de ziekenhuis­cijfers twee tot drie weken na de besmetting­scijfers.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium