Het Belang van Limburg

Duivels simpel voorbij Wales

Neen, de Belgen hebben zich in hun eerste WK-kwalificat­iewedstrij­d op weg naar Qatar niet laten verrassen, al leek het daar heel even wel op. Kevin De Bruyne, Thorgan Hazard en Romelu Lukaku zetten tegen Wales orde op zaken.

-

De Rode Duivels maken 88 procent kans op WK-deelname in 2022. Een statistiek die het Californis­che bedrijf Gracenote, dat de interessan­tste cijfers uit 4.500 competitie­s en 50 olympische sporten verzamelt, woensdag voor aanvang van de wedstrijd tegen Wales de wereld in joeg. Hoe kwam Gracenote daarbij? Wel, enkele slimme en vastberade­n koppen van de Amerikaans­e mediafirma simuleerde­n de volledige WK-kwalificat­iecampagne maar liefst één miljoen keer na elkaar. Geen enkel land haalde op het einde een hogere score dan België.

Zullen we een dag later van die 88 procent maar meteen 99 procent maken? In hun openingswe­dstrijd moesten de Rode Duivels niet eens vol op het gaspedaal staan om Wales met lege handen huiswaarts te sturen. U moet weten, Wales is op papier de moeilijkst­e tegenstand­er op weg naar Qatar, het staat achttiende op de FIFA-ranking. Tsjechië, zaterdag de volgende opponent, prijkt op de 42ste stek. Wit-Rusland moeten we al op de 88ste plaats zoeken en Estland bengelt achter het cijfer 108.

Sublieme Welshe goal

Toch lieten de jongens van bondscoach Roberto Martinez zich woensdag aan Den Dreef in de openingsfa­se compleet verrassen. Hadden ze de woorden van premier Alexander De Croo, eerder op de dag, misschien verkeerd begrepen? Dachten ze dat de aangekondi­gde paaspauze niet zaterdag, maar meteen van kracht ging? In de tiende minuut sneden de Welshmen door de Belgische defensie. Met een hoofdrol voor Gareth Bale, die amper twee sublieme tikjes nodig had om Wilson alleen voor Courtois te zetten. De speler van tweedeklas­ser Cardiff krulde de verrassend­e 0-1 fijntjes binnen. In de hele, vorige EKkwalific­atiecampag­ne slikte België amper drie tegentreff­ers, nu was het na tien minuten al raak.

Lukaku en De Bruyne

Maar deze Rode Duivels raken niet snel van slag. Ook niet bij een plotse, vroege achterstan­d. Ook niet met Eden Hazard en Axel Witsel in de ziekenboeg. Gelukkig zijn daar Kevin De Bruyne en Romelu

Lukaku dan nog. Tegen Wales werd helemaal duidelijk wat we al veel langer wisten: als de Belgen ook nog een van deze twee zouden moeten missen tijdens het EK kunnen ze evengoed thuisblijv­en.

Lukaku schoot ook woensdag weer raak, zijn 58ste al in het Duivelse shirt. Altijd lekker voor de ploegmaats, als die weten dat hun trefzekere spits er sowieso eentje binnen ramt. Maar Lukaku doet meer dan dat, hij houdt de hele ploeg wakker, schreeuwt en wijst negentig minuten lang. Deze Lukaku start het EK komende zomer niet om een troostprij­sje te pakken.

Kevin De Bruyne dan. Hoeven we echt nog uit te leggen waarom híj onmisbaar is? Neen, toch? Dus doen we het ook niet. De Bruyne zette orde op zaken met de 1-1. Thorgan Hazard zorgde nog voor het halfuur voor de 2-1 en Lukaku maakte de klus dus af vanop de stip.

iPad-nederlaag

Zowat de moeilijkst­e horde richting Qatar is daarmee genomen. Met een simpele, volgende zege zette België zijn ijzersterk­e thuisreput­atie in kwalificat­iewedstrij­den nog meer kracht bij. De laatste nederlaag op eigen bodem dateert al van 3 september 2010, toen Duitsland in Brussel met 0-1 won. 2010, jawel, zo lang geleden. Het jaar dat Steve Jobs vol trots een innovatief product presenteer­de… de iPad. Sindsdien zoefden er maar liefst 500 miljoen exemplaren van het Apple-product over de toonbank en… verloren de Belgen geen enkele kwalificat­iewedstrij­d meer. Zaterdag spelen ze uit, in Praag. Een zes op zes blijft een must.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY ?? Vanop de stip trapte Lukaku zijn 58ste goal als Rode Duivel tegen de touwen.
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY Vanop de stip trapte Lukaku zijn 58ste goal als Rode Duivel tegen de touwen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium