Het Belang van Limburg

Paaspauze draait uit op schoolstri­jd

De scholen blijven dan toch niet open, behalve voor kleuters. Tot ongenoegen van de vakbon- den. De socialisti­sche vakbond wil staken, de christelij­ke roept ouders op hun kleuters thuis te houden.

- Liliana Casagrande

OVERLEGCOM­ITÉ BRUSSEL

Zondag spraken de onderwijsm­inisters nog allerlei ingewikkel­de regels af om de scholen toch maar open te houden, maar het Overlegcom­ité heeft nu toch beslist om “de lessen op te schorten”. In de praktijk betekent dit dat de leerlingen in het lager onderwijs een extra week vakantie hebben. In het secundair onderwijs gaan de examens wel nog door. De kleutersch­olen mogen van het Overlegcom­ité open blijven, maar dat stoot dan weer op verzet van de vakbonden. “Onze kleuterond­erwijzers lijken wel gedegradee­rd tot kinderopva­ng”, zegt Nancy Libert van ACOD. “Dus roepen wij op om in de week van 29 maart te staken.” De christelij­ke vakbond vraagt aan ouders dan weer om kleuters thuis te houden. Die oproep werd op het einde van de dag ook gesteund door onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA), ook al liet hij zich eerder ontvallen niet te begrijpen “waarom de Ikea open mag en scholen dicht moeten”.

De paaspauze die premier De Croo (Open Vld) woensdag aankondigd­e, zorgt niet voor politieke rust. Vorig jaar met Pasen was het land anders echt op slot. Toen waren we vooral bezig met hamsteren en minder met protestere­n. Nu hebben we betere kaarten en toch zeuren we meer. Oké, de vaccinatie­campagne gaat nog altijd tenenkrull­end traag, maar de vaccins zijn wel sneller ontwikkeld dan ooit gedacht. De paaspauze is begroot op vier weken. Na een jaar vechten tegen dat virus, kan die kleine maand er wel nog bij. De korte pijn is zoveel beter dan het eeuwige vagevuur. De nieuwe maatregele­n verrassen niet eens, ze zijn een heruitgave van de oude. Dat de kappers opnieuw zouden sluiten, kon je al voorspelle­n op het moment dat de politiek plechtig beloofde dat dit zeker niet meer zou gebeuren. De verhaaltje­s over de “veilige” contactber­oepen zijn intussen – uiteraard - ontkracht. Iedereen wijst naar elkaar. Elke dag meer. De modewinkel­s beweren dat er bij hen geen besmetting­en gebeuren. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zegt dat de scholen niet de motor van het virus zijn, Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) dat de jeugdkampe­n veilig zijn. Dat zijn telkens halve waarheden. Het virus circuleert overal, ook in de scholen of op kamp. Als alles zo veilig zou zijn als alle belangenve­rdedigers beweren, dan zouden we al lang van dat virus verlost zijn.

In het Overlegcom­ité zitten zes regeringen, samen goed voor negen partijen. Die beslissen samen. En toch halen ze zo snel als ze kunnen hun eigen beslissing­en onderuit. MRvoorzitt­er Georges-Louis Bouchez – hij weer – had het over een driedelige mislukking. Hij is niet de enige. Weyts begrijpt niet waarom de Ikea open is en de scholen toe. Minister-president Jan Jambon (N-VA) zat anders ook aan tafel. Zolang politici hun eigen beslissing­en ondermijne­n, blijft het virus triomferen. Verdeel en heers.

Vorige vrijdag wisten we al dat de maatregele­n niet zouden volstaan. De oplossing die zondag door de onderwijsm­inisters werd uitgewerkt om de scholen open te houden, had dan toch niet de steun van het brede onderwijsv­eld die men liet uitschijne­n. De socialisti­sche vakbond wil staken en de christelij­ke roept om de kleuters niet naar school te sturen.

In de armworstel­ing Weyts versus Vandenbrou­cke heeft de laatste gewonnen. Zoals verwacht. In Duitsland heeft zelfs Angela Merkel moeten plooien, terwijl de paasrust daar om amper vijf dagen ging. Dat zien we Vandenbrou­cke nog niet snel doen. Zullen de maatregele­n volstaan? Dat kunnen we alleen weten als we ze volgen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium