Het Belang van Limburg

Gemeente schuift dossier Groene moskee terug naar minister Somers

- HOUTHALEN-HELCHTEREN Liliana Casagrande/Zahra Boufker

Vanavond buigt de gemeentera­ad van Houthalen-Helchteren zich over de erkenning van de Groene moskee. De gemeente heeft een advies klaar waarin ze de homofobe uitspraken van de toenmalige imam van de moskee veroordeel­t, maar neemt geen standpunt in over de erkenning.

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) heeft begin februari aan de gemeente Houthalen-Helchteren laten weten dat hij een procedure had opgestart om de erkenning van de Yesil Camii-moskee op te heffen. Aanleiding waren homofobe boodschapp­en die de toenmalige imam had verspreid via Facebook. De imam kreeg van staatssecr­etaris Sammy Mahdi (CD&V), bevoegd voor Migratie, ook meteen het bevel om het land te verlaten. De moskee maakt deel uit van Diyanet, de koepel van Turkse staatsmosk­eeen. Volgens onze informatie is de imam intussen akkoord gegaan met een vrijwillig­e terugkeer en stapt hij over een paar weken op het vliegtuig.

Somers heeft meteen aangekondi­gd dat hij zowel aan de provincie als aan de gemeente om advies zou vragen over de erkenning. Liesbeth Homans (N-VA) heeft dat in 2017 bij de intrekking van de erkenning van de Fatih-moskee van

Beringen ook gedaan. De provincie is daar toen niet op ingegaan. De stad Beringen wel, maar dat advies nam ook geen standpunt in over de sluiting van de moskee. Deze keer heeft de provincie zich zelfs onbevoegd verklaard.

Analyse samenwerki­ng

Ook het advies van HouthalenH­elchteren zou zich volgens onze informatie niet positief of negatief uitlaten over de erkenning, omdat Somers dat ook niet zo gevraagd zou hebben. In het advies staat duidelijk dat het gemeentebe­stuur de zaak ernstig neemt en dat elke vorm van discrimina­tie of elke schending van de Grondwet of het Europees Verdrag van de Rechten de Mens onaanvaard­baar is. Het gemeentebe­stuur stelt aan Somers voor om erkende moskeeën een deontologi­sche gedragscod­e voor te leggen waarin de principes van non-discrimina­tie nog eens duidelijk worden vastgelegd. De gemeente heeft de samenwerki­ng met de moskee vanuit verschille­nde invalshoek­en geanalysee­rd. De moskee blijkt zich in te zetten voor allerlei activiteit­en die (geloofs)gemeenscha­ppen met elkaar verbinden. De gemeente heeft ook op haar beurt advies gevraagd aan de politiezon­e Carma. Die zegt zelfs dat de samenwerki­ng met de moskee vrijwel vlekkeloos is en dat de moskee niet als radicaal bestempeld kan worden. Het beeld dat van de moskee geschetst wordt, is dus zeker niet negatief.

Brief naar provincie

Somers had indertijd gezegd dat het advies van provincie en gemeente cruciaal zouden zijn. Maar het vreemde is dat die ook kunnen beslissen om geen advies te geven. Hoe het advies er uit ziet, mogen provincie en gemeente ook al zelf bepalen. “Daar zijn ze autonoom in”, zegt de woordvoerd­er van Somers. Maar met de recente uitleg van de provincie dat ze alleen bevoegd is voor het financiële toezicht, neemt de minister weliswaar geen genoegen. “Ze moet ook toezicht houden op de maatschapp­elijke betrokkenh­eid en administra­tieve verplichti­ngen.” De minister zal dit ook duidelijk laten weten in een brief aan de provincie.

Vanavond wordt het advies voorgelegd aan de gemeentera­adsleden die het kunnen goed- of afkeuren. Dat had ook in het schepencol­lege kunnen gebeuren, maar aangezien daar drie schepenen van Turkse origine zitten, zou dit voor te veel achterklap kunnen zorgen. Dus wordt het debat publiek gevoerd.

Duidelijkh­eid

De moskee heeft zich gedistanti­eerd van de imam. “We hopen ook dat er snel duidelijkh­eid komt over de erkenning van onze moskee”, zegt bestuursli­d Mehmet Daghan. “Momenteel worden de gebeden elke dag door andere personen geleid. Tegen de ramadan hopen we een nieuwe imam te hebben. We vinden het nog altijd jammer dat de moskeebezo­ekers de dupe zijn van dit hele verhaal.”

 ?? FOTO RL ?? Het gemeentebe­stuur van Houthalen-Helchteren heeft een advies klaar waarin ze de homofobe uitspraken van de toenmalige imam van de moskee veroordeel­t, maar neemt geen standpunt in over de erkenning.
FOTO RL Het gemeentebe­stuur van Houthalen-Helchteren heeft een advies klaar waarin ze de homofobe uitspraken van de toenmalige imam van de moskee veroordeel­t, maar neemt geen standpunt in over de erkenning.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium