Het Belang van Limburg

Zo zagen de Romeinen in Tongeren er echt uit

Regio

- Jan Bex

De gezichtsre­constructi­es, twee ervan driedimens­ionaal, zijn verbluffen­d levensecht. Ze zullen vanaf 1 mei te zien zijn in de inkomhal van het Gallo-Romeins Museum. Woensdag werden ze al voorgestel­d in het museum. Het verhaal achter die drie gezichten is pas echt intrigeren­d. Dankzij DNA-onderzoek, uitgevoerd aan de Harvard University in de VS, willen onderzoeke­rs van het archeologi­ebedrijf Vlaams Erfgoed Centrum, ook daarin gesteund voor een projectsub­sidie door Vlaanderen, met de genetische informatie en een isotopenon­derzoek uit onder meer deze skeletten achterhale­n wat de herkomst was van de Tongerse bevolking vanaf het begin van onze jaartellin­g tot de vierde eeuw na Christus. Romeins Tongeren dus. Atuatuca Tungrorum. Daarvoor werden 38 skeletten geselectee­rd voor een DNA-analyse, 30 voor een isotopenon­derzoek. Internatio­naal bekeken is het een van de grootste DNA-onderzoeke­n over de Romeinse tijd.

Lokale hulp

Een aantal skeletten daarvan komen uit een wel heel bijzonder grafveld in de buurt van de Beukenberg­weg. Daar waren in 2013 werken voor een hal van een nabij gelegen scholencom­plex. Maar we zijn in Tongeren, eerst moest er een archeologi­sch onderzoek door het Nederlands­e bureau ADC-ArcheoProj­ecten plaatsvind­en.

Archeoloog Henk van der Velde (50) van het Vlaams Erfgoed Centrum was toen een van die onderzoeke­rs: “De plek lag op een helling waar de stadsmuur uit de tweede eeuw tegenaan lag en waar ook het aquaduct de Romeinse stad binnenkwam. We hadden gedacht van alles te vinden over het aquaduct en de stadsmuur. Maar we hadden niet verwacht er een vroeg-Romeins grafveld te ontdekken. ” “De skeletten dateren uit de eerste decennia van onze jaartellin­g, op een moment dat ze Romeins Tongeren nog volop aan het bouwen zijn. Dat blijkt uit koolstofda­tering. Er staan nog geen stadsmuren. Later zal boven dat grafveld, zo rond 70 na Christus, een pottenbakk­erswijk ontstaan.” Zoals bekend is Tongeren naar alle waarschijn­lijkheid door de Romeinen rond 10 voor Christus gesticht. Van der Velde: “Vermoedeli­jk heeft Agrippa, veldheer van keizer Augustus, die plek langs de belangrijk­e weg tussen Keulen en Boulogne aangewezen om er een stad te bouwen. Dat moet zwaar werk geweest zijn. De skeletten lagen in een laag zand. Eén van die werken was precies zandwinnin­g rond de stad. Zand dat nadien gestort werd om Tongeren bouwrijp te maken. Vermoedeli­jk hebben de Romeinse soldaten voor het zware werk hulp gekregen van lokale mensen.”

Drama aan de Beukenberg­weg

Terug naar de Beukenberg­weg. Zeventien mensen - 11 mannen, 1 vrouw en 5 kinderen - liggen er in vijftien graven. Eén graf trekt bijzondere aandacht. Daarin liefst drie mensen. Een volwassen man, 40 à 50 jaar, op zijn buik, met vlak tegen hem aan twee kinderen, een jongetje van zes, ook op zijn buik, en een meisje van drie op haar zij. Het meisjesske­let ligt tussen de benen van de man en klampt zich vast aan zijn linkerbeen. Er zijn geen zichtbare sporen van geweld te ontdekken op de botresten. Hoe zijn ze gestorven? Waarom liggen ze samen? Waarom in zo’n ongebruike­lijke houding? Welk drama is hier gebeurd? Waarom klampt het meisje zich vast aan de man? Was er een affectieve relatie tussen de man en de twee kinderen? Vragen, heel veel vragen voor de onderzoeke­rs om een tweeduizen­d jaar oud mysterie op te lossen. “De antwoorden op die vragen zullen we wellicht nooit kennen, maar het nog lopende DNAen isotopenon­derzoek heeft ons toch al wijzer gemaakt”, zegt Henk van der Velde.

“Toen we ze opgroeven, dachten we te maken te hebben met een vader en zijn twee kinderen. Uit het DNA-onderzoek weten we nu dat het meisje en de jongen broer en zus zijn, maar dat de man niet hun vader is. Was hij hun stiefvader? Een plusopa? We weten het niet. De man had in elk geval wel blauwe ogen, blond haar en een bleke huid. De jongen had bruine ogen, bruin haar en een licht getaande, wat mediterran­e huidskleur. Het meisje heeft ook bruine ogen, maar bijna zwart haar en een lichtere huid dan haar broer. Uit DNA-onderzoek en aansluiten­d isotopenon­derzoek op hun kiezen weten we dat ze alle drie afkomstig zijn uit de Tongerse regio. Het zijn lokale mensen, mensen van hier.”

Geen Ambiorix

Eén conclusie kan Henk van der Velde al voorzichti­g stellen: “Uit het totale onderzoek lijkt het erop dat de bevolking van Romeins Tongeren grotendeel­s uit de regio zelf afkomstig was. In Rome heeft een gelijkaard­ig onderzoek op 55 skeletten uitgewezen dat de helft uit het oostelijk deel van het Middelland­s Zeegebied kwam. Een veel kleiner Londens onderzoek wees uit dat drie van de vier skeletten van veel verder kwamen. In Tongeren niet. In een toen ook geglobalis­eerde wereld hadden provincies­teden toch ook hun eigen regionaal karakter.”

En dan die wonderbaar­lijke gezichtsre­constructi­es. De drie hebben nog geen namen, maar wel hun gezicht terug. Een man, met gegroefd gelaat, en twee mooie kinderen kijken ons levensecht aan, 2.000 jaar na hun tragische dood. “Niet alleen voor het grote publiek, maar ook voor de wetenschap is het goed dat die mensen nu een gezicht hebben. Hun gezichten zijn helemaal wetenschap­pelijk verantwoor­d. Alleen enkele details zijn een interpreta­tie. Zoals de man. Geven we die een Ambiorixka­psel? Met snor? Of laten we hem uitzien naar de toenmalige Romeinse mode? Kortgeknip­t en glad geschoren? We hebben hem een tussenvorm gegeven: wat langer haar, maar glad geschoren.”

“Uit DNA-onderzoek en isotopenon­derzoek op hun kiezen weten we dat ze alle drie afkomstig zijn uit de Tongerse regio. Het zijn lokale mensen”

Henk van der Velde Archeoloog

 ??  ??
 ?? FOTO M. D’HOLLOSSY / UNIVERSITE­IT AMSTERDAM ?? Drie 2.000 jaar oude mensen uit de Tongerse regio. De man (40 à 50 jaar( is niet de vader van het jongetje links (6 jaar) en het meisje rechts (3 jaar). Toch lagen ze in één graf. De gezichten van de man en de jongen zijn driedimens­ionaal gereconstr­ueerd, dat van het meisje bestaat enkel in 2D.
FOTO M. D’HOLLOSSY / UNIVERSITE­IT AMSTERDAM Drie 2.000 jaar oude mensen uit de Tongerse regio. De man (40 à 50 jaar( is niet de vader van het jongetje links (6 jaar) en het meisje rechts (3 jaar). Toch lagen ze in één graf. De gezichten van de man en de jongen zijn driedimens­ionaal gereconstr­ueerd, dat van het meisje bestaat enkel in 2D.
 ?? FOTO RR ?? Een 2.000 jaar oud drama komt aan het licht in 2013. Een meisje klampt zich vast aan een volwassen man. Haar broertje ligt mee begraven.
FOTO RR Een 2.000 jaar oud drama komt aan het licht in 2013. Een meisje klampt zich vast aan een volwassen man. Haar broertje ligt mee begraven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium