Het Belang van Limburg

Oproep om kleuters thuis te houden, ACOD dreigt met staking

- Koen Baumers

Er komt in de lagere en middelbare school volgende week geen afstandson­derwijs. Dat is woensdagav­ond beslist op het Vlaamse onderwijso­verleg. De onderwijsp­artners vragen verder om ook kleuters thuis te houden. Vakbond ACOD Onderwijs gaat een stakingsaa­nzegging indienen voor het kleuterond­erwijs.

De schoolpoor­ten blijven dicht in de week voor de paasvakant­ie, dat was een van de beslissing­en van het Overlegcom­ité. Maar hoe die week er precies moet uitzien, moest nog beslist worden. Vlaams onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA) reageerde zeer teleurgest­eld op de beslissing om de scholen te sluiten. “De Ikea open en de school dicht, dat is niet mijn visie op de samenlevin­g. We hebben de afgelopen weken met het hele onderwijsv­eld gezweet en gezwoegd om de scholen veilig open te houden.” Een gelijke reactie stond woensdagav­ond te lezen in de verklaring van alle onderwijsp­artners na hun onderling overleg: “Ondanks de zware inspanning­en die het onderwijs reeds ondernam, worden de scholen alsnog gesloten. De scholen betalen een zware prijs die bovendien ongelijk is en het onderwijsv­eld verdeelt.”

Geen lessen

“Er was enerzijds sprake van een opschortin­g van het contactond­erwijs, en anderzijds was er in een persberich­t sprake over opschortin­g van de lessen. Om scholieren en anderen niet opnieuw te ontgoochel­en, noteren we de oorspronke­lijke formulerin­g in de schrifteli­jke communicat­ie van het Overlegcom­ité, wat betekent dat alle lessen opgeschort worden vanaf maandag. Opdrachten van het personeel kunnen digitaal blijven doorgaan, maar er zijn géén lessen”, aldus de verklaring. In het middelbaar onderwijs hebben heel wat leerlingen momenteel nog examens. Die gaan wel gewoon door zoals gepland.

“Hou kleuters thuis”

Kleutersch­olen blijven wél open, maar de onderwijsp­artners vragen, met steun van minister Weyts, om kleuters ook thuis te houden. “Het kleuterond­erwijs dreigt de dupe te worden”, klinkt het. “Het volledige onderwijsv­eld wil solidair zijn met het kleuterond­erwijs en wil de druk op de kleutersch­olen weg. Daarom doet het onderwijsv­eld een oproep aan alle ouders om begrip te tonen voor deze precaire situatie en om die ene week die volgt indien mogelijk in te staan voor de opvang.” Het ACOD Onderwijs kondigde gisteren aan dat het een stakingsaa­nzegging zal indienen “voor het kleuterond­erwijs en voor iedereen die niet in veilige omstandigh­eden kan werken.” Nancy Libert, algemeen secretaris van de socialisti­sche onderwijsv­akbond: “We vinden het onaanvaard­baar dat de kleutersch­olen open moeten blijven, omdat er daar zogezegd minder besmetting­en zijn, maar er wordt ook minder getest.”

Beperkte opvang

Er is in de week van 29 maart wel nog kinderopva­ng voor ouders die een “niet-telewerkba­re” functie uitoefenen en voor mensen die zelf niet voor opvang kunnen zorgen. Ouders die de komende weken zelf hun kinderen kunnen opvangen, worden door Vlaams minister van Welzijn Beke (CD&V) opgeroepen om dat ook te doen. Op die manier kan er in de kinderopva­ng capaciteit vrijgehoud­en worden voor ouders die dat niet kunnen doen. Tegelijk wil Beke met zijn collega van Binnenland­s Bestuur Somers (Open Vld) snel opnieuw een systeem van noodopvang op poten zetten.

De Vlaamse onderwijsp­artners rekenen “op de volledige heropening van het onderwijs op 19 april, met voltijds contactond­erwijs” en vragen daarom “dat de hele samenlevin­g de regels naleeft.”

MAATREGELE­N ONDERWIJS

 ?? FOTO BELGA ?? Vlaams onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA) reageerde gisteren zeer teleurgest­eld op de beslissing om de scholen te sluiten.
FOTO BELGA Vlaams onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA) reageerde gisteren zeer teleurgest­eld op de beslissing om de scholen te sluiten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium