Het Belang van Limburg

“We krijgen geen vaccin, maar we moeten wel als opvang fungeren”

- SINT-TRUIDEN Hanne De Belie

Een week extra vakantie voor alle leerlingen. Behalve voor wie examens heeft én voor de kleutersch­olen. “Onbegrijpe­lijk: we krijgen geen vaccin, maar blijven wel open”, reageren kleuterond­erwijzers boos. Er wordt nu opgeroepen om kleuters ook thuis te houden. ACOD Onderwijs dreigt zelfs met een staking.

“Onbegrijpe­lijk dat het personeel van het kleuterond­erwijs in de vuurlinie moet blijven staan.” Dat zei het Christelij­k Onderwijsv­erbond (COV) na de beslissing van het Overlegcom­ité woensdagmi­ddag. Lagere en middelbare scholen gaan vanaf maandag dicht, maar de kleuters mogen die laatste week voor de paasvakant­ie wél naar school blijven gaan.

Zieke kindjes

“Ik doe mijn job doodgraag, maar ik vind het heel erg dat net wij niet in beschermin­g worden genomen”, zegt Gaëlle Fransis, kleuterjuf van de 2,5-jarigen in Heilig Hart Sint-Trudo in SintTruide­n. “Alle kindjes zijn ziek: snottebell­en, hoesten. Maar geen enkel kindje wordt getest omdat ze jonger dan zes zijn. Het is onmogelijk om afstand te houden van kleuters. Als kleuterjuf veeg je voortduren­d snottebell­en af, troost je de kindjes, maak je hen proper als ze pipi of kaka hebben gedaan. Alle scholen gaan dicht: ook middelbare scholen, waar wél afstand kan gehouden worden.”

KLEUTEROND­ERWIJS

Opvang

“Ik had gehoopt dat ze ook aan ons zouden denken”, zegt juf Gaëlle. “In plaats van ons te beschermen en te vaccineren, zijn wij nu de enige die toch open moeten blijven. We krijgen geen vaccin, maar moeten wel als opvang fungeren. Ik ben zelf nog jong, maar collega’s die voor hun pensioen staan, lopen nog meer gevaar. Zij mogen hun eigen kleinkinde­ren niet zien, maar wel de 26 kinderen in hun klas. Ik wil heel graag werken, maar wel op een veilige manier.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? “Ik doe mijn job doodgraag, maar ik vind het heel erg dat net wij niet in beschermin­g worden genomen”, zegt Gaëlle Fransis, kleuterjuf van de 2,5-jarigen in Heilig Hart Sint-Trudo in Sint-Truiden.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR “Ik doe mijn job doodgraag, maar ik vind het heel erg dat net wij niet in beschermin­g worden genomen”, zegt Gaëlle Fransis, kleuterjuf van de 2,5-jarigen in Heilig Hart Sint-Trudo in Sint-Truiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium