Het Belang van Limburg

“Korte pijn van vier weken”

Afkoelings­periode van vier weken met verstrengd­e maatregele­n.

- Yves Lambrix

CORONAMAAT­REGELEN

BRUSSEL

Op het Overlegcom­ité van de verschille­nde regeringen van ons land zijn gisteren nieuwe afspraken gemaakt over strengere coronamaat­regelen. “Dat is lastig”, gaf premier Alexander De Croo (Open Vld) toe. “Maar een andere beslissing nemen zou bijzonder zware gevolgen hebben.” Hij verwijst onder meer naar het uitstel van bepaalde zorg in de ziekenhuiz­en. “Daarom hebben we gekozen voor de korte pijn, een soort paaspauze, een afkoelings­periode van vier weken.”

Het Overlegcom­ité verstrengd­e volgende maatregele­n.

Onderwijs

Het kleuterond­erwijs blijft open tot de start van de paasvakant­ie. In het lager, secundair en hoger onderwijs worden de lessen op school al opgeschort vanaf maandag. In de praktijk is er dus een extra week paasvakant­ie. Examens mogen wel gewoon doorgaan. Na de paasvakant­ie (maandag 19 april) zouden de scholen opnieuw open mogen. Hetzelfde geldt voor het kunstonder­wijs en volwasseno­nderwijs.

Buitenbubb­el

Het maximum van één knuffelcon­tact per persoon blijft behouden maar de buitenbubb­el wordt opnieuw teruggesch­roefd van 10 naar 4 personen. Kinderen onder 12 jaar worden niet meegeteld. Gezinnen die meer dan vier personen tellen, mogen wel met meer buitenkome­n. Betogingen mogen maximum 50 deelnemers tellen. Musea, dierenpark­en en zwembaden blijven gewoon open.

Niet-essentiële winkels

Essentiële winkels (voedingswi­nkels, apothekers, winkels voor hygiënepro­ducten, kledingsto­ffen, bloemen en planten, telecomwin­kels en kranten- en boekenwink­els) mogen zonder afspraak klanten blijven ontvangen. Nietessent­iële winkels mogen enkel op afspraak openblijve­n. In tegenstell­ing tot in het verleden mogen nu wel twee personen uit hetzelfde gezin samen winkelen. Die beslissing is het politieke antwoord op de vraag van de experten om alle niet-essentiële winkels en alle shoppingce­ntra te sluiten. Daar bestond binnen de politiek geen enkel draagvlak voor.

Het aantal personen dat een winkel tegelijk mag toelaten, zal afhangen van de grootte. Voor grote zaken als Ikea zal het absolute maximum 50 personen bedragen. Voor een grotere kleding- of schoenenza­ak als Zara en Torfs blijft het wachten op de details in het Ministerie­el Besluit van zaterdag. Deze maatregel moet het funshoppen ontmoedige­n.

Contactber­oepen

contactber­oepen, zoals kappers, masseurs en schoonheid­sspecialis­ten, moeten weer vier weken dicht. De vraag van de experten werd door de politiek gevolgd, zeker omdat er sprake is van extra besmetting­en in kapperszak­en. Op 26 april mogen ze normaliter heropenen.

Avondklok

De avondklok blijft onverander­d. In Vlaanderen en Wallonië geldt die van middernach­t tot 5 uur, in Brussel van 22 uur tot 6 uur. Een uniforme avondklok voor het hele land, zoals de experten vroegen, werd door de politiek eerder al van tafel geveegd.

Jeugdkampe­n

Voor de kampen en buitenscho­olse activiteit­en waren de groepen eerder al ingeperkt tot maximum 10 personen en mochten er geen overnachti­ngen meer plaatsvind­en. Dat blijft zo. De politiek ging niet in op het voorstel van de experten om hobby’s tijdens de paasvakant­ie te verbieden. Activiteit­en voor 13-jarigen en ouder moeten wel in de openlucht plaatsvind­en. Voor wie jonger is dan 13 wordt met aandrang gevraagd om de activiteit­en ook in de buitenluch­t te houden. De aanbevelin­g van maximum één hobby per kind blijft gelden.

Verplaatsi­ngen

Het verbod op niet-essentiële reizen blijft van kracht tot na de paasvakant­ie. De grenscontr­oles worden opgevoerd. De experten hadden ook graag een verbod op niet-essentiële verplaatsi­ngen gehad, maar zo ver wou geen enkele politicus gaan, de discussies over tweedeverb­lijvers indachtig. Bovendien hebben al heel wat mensen een vakantie in eigen land geboekt tijdens de paasvakant­ie.

Telewerk

Telewerk blijft verplicht. Er komen ook extra controles en strengere straffen voor bedrijven die zich daar niet aan houden.

Horeca

De heropening van de horeca blijft zoals eerder aangekondi­gd gepland op 1 mei.

 ?? FOTO BELGA ?? Premier Alexander De Croo en minister-president Jan Jambon op het vervroegde Overlegcom­ité.
FOTO BELGA Premier Alexander De Croo en minister-president Jan Jambon op het vervroegde Overlegcom­ité.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium