Het Belang van Limburg

Wanneer mogen we weer versoepeli­ngen verwachten?

- Arnout Gyssels, Koen Baumers en Hannes Heynderick­x

CORONAMAAT­REGELEN BRUSSEL De coronamaat­regelen zijn weer gevoelig aangescher­pt, de vraag blijft wanneer we eindelijk de veilige haven hebben bereikt. De virologen pleiten nogmaals om enkel naar de curves te kijken, de politiek wil zelf beslissen. Maar een datum durft niemand er nog op plakken.

Zullen de verstrengd­e maatregele­n werken?

Biostatist­icus Geert Molenbergh­s is optimistis­ch: “Ja, als we ons eraan houden.” Het bewijs is dat het in oktober goed gewerkt heeft. “Dan zijn we in ijltempo van 20.000 naar 2.000 besmetting­en per dag gegaan.” Bovendien zit het weer mee en komen we van minder hoog. Gisteren lagen er 637 patiënten op intensieve zorgen. Bij de afkondigin­g van de lockdown in oktober waren dat er 1.105. Molenbergh­s schat dat we zelfs onder het plateau van 2.000 besmetting­en per dag zullen duiken, waar we 17 weken lang op bleven hangen. “We hebben nu ook een heel uitgebreid testbeleid. Mensen die nog moeten gaan werken, kunnen we testen. Daar was vorig jaar geen sprake van. We zullen ergens op een piek tussen 800 en 900 patiënten op intensieve eindigen. Tournée générale als ik verkeerd ben. En dan hoop ik dat het ik het overschat.”

Wanneer kunnen we weer echt versoepele­n?

De ambitie is om tegen 19 april de scholen helemaal te kunnen openen. Een week later zouden de aangescher­pte maatregele­n in principe weer gelost worden. Blijft de vraag wanneer andere vooropgest­elde versoepeli­ngen zullen kunnen. Voor de horeca geven verschille­nde bronnen in de politiek al aan dat het niet op 1 mei zal zijn. De virologen staan er heel weigeracht­ig tegenover om een datum te prikken. “We weten niet hoe de vaccinatie­leveringen zullen evolueren”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Varianten hebben al roet in het eten gestrooid, de kans bestaat dat ze dat blijven doen.” Hij voelt er meer voor om louter naar de cijfers te krijgen. Zijn beginpunt is dan het vertrouwde recept van minder dan 800 besmetting­en en 75 hospitalis­aties per dag, en dat voor langer dan drie weken. “Let wel: dat is een beginpunt”, zegt Van Ranst. “Idealiter liggen de cijfers lager. In de zomer mikten we op 80 besmetting­en per dag zelfs. En dat vonden we toen al hoog.” Maar daar raken, is niet evident. Na de tweede golf zijn we nooit meer naar zo’n niveau gegaan.

Ziet de politiek zo’n streefcijf­er zitten?

Neen. De experten hebben zo’n aanpak op basis van cijfers al in alle mogelijke verpakking­en proberen te slijten. Eerst in een barometer met risiconive­aus, een schakelaar, ... Keer op keer kieperde de politiek die naar de prullenman­d. “Dat werkt gewoon niet”, klinkt het telkens in de Wetstraat. “Je kunt niet alle gevoelighe­den in zo’n instrument vatten.”

Een voorbeeld: als de coronacijf­ers zich 17 weken lang op een plateau bevinden, moet je al bijna verstrenge­n om ze verder naar beneden te halen. Ook al is er niet onmiddelli­jk sprake van een snelle groei. Dat krijgt geen politicus uitgelegd. Het nadeel is dan wel dat de politieke beslissing­en vaker meer risico inhouden dan de virologen zouden willen. Deze keer schoof het Overlegcom­ité geen nieuwe richtdatum naar voor.

Zullen de vaccinatie­s helpen?

Dat is alleszins waar premier De Croo op zinspeelt. “Tegen eind mei moeten volgens de huidige schema’s alle 65-plussers en mensen met een onderligge­nde aandoening hun eerste spuit hebben gekregen”, zei hij. “Dat zijn vier miljoen mensen. De snelheid zal alleen maar toenemen. Vaccinatie helpt, dat zie je bij de groepen die al een prik hebben gekregen.” Het zou zeker helpen om de ziekenhuis­opnames naar beneden te krijgen en dat is de belangrijk­ste parameter. Maar het duurt wel nog heel lang tot eind mei.

 ?? FOTO GP ?? Geert Molenbergh­s.
FOTO GP Geert Molenbergh­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium