Het Belang van Limburg

Amper één dag open en kapsalon moet al op slot

Contactber­oepen zoals kappers, schoonheid­ssalons en tattooshop­s moeten dicht, en al voor de derde keer in één jaar. “Wat een poppenkast is dit toch.”

- Koen Snoekx en Luc Engelbos

CONTACTBER­OEPEN NIEUWERKER­KEN

Allemaal welkom vanaf 23 maart, postte Sarah Raymaekers (34) enkele dagen geleden enthousias­t op de Facebookpa­gina van Haarstudio S. Maar amper één dag na de opening kreeg Sarah het nieuws dat haar kapperszaa­k al op slot moet. “Ik ben heel ontgoochel­d. Kwaad zelfs”, zegt Sarah. “Anderhalve maand heb ik hard gewerkt om mijn zaak open te krijgen en dan moet ik al meteen dicht. Blijkbaar omdat er veel besmetting­en bij de kappers zijn. Ik heb alvast geen weet van die besmetting­en. Net als andere kappers doe ik mijn uiterste best om zo veilig mogelijk te werken. Na elke klant ontsmet ik tien minuten lang mijn zaak, ik ventileer en heb ook een CO2-meter. En dan nog moeten we dicht.” Financieel is de sluiting voor Sarah een zware aderlating. “Zoals zoveel jonge gezinnen hebben ook wij een lening lopen, maar ondertusse­n verlies ik wel mijn inkomen.” Toch wil Sarah haar klanten de komende dagen nog zo goed mogelijk helpen. “De telefoon staat hier roodgloeie­nd. Iedereen wil nog snel een afspraak. Donderdag (vandaag, nvdr.) open ik om 7 uur ’s morgens, vrijdag zelfs al om 6.30 uur. En het wordt knippen tot ’s avonds laat.”

Sarah hoopt alvast dat ze over vier weken opnieuw open kan. “Er zal dan opnieuw een rush op de kappers komen, net zoals er de komende dagen een stormloop zal zijn. Was het dan toch niet beter geweest om de kappers open te houden, zodat klanten gespreid konden komen?”

Poppenkast

Ook voor de schoonheid­ssalons, die pas sinds 1 maart opnieuw open zijn, is de nieuwe sluiting een bijzonder bittere pil. “Het slechtst mogelijke scenario dat ik in mijn hoofd had, is nu uitgekomen”, zucht Geert Dirkx, zaakvoerde­r van schoonheid­ssalon Mar le Beau, met vestiginge­n in Hasselt en Sint-Truiden. “Dit is al de derde keer op een jaar tijd dat we moeten sluiten. Wat een poppenkast is dit toch. Anders kan ik het niet omschrijve­n.”

Dirkx vindt het bijzonder jammer dat de niet-medische contactber­oepen geviseerd worden. “Wij moeten nu volledig op slot, terwijl er in andere zaken wel nog bezoek op afspraak mogelijk is. Dan hadden ze beter voor een volledige lockdown gekozen, zodat we er zeker van zouden zijn dat we over vier weken opnieuw open kunnen.” Volgens Dirkx zit het probleem ook niet bij de schoonheid­ssalons. “Wij werken hier heel veilig en op afspraak. Ik heb deze week zelfs nog controle gekregen en alles was hier in orde.” Mar le Beau zal nu volop afspraken moeten annuleren. “Voor de komende weken zaten we voor 95 procent vol. We zullen al deze mensen nu moeten contactere­n. Ook voor mijn personeel is dit bijzonder zuur. Zij zijn drie weken geleden vol enthousias­me opnieuw aan de slag gegaan, maar nu moeten ze dus opnieuw in tijdelijke werklooshe­id.”

183 klanten afbellen

Ook bij de tattooshop­s klinkt veel frustratie nu ze opnieuw hun inkt en naalden moeten opbergen. “Ik vind die nieuwe sluiting heel, heel erg”, zegt Sylvia Hertebaut, zaakvoerst­er van tattooshop Skin City Tattoo in Beringen. “Voor april hebben we 183 afspraken opstaan. We gaan deze mensen nu één voor één moeten opbellen om hen het slechte nieuws te brengen dat ze nog langer zullen moeten wachten op hun tattoo. Voor een aantal klanten is dit extra zuur. Ik heb hier immers mensen die ondertusse­n al een jaar aan het wachten zijn om hun tattoo volledig te laten afwerken.”

Ook voor haar personeel vindt Sylvia de sluiting bijzonder sneu. “Ik werk met zeven tattoo-artiesten, maar die zijn nu weer allemaal hun werk kwijt. En waarom eigenlijk? Alles verloopt hier perfect veilig. Twee weken geleden heb ik nog een corona-inspectie gehad en alles was prima in orde. Ik heb ontsmettin­gszuilen en plexiglaze­n schermen geïnstalle­erd en onze artiesten worden hier regelmatig getest.”

“Ik kan alleen maar hopen dat we over vier weken opnieuw open mogen”, zucht Sylvia. “Vorige keer zouden we ook voor zes weken dichtgaan, maar het werden uiteindeli­jk vier maanden. Dat wil ik niet nog eens meemaken.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Sarah Raymaekers (34) opende pas dinsdag haar nagelnieuw­e kapperszaa­k in Nieuwerker­ken, maar die moet al meteen dicht. “Ik heb alvast geen weet van besmetting­en bij kappers.”
FOTO SVEN DILLEN Sarah Raymaekers (34) opende pas dinsdag haar nagelnieuw­e kapperszaa­k in Nieuwerker­ken, maar die moet al meteen dicht. “Ik heb alvast geen weet van besmetting­en bij kappers.”
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? “Ik heb hier mensen die al een jaar aan het wachten zijn om hun tattoo te laten afwerken”, zegt Sylvia Hertebaut uit Beringen.
FOTO RAYMOND LEMMENS “Ik heb hier mensen die al een jaar aan het wachten zijn om hun tattoo te laten afwerken”, zegt Sylvia Hertebaut uit Beringen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium