Het Belang van Limburg

“Shoppen op afspraak voelt als een sluiting”

- Koen Snoekx en Hanne De Belie

NIET-ESSENTIËLE WINKELS

HASSELT

De niet-essentiële winkels gaan niet op slot, maar zullen vanaf zaterdag enkel nog klanten op afspraak mogen ontvangen. “Voor mij voelt dit aan als een sluiting”, zegt Elisa Loconsole, zaakvoerst­er van damesboeti­ek Caviar in Hasselt. “Op afspraak komen winkelen is voor heel veel mensen een drempel. Mensen die mij kennen, zullen nog wel langskomen om mij te steunen. Maar heel veel andere klanten zullen wegblijven.”

Deze nieuwe maatregel zal

volgens Loconsole opnieuw diep inhakken op haar omzetcijfe­rs. “Toen we tijdens de eerste lockdown dicht moesten, heb ik nog 20 procent van mijn omzet overgehoud­en dankzij mijn webshop. Sinds de heropening na de tweede lockdown draaide ik op 50 procent. Maar nu winkelen enkel nog op afspraak kan, zal ik opnieuw flink onder die 50 procent zakken.”

Dat klanten wel met een gezinslid mogen komen shoppen, is voor de winkeliers een klein lichtpuntj­e. “Toch houd ik mijn hart vast voor wat de toekomst brengt.”

Compensati­epremies

Ook bij schoenenza­ak Selvi in Sint-Truiden zijn ze niet gediend met de verstrengd­e maatregele­n. “Schoenen kopen op afspraak?

Mensen doen dat niet”, zucht zaakvoerde­r Wesley Willems. “De afgelopen vier maanden zijn onze vaste klanten ons trouw gebleven. Ook was er hier op de Grote Markt in Sint-Truiden nog heel wat passage, waardoor onze omzet nog redelijk was”, zegt Willems. “Maar als je enkel nog op afspraak mag winkelen, gaan hier amper nog passanten zijn. Voor ons is dat een ramp.” Willems vermoedt dat de politiek de winkels enkel open houdt om zo minder compensati­epremies te moeten uitbetalen. “Het gevolg is dat de verliezen voor de winkeliers zijn. Niet alleen de winkels zullen snel weer open moeten, ook snakken wij naar een heropening van de horeca. Mensen moeten tijdens het winkelen ook eens een koffie kunnen drinken.”

DUITSLAND

Tijdslot

Voor grote winkels zoals IKEA zal het absolute maximum in de winkel 50 klanten bedragen. Ook daar moet geshopt worden op afspraak. “Onze klanten kunnen vanaf zaterdag online een afspraak boeken, om vanaf maandag te komen winkelen”, zegt IKEA-woordvoerd­er Colombine Nicolay. “Ze kunnen een tijdslot kiezen, maar hoelang ze kunnen winkelen en hoe alles concreet in zijn werk gaat, gaan we de komende dagen verder uitwerken. Zaterdag zijn onze winkels gesloten, zodat onze medewerker­s alles kunnen voorbereid­en. Omdat we met 50 klanten per tijdslot niet aan de vraag gaan kunnen voldoen, gaan we maximum inzetten op online winkelen en click & collect om op de parking af te halen.”

Kleding- en schoenenke­ten Bristol heeft in Nederland al sinds maart ervaring met winkelen op afspraak. Klanten kunnen naar de filiaalman­ager bellen en in samenspraa­k een tijdstip prikken. Ook in België gaat Bristol met telefonisc­he afspraken werken. “Wij merken dat het maken van een afspraak een bijzonder hoge drempel is voor de consument, terwijl de situatie in de winkels hetzelfde blijft”, reageert Elise Vanaudenho­ve, CEO van Euro Shoe Group teleurgest­eld. “De meeste van onze winkels liggen niet in drukke stadscentr­a, maar aan de rand van de stad waar de social distancing-regels steeds gerespecte­erd worden. We roepen de regering op om deze ongefundee­rde beslissing te herzien om een economisch slagveld te vermijden.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Volgens Elisa Loconsole van Caviar in Hasselt zullen de omzetcijfe­rs opnieuw kelderen.
FOTO SERGE MINTEN Volgens Elisa Loconsole van Caviar in Hasselt zullen de omzetcijfe­rs opnieuw kelderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium