Het Belang van Limburg

“Chantage door oude krokodille­n van stookolies­ector”

- Werner Rommers

ENERGIE BRUSSEL De stookolies­ector wil dat de Vlaanderen het aangekondi­gde verbod op nieuwe stookoliek­etels afvoert. Gebeurt dat niet, dan trekken zij een streep door het langverwac­hte stookolief­onds voor particulie­ren. Dat zegt minister Demir (N-VA), die spreekt van “chantage”.

Minister van Energie Zuhal Demir, veegde woensdag in het Vlaamse parlement de vloer aan met de “oude krokodille­n van de stookolies­ector.” Demir werd er door de Vlaamse Ombudsdien­st

en parlements­lid Johan Danen (Groen) op gewezen dat er nog altijd geen oplossing is voor een paar duizend gezinnen met een lekkende stookoliet­ank. De opkuis daarvan loopt vaak in de vele tienduizen­den euro’s. Al jaren is er sprake van een stookolief­onds, deels gefinancie­rd door de sector én ook door afnemers van stookolie, dat tussenkomt in die sanering. Tot op vandaag is dat fonds echter nog altijd niet actief, betreurt de Ombudsdien­st. Volgens Demir is dat het geval omdat de sector “een vuil spel speelt” en haar zelfs “chanteert, met het mes op de keel.” De minister stelt dat de stookolies­ector, “die decennia bakken geld heeft verdiend op de kap van mensen met mazoutkete­ls”, het stookolief­onds pas wil activeren, wanneer de Vlaamse regering terugkomt op het aangekondi­gde verbod op de plaatsing van nieuwe stookoliek­etels. Dat verbod - bij nieuwbouw of ingrijpend­e renovaties - staat in het regeerakko­ord, en is bedoeld om de CO2-uitstoot in Vlaanderen te vermindere­n.

Verantwoor­delijkheid

Een boze Demir is van plan de sector nu te dwingen hun verantwoor­delijkheid op te nemen: “Ik duld niet dat ze hun eigen klanten in de kou laten staan. Ook als de sector denkt de factuur naar de overheid te kunnen doorschuiv­en, zijn ze aan het verkeerde adres”, aldus de minister.

Bij de Belgische Petroleumf­ederatie klonk het woensdag dat de sector zijn verantwoor­delijkheid wel wil nemen om een fonds op te richten. Dat zei ook Johan Mattart, directeur van Brafco, de Belgische federatie van brandstofh­andelaars. “Maar er is voor zo’n fonds heel veel geld nodig, geld dat deels wordt ingezameld via een extra heffing op de stookolief­actuur. Als men natuurlijk het plaatsen van stookoliek­etels gaat ontmoedige­n, wordt er straks minder stookolie afgenomen, en komt er via die weg nog amper geld in dat fonds. En dan moeten we mensen met lekkende tanks vandaag niet wijsmaken dat er straks via een fonds een financiële tussenkoms­t mogelijk is”, aldus Mattart. Maandag zit minister Demir met de oude krokodille­n aan tafel. Het wordt een geanimeerd gesprek.

 ?? FOTO ISO ?? Minister Zuhal Demir (N-VA).
FOTO ISO Minister Zuhal Demir (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium