Het Belang van Limburg

Hondenverk­opers dreigen 2,5 miljoen euro te verliezen in ‘assisenzaa­k voor dieren’

-

De Procureur des Konings gaat een verbeurdve­rklaring van ruim 2,5 miljoen euro vragen in een zaak van GAIA tegen hondenverk­opers, kondigt de dierenrech­tenbewegin­g aan.

Vrijdag vinden voor de correction­ele rechtbank van Antwerpen de pleidooien plaats in de rechtszaak van dierenrech­tenorganis­atie GAIA tegen BV Puppyhouse. De personen achter die vennootsch­ap baten dierenwink­el Happy Doggy uit in Boechout. GAIA en de hondenverk­opers lagen al eerder in de clinch.

Hoogste bedrag ooit

Meester Anthony Godfroid, de advocaat van GAIA en enkele andere burgerlijk­e partijen in deze zaak, kon de conclusies van de Procureur des Konings inkijken. “De procureur vraagt onder meer de verbeurdve­rklaring van 2.535.708,78 euro bij de BV Puppyhouse, dat cijfer is berekend op de omzet. Verder vraagt de procureur een levenslang verbod op het houden van dieren wegens het respectloo­s en illegaal karakter van de feiten en de recidive”, aldus meester Godfroid. “Het wordt tijd dat dit stopt.”

De gevraagde verbeurdve­rklaring is de hoogste ooit in een soortgelij­k dossier. “Ik ben verplicht eraan te herinneren dat de beklaagden op dit moment nog niet veroordeel­d zijn. Feit is evenwel dat de Procureur des

Konings zeer zware straffen vraagt. Ik stel zijn vastberade­nheid zeer op prijs. Want die aanpak is absoluut nodig tegen wat de procureur broodfokke­rs noemt”, reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosc­h. “De gevraagde verbeurdve­rklaring is ongezien. Nog nooit is een dergelijke hoge verbeurdve­rklaring gevraagd in de sector van de import van puppy’s uit landen van het voormalige Oostblok.”

“Ik durf te stellen dat deze zaak aanvoelt als een ‘assisenzaa­k’ voor dieren”, vult meester Godfroid aan.

Het advocatenk­antoor dat Puppyhouse verdedigt, wenst geen commentaar te geven. Het vonnis zal wellicht tegen eind april worden uitgesprok­en.

 ?? FOTO JH ?? Michel Vandenbosc­h van GAIA is blij met de geëiste straffen.
FOTO JH Michel Vandenbosc­h van GAIA is blij met de geëiste straffen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium