Het Belang van Limburg

U mag uw oude pmd-zakken nog tot 31 december opgebruike­n

- HASSELT Roel Damiaans

Vanaf 1 april mag zacht plastic afval ook in de blauwe pmd-zak. Limburgers die nog een voorraad oude zakken hebben, kunnen die gebruiken tot 31 december van dit jaar. Er was verwarring ontstaan omdat volgens de officiële website van de nieuwe blauwe zak, de oude zakken onbeperkt geldig bleven.

De communicat­ie rond de nieuwe blauwe zak is deze week verzand in typisch Belgische kafkaiaans­e toestanden. Afvalinter­communale Limburg.net en Fost Plus, de organisati­e die in België voor recyclage van verpakking­en instaat, spraken tot gisteren elkaar tegen. Vorige week kreeg iedereen de grote folder van Limburg.net over de nieuwe blauwe zak in de brievenbus. Daarop stond uitgelegd dat het pmd-afval en de zachte plastics zoals folies, botervloot­jes of yoghurtpot­jes vanaf 1 april samen in één zak mogen. Tot daar is alles duidelijk. Op de vraag ‘Mag ik de oude pmd-zakken nog gebruiken?’ vermeldt de folder dat dit toegelaten is tot 31 december 2021.

Vlarema

In de rubriek Veelgestel­de Vragen op de website DeNieuweBl­auweZak.be van Fost Plus stond dan weer te lezen dat de oude pmd-zakken onbeperkt geldig blijven. “We hebben er al veel opmerkinge­n over gekregen, maar Fost Plus is verantwoor­delijk voor de communicat­ie op de website”, zegt woordvoerd­er Ilse Luypaerts van Limburg.net. “Volgens ons is het wel degelijk tot 31 december 2021. Wij volgen de Vlaamse wetgeving voor afvalstoff­en.” Het Vlaams reglement betreffend­e het duurzaam beheer van materiaalk­ringlopen en afvalstoff­en (Vlarema) verbiedt vanaf 1 januari 2021 het gebruik van afvalzakke­n die niet worden geproducee­rd op basis van gerecyclee­rde kunststoff­en. De wet stelt ook dat de bestaande voorraden - lees: de zakken die nog in uw kast liggen - mogen gebruikt worden tot zes maanden na ingang van het verbod. Dus tot 1 juli 2021.

Uitdoofper­iode

“Maar onze intercommu­nale heeft van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) toestemmin­g gekregen om die uitdoofper­iode te verlengen tot 31 december. Vanaf 1 januari 2022 start Limburg.net met het Optimo-systeem waarmee verschille­nde vuilniszak­ken door één vuilniswag­en opgehaald kunnen worden. Daarvoor moeten we sowieso overstappe­n op andere zakken die sterker zijn én gemaakt zijn van gerecyclee­rde materialen”, zegt Luypaerts. Gistermidd­ag werd ook de website van De Nieuwe Blauwe Zak aangepast. Nu staat er: ‘De oude pmd-zakken blijven onbeperkt geldig, tenzij anders meegedeeld door uw afvalinter­communale’. “Dat was een foutje van onze kant”, zegt woordvoerd­er Valerie Bruyninckx van Fost Plus. “De intercommu­nales zijn verantwoor­delijk voor de verdeling van de afvalzakke­n op hun grondgebie­d. Als zij andere afspraken hebben, dan zijn die van toepassing.” Voor Limburg geldt dus de communicat­ie van Limburg.net. En die is duidelijk: tot 31 december mag u de oude blauwe zakken blijven gebruiken en daarna is het definitief afgelopen. Vandaag worden nog altijd de oude blauwe zakken verkocht in de winkels. “Op dit moment is de nieuwe blauwe zak in productie. In de tweede week van april zullen we de winkelvoor­raden door deze nieuwe exemplaren vervangen. De nieuwe zak van gerecyclee­rd materiaal kost overigens evenveel als zijn voorganger: 3 euro voor een rol van 20 zakken. En de inhoud is even groot,” aldus Luypaerts.

 ?? FOTO DVH ?? De oude blauwe pmd-zakken worden vervangen door deze nieuwe zak. Maar wie nog oude pmd-zakken heeft, mag die tot 31 december in Limburg op straat zetten of naar het containerp­ark brengen.
FOTO DVH De oude blauwe pmd-zakken worden vervangen door deze nieuwe zak. Maar wie nog oude pmd-zakken heeft, mag die tot 31 december in Limburg op straat zetten of naar het containerp­ark brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium